Comisiile de politică externă, aviz favorabil pentru Bogdan Aurescu, propus la Ministerul de Externe
Membrii Comisiilor de politică externă au întocmit aviz favorabil, cu 31 de voturi „pentru” și trei voturi „împotrivă”.
Bogdan Aurescu a afirmat, miercuri, în timpul audierii, că va menține poziția „tradițională” a României în privința păcii din Orientul mijlociu și a lăsat să se înțeleagă că România nu va susține mutarea ambasadei statului Israel de la Tel Aviv, la Ierusalim.
Acesta are 46 de ani și este diplomat de carieră, iar din mai 2016 deține funcția de consilier prezidențial pentru politică externă. El a fost Ministrul Afacerilor Externe al României din noiembrie 2014 până în noiembrie 2015.
Bogdan Aurescu a absolvit Facultatea de Drept în 1996, și Facultatea de Istorie în 1998, ambele în cadrul Universității din București, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor și Cooperare Internațională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant”, în 1996 și Colegiul Național de Apărare din București, în 2000.
Marți au fost audiați în comisiile de specialitate primii opt liberali desemnați în Guvernul Orban, respectiv Marcel Boloș, propus la Fonduri Europene, Victor Costache, propus la Ministerul Sănătății, Florin Cîțu, propus ministru al Finanțelor, Bogdan Gheorghiu, propus la Cultură, Nicolae Ciucă, propus la Ministerul Apărării, Marcel Vela, propunerea de la Interne, Adrian Oros, nominalizat la Agricultură și Costel Alexe, propunerea pentru Mediu.
Cei care au primit aviz negativ sunt Florin Cîțu, senatorul PNL propus la Ministerul Finanțelor și Ion Ștefan, propus la Ministerul Dezvoltării.
Votul pentru învestirea Guvernului Orban urmează să fie dat în plenul reunit al Parlamentului de luni, de la ora 14.00.