Prima pagină » Știri politice » Completul 1 de 5 judecători de la ÎCCJ A SUSPENDAT procesele și sesizarea Secțiile Unite. C1 judecă dosarele lui GHIȚĂ și PONTA

Completul 1 de 5 judecători de la ÎCCJ A SUSPENDAT procesele și sesizarea Secțiile Unite. C1 judecă dosarele lui GHIȚĂ și PONTA

Completul 1 de 5 judecători de la ÎCCJ A SUSPENDAT procesele și sesizarea Secțiile Unite. C1 judecă dosarele lui GHIȚĂ și PONTA
Completul 1 de 5 judecători de la ÎCCJ a decis, luni, suspendarea proceselor și sesizarea Secțiilor Unite, în contextul deciziei CSM prin care s-a stabilit ca toate dosarele repartizate în decembrie 2018 să rămână și în 2019 la completurile trase la sorți. C1 judecă dosarele lui S. Ghiță și V.Ponta.

Președintele completului 1 de 5 judecători de la instanța supremă, Iulian Dragomir, a decis, luni, să fie suspendate toate procesele și să fie sesizate Secțiile Unite de la ÎCCJ, după ce CSM a decis, anul trecut, ca toate dosarele repartizate în decembrie 2018 să rămână la aceleași completuri și în 2019. Completul de 5 judecă dosarul Turceni-Rovinari, în care sunt inculpați Victor Ponta și Dan Șova, dosarul Asesoft al lui Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu, dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

„C5, văzând dispozițiile hotărârii CSM prin care s-a stabilit ca toate dosarele repartizate în 13 dec să rămână la Completurile trase la sorți in decembrie anul trecut, având în vedere jurisprudența, care arată că dosarele rămân doar la Completurile care au început administrarea probelor. Punem în discuție sesizarea Secțiilor Unite în vederea schimbării jurisprudenței. Stabilim sesizarea Secției penale pentru a spune un punct de vedere, pune în discuție suspendarea proceselor„, a spus președintele completului de 5 judecători, Iulian Dragomir.

Toate aceste procese au fost amânate pentru 4 februarie.

Potrivit Legii 304/2004, instanța supremă se constituie în Secții Unite pentru soluționarea, în condițiile legii, a sesizărilor privind schimbarea jurisprudenței Înaltei Curți de Casație și Justiție sau pentru sesizarea Curții Constituționale pentru controlul constituționalității legilor înainte de promulgare.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au tras la sorți, pe 3 ianuarie, pentru anul 2019, noii judecători din completurile de 5 în materie civilă și penală. Vor funcționa șase completuri în total, spre deosebire de patru, câte erau până acum.

Noilor completuri desemnate prin tragerea la sorți din ianuarie 2019 nu le-au fost repartizate dosare precum cel al lui Liviu Dragnea, Sebastian Ghiță, Toni Greblă sau Călin Popescu Tăriceanu, cauze repartizate deja prin tragerea la sorți din decembie anul trecut. Judecătorii CSM au stabilit la finele anului 2018, ca toate dosarele repartizate la completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, în 13 decembrie, să fie judecate în 2019 de aceiași judecători, fără a fi organizată o tragere la sorți și în privința lor.

Udrea a fost eliberată

 „Abia am ajuns acasă. A fost o experiență foarte grea de data aceasta,” a povestit Elena Udrea la Antena 3, după ce a fost eliberată în decembrie 2018. „Spun de data aceasta, pentru că o compar cu cea din 2015, când am fost arestată preventiv în România. A fost mult mai greu decât atunci pentru că acum există un copil, există Eva și despărțirea de ea a fost foarte greu de suportat. Am găsit-o mult mai mare decât am lăsat-o. Am lăsat-o la 13 zile, când m-au ridicat de pe stradă și am găsit-o acum mult mai mare. Cred că și ea e curioasă să mă cunoască. Încercăm să ne cunoaștem reciproc. Cel mai greu de suportat a fost că nu eram cu copilul meu. Altfel, faptul că eram cu Alina Bica a făcut mai ușoară perioada asta. Departe de țară, mult mai greu decât ce s-a întâmplat în 2015, dar Dumnezeu a făcut o minune că în Ajunul Crăciunului am ajuns acasă.”

 Elena Udrea și Alina Bica se aflau în detenție preventivă în Costa Rica din 3 octombrie, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Magistrații Tribunalului București au revocat, vineri, solicitarea de extrădare pentru Elena Udrea și Alina Bica din Costa Rica, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție de suspendare a executării pedepsei. Tribunalul București a retras cererile de extrădare pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și pentru fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica din Costa Rica, în baza Articolului 67 din Legea 302 privind cooperarea internațională în materie penală, acestea fiind procedurile având în vedere hotărârea de la ÎCCJ.