Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ pe proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Conform surselor, 10 membri ai CSM au votat pentru menţinerea SIIJ, 8 pentru desfiinţare, iar procurorul general Gabriela Scutea şi-a anulat votul.
Andrei Caramitru (USR) o citează pe jurnalista Ondine Gherhuț și susține că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a votat împotriva proiectului USR. „Predoiu a organizat și a votat ca secția specială sa fie menținută. Mafiot de mafiot. Ciordache 2. DEMISIA !!!! Dl Orban, dl Iohannis – sunteți de acord cu aceasta decizie? Îl susțineți pe Predoiu sau îl dați afară???” – scrie Andrei Caramitru pe Facebook.
Deși Predoiu a declarat că a votat pentru desfințarea SIIJ, jurnalista Ondine Gherhuț enumeră voturile favorabile (Tatiana TOADER, Cristian-Mihai BAN, Florin DEAC, Nicolae Andrei SOLOMON, Andea CHIȘ, Bogdan MATEESCU, Mihai-Andrei BĂLAN) iar cel al ministrului Justiției nu se află printre ele.
PNL și USR se luptă pentru publicul de dreapta, iar cu cât se apropie alegerile, ambele partide doresc să expandeze. USR comunică în două paradigme. Dan Barna vorbește de alianța cu PNL pentru guvernare, iar marginalii din partid atacă PNL pentru a-l eroda. Astfel, USR păstrează linia oficială de negresiune cu PNL pentru a putea forma un guvern, dar pe canale mai puțin oficiale îi atacă pe liberali.
Proiectul legat de desfințarea SIIJ este doar o temă, în curând conflictul se va acutiza, iar Barna nu va mai putea să păstreze linia de până acum. Dacă USR va păstra această comunicare duală va avea doar de pierdut, pentru că ei deja scad în sondaje. Fără atacuri împotriva guvernului vor ajunge la 10%. Chiar dacă va exista un guvern PNL – USR, USR nu va fi un partener de alianță, ci doar un partid balama care oricând poate fi înlocuit. USR are de ales între opoziție pe bune și un conflict deschis cu PNL sau non-combat și un scor stânjenitor atât la locale cât și la parlamentare. În acest moment, Barna înclină mai mult spre non-combat.