Concluzia la care a ajuns Iohannis la un an și jumătate de la prezidențiale
Președintele a transmis duminică un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, care se sărbătorește în fiecare an, în ultima duminică a lunii mai.
„Știu că prin muncă, tenacitate, ambiție și curaj, voi, românii plecați în afara granițelor, aduceți valoare comunităților în care trăiți și faceți cinste României, în numeroase domenii. M-aș bucura ca experiența pe care ați dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba țării noastre. În acest sens, am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o «prioritate națională» în mod real. Astfel, nu vom irosi potențialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în țară, fie reprezentând imaginea ei în lume”, se arată în mesaj.
Șeful statului se referă și la românii din Republica Moldova și Bucovina de Nord, precizând că trebuie sprijiniți pentru a-și păstra identitatea.
„Pe unii români circumstanțe istorice nefericite i-au despărțit de țară și este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-și păstra identitatea, tradițiile și cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască și muncească peste granițe trebuie să-i susținem pentru ca drepturile și libertățile să le fie apărate”, spune Klaus Iohannis.
Președintele mai face apel la solidaritate și responsabilitate: „Vă invit pe toți, indiferent dacă trăiți în țară sau în afara ei, să fiți «buni români», să construiți, să fiți uniți, să vă apărați valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, așa cum ne-o dorim. La mulți ani români, de aici sau de departe!”
Vineri, președintele s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanți ai românilor din străinatate veniți la București cu ocazia Conferinței „Excelență românească peste hotare”, organizată de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”.