COMISIA IORDACHE, dezbateri asupra OUG 92, care modifică LEGILE JUSTIȚIEI
Comisia parlamentară pentru legile justiției a aprobat, luni, un amendament care introduce posibilitatea ca în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție să funcționeze, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, numiți pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.
„Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiției și cu implicarea societății civile și a organizațiilor profesionale ale magistraților. Concluziile auditului sunt publice”, este articolul din legea 304/2004 abrogat, luni, în comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache, deputat PSD.
Abrogarea a fost propusă de Asociația Magistraților din România, de Forumul Judecătorilor din România, și votat în comisie de PSD și ALDE.
„Nu există nicio justificare a unui audit extern. De asemenea, accesând datele sistemului de repartizare aleatorie vor fi accesate implicit date personale și alte date nepublice. Există deja mecanismele de verificare, inclusiv prin controale ale Inspecției Judiciare, fără a mai fi necesară cheltuirea inutilă a unor sume din buget”, a apreciat Forumul Judecătorilor necesitatea abrogării articolului.
Comisia specială pentru legile justiției a mai admis un amendament privind abrogarea articolului care prevede dreptul Colegiului de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a „b) propune Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care vor face parte din comisiile de concurs pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție”.
Forul legislativ de specialitate continuă, luni, dezbatererea amendamentelor la OUG 92/2018 care modifică legile Justiției.
La ședință trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcție a magistraților, respectiv „neîndeplinirea condiției privind buna reputație”.
Prin urmare, judecătorii și procurorii vor putea fi eliberați din funcție „în următoarele cazuri: (…) i) neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) și e) ori a condiției privind buna reputație, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menținerea în funcție”.
Comisia parlamentară pentru legile justiției condusă de Florin Iordache, deputat PSD, a admis, miercurea trecută, introducerea în OUG 92 a unui amendament care se referă la articolul 65 din legea de modificare a statutului magistraților.
Prin urmare, judecătorii și procurorii vor putea fi eliberați din funcție „în următoarele cazuri: (…) i) neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) și e) ori a condiției privind buna reputație, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menținerea în funcție”.
Amendamentul a fost susținut de PSD, ALDE și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR).
De asemenea, un alt amendament adoptat se referă la promovarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
„Pentru a fi promovați în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, cel puțin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”, prevede textul aprobat de comisia parlamentară.
La propunerea Forumului Judecătorilor a fost introdus în OUG 92 un amendament care prevede că „Trecerea în rezerva sau în retragere a judecătorilor și procurorilor militari, inclusiv ca urmare a pensionării, se face în condițiile legii, după eliberarea din funcție de către Președintele României”.
Comisia parlamentară a mai decis să abroge un articol din legile justiției.
„(2) Constituie vechime, în sensul prezentei legi, perioada în care o persoană a exercitat funcția de notar de stat, această vechime aplicându-se persoanelor prevăzute la art. 82 alin. (1)-(5), precum și foștilor notari de stat, chiar dacă la data pensionării au altă ocupație„, este articolul eliminat, la propunerea PSD, ALDE și UNJR.
În ceea ce privește OUG 90/2018 privind operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, comisia specială a adoptat, tot miercurea trecută, fără amendamente proiectul de lege pentru aprobarea actului normativ în varianta adoptată de Guvern. Parlamentarii PNL și USR au propus, în cadrul dezbaterilor, să fie adoptată o lege de respingere a ordonanței de urgență, însă propunerea a fost respinsă.
Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, ordonanța de urgență pentru operaționalizarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că prin respectiva OUG dosarele de la DNA în care sunt investigați magistrați se vor muta la Ministerul Public.
La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigați magistrați.