Conducerea PSD, decizie privind Guvernul propus de Nicolae Ciucă. Care este propunerea lui Marcel Ciolacu

Publicat: 31 10. 2021, 14:24
Actualizat: 31 10. 2021, 14:48
Marcel Ciolacu / Sursa: Alexandra Pandrea

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat, duminică, la o zi după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus în Parlament programul de guvernare și lista cu miniștrii propuși, că va discuta cu colegii din conducerea formațiunii cu privire la votul programat pentru miercuri în plenul reunit.

Programul de guvernare propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă, depus, sâmbătă, în Parlament, nu include niciuna dintre cele zece măsuri considerate urgent de implementat, a scris, duminică, Marcel Ciolacu, pe contul de Facebook.

„Decizii aberante”

Acestea au fost transmise lui Nicolae Ciucă de liderul PSD, așa cum a confirmat și președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu. Premierul desemnat a spus sâmbătă că programul de guvernare propus este continuarea celui actual.

„PSD nu poate vota un guvern minoritar PNL-UDMR cu un program de guvernare care taie în continuare, fără milă, din veniturile românilor!

❗️Nu există niciuna dintre cele 10 măsuri urgente pe care i le-am transmis premierului desemnat.

❗️Nu mai măresc deloc #salariulminim, nici măcar cu acel 8% promis de Cîțu după ce s-a văzut cu sindicatele și patronatele.

❗️Nu mai cresc deloc #alocațiile copiilor, nici măcar cu unica tranșă de 20% pe care Vîlceanu o anunța acum câteva zile pentru ianuarie 2022.

❗️Nu mai majorează deloc #pensiile, nici măcar cu infimul 6% pe care-l anunța cu mândrie Turcan.

❗️ În schimb, introduc noi taxe pentru românii din Diaspora. Exact acele taxe eliminate de PSD când a fost la guvernare!”, a transmis președintele PSD, pe contul de Facebook.

„Mâine (luni – n.r.), voi propune colegilor din conducerea PSD să decidă votul nostru pentru noul cabinet gândindu-se doar la asta: viața românilor ar deveni și mai grea, dacă acest guvern ar aplica asemenea decizii aberante!”, a precizat liderul social-democrat.

Florin Cîțu a confirmat, luni, că PSD a transmis premierului desemnat lista cu cele 10 priorități, dar a precizat că acestea însumează un impact bugetar de 96 de miliarde de lei, aproape 10% din PIB, ceea ce arată, în actualul context dificil, „neseriozitate sau iresponsabilitate”.

Prin vocea senatorului Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al partidului, social-democrații l-au invitat, sâmbătă, pe Klaus Iohannis să se așeze, din nou, la masa negocierilor pentru ca România să aibă un Executiv apolitic, format din specialiști, până la organizarea unor alegeri anticipate.

Care este procedura

Conform calendarului agreat, marți, 2 noiembrie, au loc audierile miniștrilor propuși, iar miercuri, de la ora 10:00, este programată şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, unde aleșii urmează să își exprime opțiunile.

Guvernul Ciucă are nevoie de 234 de voturi pentru a trece la vot, număr care nu însumează mandatele PNL, UDMR și ale minorităților naționale din cele două Camere ale Legislativului.

Dacă nu trece de vot, fiind a doua oară când se cere încuviințarea Parlamentului, șeful statului poate demara procedura constituțională de dizolvare a Legislativului și alegeri anticipate

Grupuri parlamentare, conform listelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere:

Camera Deputaților:

  • PSD – 110 membri
  • PNL – 91 membri
  • USR – 55 membri
  • AUR – 30 membri
  • UDMR – 20 membri
  • Minorități – 18 membri
  • Neafiliaţi – 6 membri

Senat:

  • PSD – 47 membri
  • PNL – 40 membri
  • USR – 25 membri
  • AUR – 13 membri
  • UDMR – 9 membri
  • Neafiliaţi – 2 membri

La PNL pe lista de la Camera Deputaților nu sunt incluse decât două dintre retragerile recente din grupul parlamentar, Ludovic Orban și Alexandru Kocsis-Cristea (din 26 și 27 octombrie), astfel că numărul membrilor liberali este mai mic.

Conform calcului pe baza acestor liste, Nicolae Ciucă ar avea, teoretic, dacă toți membrii grupurilor ar vota, 178 de voturi, respectiv cu 56 mai puține decât numărul minim necesar.

  • PNL – 91+40 = 131
  • UDMR – 20+9 = 29
  • Minorități – 18