Prima pagină » Știri politice » Condiția pusă de UDMR pentru a susține viitorul Guvern: ”Asta ne dorim”

Condiția pusă de UDMR pentru a susține viitorul Guvern: ”Asta ne dorim”

Condiția pusă de UDMR pentru a susține viitorul Guvern: ''Asta ne dorim''
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, joi, că Uniunea va susține activitatea viitorului Guvern doar dacă se va obliga să finalizeze autostrăzile Transilvania Nord și Transilvania Sud, propunând realizarea de investiții și în sistemul feroviar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, în care a prezentat programul electoral al UDMR pentru alegerile din 11 decembrie, că un obiectiv al Uniunii este asfaltarea drumurilor din mediul rural și construirea drumurilor expres.

„UDMR este singura formațiune politică preocupată de construcția autostrăzilor. Vom susține activitatea viitorului Guvern cu condiția finalizării autostrăzilor Transilvania Nord și Transilvania Sud. Obiectivul nostru principal este asfaltarea drumurilor din mediul rural și construirea drumurilor expres. Un alt obiectiv important este ca între două colțuri ale Transilvaniei călătoria cu trenul să dureze cel mult 5 ore și nu 9, cum este în prezent. În acest scop este necesară reabilitarea transportului feroviar, modernizarea trenurilor și rețelelor de cale ferată. Până în 2018 aceasta înseamnă 345 de kilometri de cale ferată”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR susține eliminarea birocrației inutile și influența Bucureștiului în deciziile locale, iar în acest sens Uniunea propune desființarea instituției prefectului din județe și o formă de reorganizare regională care conferă drept de decizie deplină localităților din Transilvania.

„Ne dorim o nouă Constituție, nu amendarea actualei legi fundamentale. Vrem o Constituție modernă, care să admită comunitatea maghiară din România ca factor constituant al statului. Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire și crearea României moderne, cerem respectarea promisiunilor făcute maghiarilor în 1918 la Alba Iulia. Propunem încheierea unui nou acord de conviețuire interetnică. De asemenea, propunem ca, în Secuime, limba maghiară să fie a doua limbă oficială, dar și reducerea pragului pentru folosirea limbii materne în administrație, de la 20% la 10%”, a arătat liderul UDMR.