Comitetul Executiv Național al PSD, convocat pentru joi la Parlament

Comitetul Executiv Național al PSD, convocat pentru joi la Parlament
Publicat: 01/02/2017, 13:58
Actualizat: 01/02/2017, 14:04

Ședința de joi a Comitetului Executiv Național al PSD este prima convocată după cea pentru validarea de către acest for a lui Sorin Grindeanu ca prim-ministru și a membrilor Cabinetului, ca miniștri.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va ataca la Curtea Constituțională ordonanța de modificare a codurilor penale, adoptată azi-noapte de Guvern. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Președintele Klaus Iohannis a declarat, la ieșirea de la ședința CSM, că președinta Consiliului, Mariana Ghena, e hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituții.

Înainte de a participa la ședința CSM, șeful statului a declarat că ceea ce a făcut Guvernul este „inadmisibil, inacceptabil, e un scandal, o bătaie de joc”. Iohannis a anunțat, totodată, că „îi va face o vizită” și Avocatului Poporului, cel care poate sesiza CCR în cazul Ordonanței Guvernului. „Nu mi-e dor de el”, a comentat președintele.

La finalul ședinței care a avut loc la CSM, președinta Consiliului, Mariana Ghena, a confirmat că plenul a respins în unanimitate avizarea modificărilor de la Justiție și că, la inițiativa sa, susținută de ceilalți membri, CSM va sesiza Curtea Constituțională.

Totodată, Klaus Iohannis a declarat, după discuțiile cu Victor Ciorbea, că Avocatul Poporului poate să atace la Curtea Constituțională „fără niciun fel de problemă” ordonanța de modificare a codurilor penale, arătând că există un precedent în 2013 în care instituția Avocatului Poporului a atacat la CCR o OUG care nu intrase încă în vigoare, Curtea admițând atunci sesizarea.

Președintele îl contrazice, astfel, pe Ciorbea care în această dimineață a susținut că Avocatul Poporului nu poate ataca ordonanța până când aceasta nu intră în vigoare. „Sper ca până mâine, poimâine Avocatul Poporului să ia decizia corectă și să atace ordonanța la CCR”, a încheiat șeful statului. În replică, Ciorbea a insistat că, „dacă citim legea, așa scrie”, și că va analiza argumentele prezentate de președinte pentru a lua o decizie în cel mai scurt timp.

La rândul lor, reprezentanții asociației nonguvernamentale APADOR-CH susțin că Avocatul Poporului minte atunci când spune că nu poate ataca ordonanța la Curte, pentru că legea nu distinge între ordonanțele publicate în Monitorul Oficial, dar neintrate în vigoare și cele intrate în vigoare.

În această dimineață, Avocatul Poporului susținea că nu poate ataca la Curtea Constituțională OUG de modificare a codurilor penale, adoptată de Guvern, marți noapte, până nu intră în vigoare. „Precizez că în materie de conflict juridic de natură constituțională, noi nu avem competența. În această perioadă de 10 zile nu avem nicio competență”, a spus Ciorbea. Întrebat ce le transmite miilor de români care au ieșit în stradă, Ciorbea a răspuns că nu le spune nimic pentru că nu face „declarații politice”.

În vreme ce 10.000 de oameni protestau în fața Guvernului față de modul în care a fost adoptată ordonanța de modificare a codurilor penale, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. Prevederile din actul normativ referitoare la abuzul în serviciu, favorizarea infractorului și infracțiunile rutiere intră în vigoare la 10 zile de la publicare, se menționează în ordonanță. Procurorul General, Augustin Lazăr, a calificat ordonanța adoptată de Guvern ca fiind „o ofensă adusă autorității judecătorești. La Direcția Națională Anticorupție se află în lucru 2.151 de dosare având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al instituției, în timp ce Parchetul General a precizat că un număr de 1.960 de persoane au fost trimise în judecată pentru aceeași infracțiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Cutremur în UE. Sfidarea supremă a Ungariei. Nimeni nu va accepta
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”