Concluziile premierului Ponta după întâlnirea cu Barroso: „În noul Guvern voi propune un ministru al Fondurilor Europene”

Publicat: 18 09. 2012, 11:54
Actualizat: 30 07. 2014, 00:16

Premierul Victor Ponta a prezentat astăzi concluziile întâlnirii de la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, susținând că a existat „o percepție foarte bună asupra îndeplinirii celor 11 puncte”.

„Barroso a apreciat că ceea ce am discutat s-a pus în practică. Nu am mai primit alte 11 puncte. Am avut ieri o întâlnire foarte bună cu președintele CE, Jose Manuel Barroso. Din punctul de vedere al Guvernului criza a fost încheiată după decizia CCR. Relațiile între CE, Guvern, Parlamentul European, Parlamentul României au intrat pe un făgaș normal, pozițiile s-au echilibrat foarte mult. România merge în continuare pe drumul său european, mai multă integrare, un rol mai important pe care țara noastră trebuie să îl aibă în UE. Am văzut în tonul și atitudinea președintelui CE, că o parte din reproșuri și neînțelegeri au rămas în urmă.”, a spus Ponta.

Primul-ministru a anunțat că ministrul Leonard Orban va primi în următoarele zile o funcție oficială la Bruxelles. Totodată, Victor Ponta a declarat că din 9 decembrie va exista un ministru al Fondurilor Europene. Până atunci un grup de lucru va „cristaliza obiectivele” României pentru bugetul UE 2014 – 2020.

Am discutat cu Barroso că la nivelul Guvernului vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României pentru bugetul 2014-2020 pentru a avea o poziție consolidată, să am o poziție cu care să pot negocia poziția României. Președintele nu are niciun fel de atribuții în domeniul bugetar, nu vom colabora cu președintele în grupul de lucru”, a precizat premierul Ponta.

Premierul a criticat declarațiile președintelui Băsescu privind uniunea bancară, spunând că acesta „și-a spus părerea”, dar nu are un rol decisiv.

Nu am discutat atât de mult cu președintele Barroso despre uniunea bancară, dar președintele Băsescu nu se poate angaja în numele României, ci și-a dat cu părerea despre uniunea bancară. Condiția este să fim la masa UE, noi întotdeauna eram de acord cu ceea ce nu ne privea. Uniunea bancară este o idee bună, dar trebuie să fim primiți la masă. Noi nu avem o mare pondere a sectorului bancar românescu. Nu poți să te duci să discuți o jumătate de oră și să dai verdicte, eu am spus că trebuie să analizăm ceea ce înseamnă. De aceea cred că România trebuie să acționeze mai serios când e vorba de temele europene. Prefer să fiu mai precaut și serios, nu vreau doar să dau bine la Bruxelles fără să știu ce înseamnă pentru România. Noi eram obișnuiți să sărim primii sus, trebuie purtate discuții cu Banca Națională, Parlamentul”, a subliniat primul-ministru.

DespreOltchim, Victor Ponta a spus că până în acest moment sunt depuse trei oferte și că singura soluție pentru redresarea combinatului o reprezintă privatizarea.

 

Cele mai importante declarații ale premierului Victor Ponta:

♦ Am avut ieri o întâlnire foarte bună cu președintele CE, Jose Manuel Barroso. Din punctul de vedere al Guvernului criza a fost încheiată după decizia CCR. Relațiile între CE, Guvern, Parlamentul European, Parlamentul României au intrat pe un făgaș normal, pozițiile s-au echilibrat foarte mult. România merge în continuare pe drumul său european, mai multă integrare, un rol mai important pe care țara noastră trebuie să îl aibă în UE.

♦ Un semnal politic dat de majoritatea covârșitoare a românilor nu poate fi ignorat. Am văzut în tonul și atitudinea președintelui CE, că o parte din reproșuri și neînțelegeri au rămas în urmă.

♦ E regretabil că în special din motive de lipsă de competență în perioada 2010-2012 programele europene au avut de suferit și în anii următori vom avea de suferit și plătit pentru aceste greșeli.

♦ Bugetul UE pentru perioada 2014 – 2020. Guvernul României are o poziție și o gândire clară față de alocările pentru România. România trebuie să beneficieze de fonduri importante pentru agricultură și coeziune.

♦ Am discutat cu Barroso că la nivelul Guvernului vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României pentru bugetul 2014-2020 pentru a avea o poziție consolidată, să am o poziție cu care să pot negocia poziția României.

♦ După întâlnirea cu Barroso m-am văzut cu premierul Belgiei pentru a discuta și despre Poșta Română.

♦ Am văzut pe surse că Belgia s-ar opune intrării României în spațiul Schengen, dar nu e adevărat. Vom avea un sprijin din partea Belgiei.

♦Sunt de acord cu ideea unui singur minister care să coordoneze autoritățile de management. În noul Guvern voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care să aibă atribuții directe de coordonare a tuturor autorităților de managemenet. În 2013, construim toată infrastructura să avem după modelul polonez să avem un singur ministru responsabil pentru autoritățile de management.

♦ Nu am discutat atât de mult cu președintele Barroso despre uniunea bancară, dar președintele Băsescu nu se poate angaja în numele României ci și-a dat cu părerea despre uniunea bancară. Condiția este să fim la masă, noi întotdeauna eram de acord cu ceea ce nu ne băga în seamă. Uniunea bancară este o idee bună, dar trebuie să fim primiți la masă. Noi nu avem o mare pondere a sectorului bancar românescu. Nu poți să te duci să discuți o jumătate de oră și să dai verdicte, eu am spus că trebuie să analizăm ceea ce înseamnă. De aceea cred că România trebuie să acționeze mai serios când e vorba de temele europene. Prefer să fiu mai precaut și serios, nu vreau doar să dau bine la Bruxelles fără să știu ce înseamnă pentru România. Noi eram obișnuiți să sărim primii sus, trebuie purtate discuții cu Banca Națională, Parlamentul.

♦ Domnul Orban va merge zilele următoare într-o poziție oficială la Bruxelles.

♦ Nu mă deranjează nici dacă Dan Diaconescu sau Gazprom trebuie să investească la Oltchim. Trebuie salvate locurile de muncă.

♦ A fost o percepție foarte bună despre îndeplinirea celor 11 puncte, Barroso a apreciat că ceea ce am discutat s-a pus în practică. Nu am mai primit alte 11 puncte.

♦ Vreau să vă mulțumescu că dvs ați auzit bine, că văd cu unii aud greșit. Unii au auzit că scot cota de 16%. Cota de 16% rămâne neschimbată și asumată de mine ca prim-ministru. Păstrând cota de 16% avem nevoie de o colectare mai bună. Pentru strategia pe 2013- 2016 vom căuta alte soluții de creștere a încasărilor la buget. De unde vor veni aceste resurse, fie că vorbim de redevențe mai mari, fie că vorbim de utilizarea mai bună a potențialului energetic, fie de o politică mai inteligentă de stimulare a agriculturii prin cotele diferențiate de TVA. Iau în calcul să găsim noi surse de finanțare pentru bugetul de stat.

♦ Președintele nu are niciun fel de atribuții în domeniul bugetar, nu vom colabora cu președintele în grupul de lucru.

♦ Până pe 10 decembrie nu se anunță o remaniere.

♦ Avem o ofertă exotică pentru Oltchim și cealaltă trebuie verificată, sunt destui de mici pentru cât de mare e Oltchimul. Va fi un spectacol extraordinar. Va fi o administrare specială la Oltchim dacă nici o ofertă nu va fi mulțumitoare, dar este o soluție pe termen scurt. Soluția este privatizarea. Acum sunt trei oferte de privatizare.

♦ În luna octombrie voi prezenta proiectul de guvernare al USL 2013-2016, incluzând și principalele idei ce țin de partea bugetară. E logic ca noul Parlament să voteze noul buget pentru 2013. Cu cine să aprob bugetul în noiembrie, cu parlamentarii care sunt în campanie, iar mulți își termină mandatul?

♦ În ianuarie februarie vom avea o mică perioadă de încasări la buget.