Comisia juridică nu a reușit nici luni să ia o decizie în cazul cererii de arestare preventivă a lui Ioan Adam
La ședință au fost prezenți 13 membri din 27, iar Ioan Adam, care este membru al comisiei, nu este luat în considerare la stabilirea cvorumului.
Vicepreședintele Comisiei Ciprian Nica a precizat că, potrivit articolului 24 din Statutul deputaților și senatorilor, trebuia să fie prezenți la ședință jumătate plus unu din deputații din comisie.
„Urmează să înaintăm un raport Biroului Permanent, care va stabili ce va urma”, a spus Nica.
La ședință a fost prezent și deputatul Ioan Adam, care nu a vrut să comenteze faptul că nu a fost cvorum, arătând: „Mă supun procedurilor”.
Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, în urmă cu o săptămână, ca membrii Comisiei juridice să facă până luni raportul în privința cererii de arestare preventivă a deputatului PSD Ioan Adam, urmând ca plenul Camerei să fie convocat de îndată ce vine raportul.
„În privința cazului arestării preventive a deputatului Adam, din acest moment, Comisia juridică își începe lucrul și are termen până luni seară să-și finalizeze raportul, iar marți, la ora 12.00, va fi un Birou Permanent care va convoca de îndată plenul Parlamentului”, a spus atunci secretarul Camerei Ion Ciolacu.
El a mai arătat că a fost dat acest termen deoarece avocații lui Adam au spus că este un dosar voluminos și au invocat necesitatea ca solicitarea de arestare preventivă să vină numai pe numele lui Adam, în acest moment aceasta fiind și pe numele lui Viorel Hrebenciuc.
„Avocații au avut o solicitare că este un dosar voluminos. Adresa se referea la 2 persoane. În acest moment, Parlamentul, ca nu cumva să creeze un viciu de procedură, a considerat totuși ca solicitarea să vină numai pentru deptatul Adam, mai ales că avocații domnului Adam au invocat acest lucru”, a explicat Ciolacu.
În urmă cu două săptămîni, Comisia juridică amânase decizia privindu-l pe deputatul PSD Ioan Adam, urmând ca Biroul Permanent al Camerei să stabilească noul termen pe motiv că cererea de arestare preventivă era pe numele Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc, iar Hrebenciuc și-a dat demisia din Parlament.
Parchetul a solicitat încuviințarea arestării preventive a lui Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor, între timp Hrebenciuc a fost arestat preventiv, după ce a demisionat din Parlament.