Comisia juridică – raport în unanimitate pentru încuviinţarea cererii de percheziţie în cazul Nelu TĂTARU. Urmează votul din plen

Publicat: 14 10. 2024, 09:12
Actualizat: 14 10. 2024, 16:43

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, luni, raport de încuviinţare a cererii de percheziţie informatică şi domiciliară în cazul deputatului Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită. Decizia a fost luată în unanimitate, a precizat preşedintele Comisiei, Alina Tănăsescu (PSD).

UPDATE

Au început dezbaterile din Plen. Primul la cuvânt s-a înscris deputatul USR, Emanuel Ungureanu:

Aceste găinării s-ar putea să vă ajungă și pe dumneavoastră dacă nu-i faceți pe plac lui Nicolae Ciucă. (…) Fiți atenți la aceste dosare care apar în campanie. Dosare făcute de găinari pentru găinării.

UPDATE

În unanimitate de voturi, membrii Comisiei juridice au dat un raport de încuviinţare a cererii de percheziţie informatică şi domiciliară a domnului deputat, a anunţat Tănăsescu.

Şedinţa Comisiei s-a desfăşurat cu uşile închise.

Înainte de şedinţă, Nelu Tătaru a declarat că este nevinovat, că nu a luat niciodată bani de la pacienţi şi că vrea să se facă dreptate în ceea ce îl priveşte.

Nu vreau decât să se facă dreptate. Sunt nevinovat. Nu am primit niciun ban. Ieri am văzut prima dată dosarul. Nu am atins niciun ban, au fost nişte provocări. Nu am acceptat bani. Mai mult de 60% din timpul meu în Huşi este în spital, spitalul este casa mea, acolo consult, acolo dorm, acolo mănânc, a spus Tătaru.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dezbată şi să decidă prin vot asupra raportului Comisiei juridice.

De la ora 16 cererea va fi supusă votului plenului. Ridicarea imunității parlamentarului se face cu votul majorității deputaților prezenți. Votul va fi secret cu bile.

Sursele Gândul spun că PSD și PNL vor vota “pentru”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cererea de ridicare a imunității deputatului Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a intrat în procesul legislativ și urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților.

Biroul Permanent al Camerei a decis ca Comisia juridică să emită raportul luni, după analiza cererii transmise de ministrul Justiției. Solicitarea vizează perchezițiile informatice și domiciliare în cazul lui Tătaru, acuzat de luare de mită de către DNA.

DNA a cerut încuviințarea Camerei Deputaților pentru procedurile de percheziție, după ce Nelu Tătaru a fost acuzat că ar fi primit mită în bani și alimente de la 45 de persoane, sumele variind între 100 și 500 de lei.

În fața procurorilor, Tătaru s-a declarat nevinovat și a respins toate acuzațiile, afirmând că nu există dovezi și nu a condiționat niciodată actul medical.

”Sunt nevinovat. Nu am văzut probe, nu am condiţionat şi nu am cerut niciodată nimic în actul medical. Las justiţia să-şi facă treaba şi vedem ce va fi. Din punctul meu de vedere trebuie să ne punem întrebări: de ce nu a existat un flagrant? Cred că este o problemă”, a spus Nelu Tătaru, potivit News.ro.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că situația lui Nelu Tătaru a avut un impact negativ asupra partidului, însă el nu consideră acuzațiile la adresa lui Tătatu drept „mită”.

„Dacă iei un ou, iei o găină, un cocoş şi o curcă sau bani, e acelaşi lucru. L-am scos de la conducerea filialei și de pe lista de deputați și senatori,” a declarat Rareș Bogdan.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că PSD va vota pentru ridicarea imunității, menționând că Parlamentul nu ar trebui să protejeze parlamentari acuzați de fapte penale, ci doar să ofere imunitate pentru declarații politice.

„Nu a mai fost nicio excepție de foarte mulți ani”, a afirmat Ciolacu.

Ce prevede regulamentul Camerei Deputaților

Conform regulamentului, ridicarea imunității parlamentare se face cu votul majorității deputaților prezenți. După ce ministrul Justiției a transmis cererea, aceasta a fost trimisă Comisiei juridice, care va analiza dacă există motive temeinice pentru aprobarea perchezițiilor.

Comisia are termen să depună raportul până luni, la ora 13:00, urmând ca votul să fie secret.