„Au trecut amendamentele conform cărora se înlătură efectele de natură legală, politică ale ordonanței, consilierii locali își pierd mandatele, primarii și președinții de Consilii Județene revin în situația anterioară aplicării ordonanței. Foarte mult aici a contat decizia Curții Constituționale, care respinge ordonanța și care și dă niște explicații și cu privire la modul în care Parlamentul ar putea să abordeze această chestiune și ne și spune că noi, Parlamentul, vom decide prevederile respingerii ordonanței sau de aprobare, dacă era cazul, ce se întâmplă cu efectele pe durata cât a fost în vigoare”, a declarat senatorul PNL Cătălin Boboc, președintele Comisiei juridice.
Proiectul de lege pentru respingerea OUG 55 a fost introdus pe ordinea de zi marți, în timpul ședinței, iar senatorii PSD au părăsit sala în semn de protest față de completarea ordinii de zi.
Proiectul de lege prevede că toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opțiunii de către aleșii locali se înlătură în integralitate.
De asemenea, prin efectul legii, primarul și președintele consiliului județean redobândesc calitatea de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales.
Proiectul urmează să fie dezbătut și de comisia de administrație și apoi de plen, Senatul fiind cameră decizională.
„Este raport comun cu Comisia de administrație, care se va întâlni marți, înțeleg. Noi le-am dat forma noastră. La Comisia de administrație cred că lucrurile vor fi tot în direcția asta, gândindu-mă la cum știu că privesc colegii mei de acolo, sunt cinci colegi PNL. Noi am avut discuții la grup și toți am fost de acord că nu doar trebuie să spunem că descurajăm traseismul, chiar trebuie să-l descurajăm. Asta mi se pare prima ocazie să sancționăm într-un fel sau altul traseiștii”, a mai spus președintele Comisiei.
Camera Deputaților a decis în februarie respingerea Ordonanței 55/2014, care permitea migrația aleșilor locali, adoptând, însă, un amendament, criticat de PNL, care arată că primarii,
consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanței nu-și vor pierde mandatele.
Ordonanța 55/2014 a fost emisă în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut și prevedea că, pe o perioadă de 45 de zile, aleșii locali pot opta să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatele, legalizând practic traseismul politic. Peste 5.000 de aleși locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide după adoptarea OUG 55/2014, marele câștigător fiind PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat, iar marii perdanți, PNL și PDL, arată un raport prezentat de Expert Forum.
Ordonanța a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.