Prima pagină » Știri politice » Comisia Juridică din Camera Deputaților a votat în unanimitate proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor ilicite

Comisia Juridică din Camera Deputaților a votat în unanimitate proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor ilicite

Comisia Juridică din Camera Deputaților a votat în unanimitate proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor ilicite

Deputatul independent Ana Birchall a anunțat, marți, că în Comisia Juridică a fost adoptat în unanimitate proiectul de lege susținut de ea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite.  Cu alte cuvinte averea nejustificată a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de închisoare poate fi confiscată. Raportul urmează să între în dezbaterea plenului Camerei Deputaților care este forul decizional, în acest caz.

Deputatul independent Ana Birchall: „VICTORIE și în Comisia Juridică pentru proiectul de lege privind confiscarea extinsă! S-a dat vot favorabil și raport de adoptare… în unanimitate! Rămânem vigilenți până la votul final!”

Proiectul de lege susținut de ea privind confiscarea extinsă a averilor ilicite

„VICTORIE și în Comisia Juridică pentru proiectul de lege privind confiscarea extinsă! S-a dat vot favorabil și raport de adoptare… în unanimitate! Merge în plen la vot! Încă un pas și reușim! Mulțumesc și felicitări membrilor comisiei juridice în special domnului deputat Gabriel Andronache (PNL) care a lupta foarte mult în comisie că să putem avea acest raport favorabil! Este corect și fair să apreciez și contribuția lui Alfred Simonis și Florin Român care au susținut introducerea pe ordinea de zi și adoptarea acestui proiect de lege atât de așteptat de românii cinstiți! Rămânem vigilenți până la votul final!”, a anunțat Birchall.

Ședința de plen este condusă de Florin Iordache.

Proiectul de lege modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal astfel:

(1) Sunt supuse confiscării și alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când față de o persoană se dispune condamnarea pentru o fapta susceptibilă să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale. Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția,dintre veniturile licite și averea persoanei.

(2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoană condamnată într-o perioada de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la dată emiterii actului de sesizare a instanței. Confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării

Proiectul de lege, inițiat în 2017, a fost adoptat deja de Senat, iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Modificarea legislativă reprezintă transpunerea în legislația internă a unor prevederi din Directiva 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

Citește și