Concluziile lui Stolojan despre rectificarea bugetului. „Reflectă deteriorarea situației economice a României. Până la sfârșitul anului, nu avem nicio speranță de redresare, ci, dimpotrivă”
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat că rectificarea bugetară aprobată de Guvern reflectă deteriorarea situației economice a României, contribuie la această deteriorare și arată că până la sfârșitul anului nu este nicio speranță de redresare economică, ci va fi mai rău.
„Prima concluzie este că rectificarea bugetului reflectă deteriorarea situației economice a României și continuă această deteriorare, iar a doua este că, pentru restul intervalului rămas până la sfârșitul anului, nu avem nicio speranță de redresare economică, ci, dimpotrivă, ar trebui să ne pregătim pentru mai rău”, a spus Stolojan, duminică, într-o conferință de presă.
El a adăugat că, pe termen mediu și lung, România este candidată în rândul țărilor cu venit mediu, incapabilă să depășească această situație și că „retorica găunoasă a lui Victor Ponta și Crin Antonescu cu privire la bugetul aprobat la sfârșitul anului trecut nu ajută, ci înrăutățește situația”.
Stolojan a mai spus că rectificarea este întemeiată pe reducerea ritmului de creștere economică de la 1,7% la 1,2%, cu percepția că această creștere de 1,2% este optimistă. El a mai spus că s-a luat în calcul un curs de schimb de 4,45 lei/euro față de 4,2 lei/euro cât a fost la întocmirea bugetului în 2011.
„Această rectificare a obligat Guvernul să facă mișcări în cadrul bugetului care nu fac decât să continue deteriorarea situației”, a adăugat Stolojan.
El a spus că va fi o înrăutățire în continuare a indicatorilor economici, ceea ce va face să fie nevoie de o nouă rectificare bugetară.
Potrivit lui Stolojan, factorii care duc la această situație sunt reducerea fondului pentru investiții, angajamentul ca în semestrul II să se limiteze sumele din buget acordate proiectelor cu finanțare pe fonduri europene, situația grea din agricultură și lipsa de credibilitate a Guvernului.
El a apreciat că se preconizează ideea unei creșteri economice sub 1% și se așteaptă în continuare la presiuni pe piața valutară a României.
Veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 0,4% din PIB, iar cheltuielile, pe sold, cu 0,2%, în timp ce bugetele asigurărilor sociale au fost majorate cu circa 370 milioane lei, Guvernul urmând să se încadreze în ținta de 2,2% din PIB a deficitului bugetului general consolidat. Datele au fost incluse în rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2012, aprobate joi de Guvern.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a aprobat rectificarea bugetului preluat de la fosta guvernare, care, în opinia sa, a fost un buget construit pe o filozofie „antisocială” și a subliniat că fondurile alocate inițial „în scop politic” pentru piscine și pârtii au fost redistribuite.