Prima pagină » Știri politice » Congres cu final aranjat la USR. Cum au fost scoși din cursă oamenii lui Nicușor Dan. „Faptul că unul din candidați s-a retras spune multe despre situația din partid”

Congres cu final aranjat la USR. Cum au fost scoși din cursă oamenii lui Nicușor Dan. „Faptul că unul din candidați s-a retras spune multe despre situația din partid”

Congres cu final aranjat la USR. Cum au fost scoși din cursă oamenii lui Nicușor Dan. „Faptul că unul din candidați s-a retras spune multe despre situația din partid
După forțarea demisiei lui Nicușor Dan din partid, USR își alege sâmbătă noul președinte pe fondul unui scandal intern, care ar putea culmina chiar în ziua congresului cu un boicot masiv al delegaților rămași fideli lui Nicușor Dan.

Tensiune maximă între taberele din USR. Toate calculele îl dau câștigător al mandatului de președinte al Uniunii pe deputatul Dan Barna, care și-a asigurat majoritatea voturilor delegaților, fiind acuzat de tabăra care i-a rămas fidelă lui Nicușor Dan că a manipulat procedura de desemnare a oamenilor la congres pentru a-și asigura victoria. Potrivit unor surse din partid, aproape 100 din cei 270 de delegați vor să boicoteze alegerile. 

Scandalul a izbucnit cu ocazia alegerii delegatilor de la București, care a dus în final la retragerea din cursă a lui Cristian Seidler. Capitala are dreptul la 25% dintre participanții la Congres, miza din acest punct de vedere fiind foarte mare. Într-o primă instanță, susținătorii lui Seidler au obținut 58 din cele 63 de locuri care revenea Capitalei, în urma unor alegeri organizate pe baza prevederilor statutului, deși o decizie anterioară a Biroului Național (BN) stabilise alte reguli. În urma unei sesizări, Comisia de arbitraj a partidului a anulat alegerile, deși, în aceeași decizie invalidează decizia Biroului Național. Explicația este surprinzătoare: deși regulile stabilite de BN nu erau statutare, alegerile s-au desfășurat în timp ce acestea erau în vigoare. 

Drept urmare, la București s-a stabilit altă procedură de desemnare a delegaților la Congres, față de toate celelalte filiale din țară. Tabăra fidelă lui Seidler a boicotat a doua rundă de alegeri, lăsându-le astfel cale liberă adversarilor din partid. 

De altfel, la scurt timp Seidler s-a și retras din cursă, deschizând practic drumul către scaunul de președinte lui Dan Barna.  

„Faptul că unul din candidați s-a retras cred că spune multe despre situația din partid. Cristian Seidler a spus ca regulile privind organizarea Congresului nu au fost aplicate unitar la nivelul întregii țări și are dreptate. Este vorba despre faptul ca în București a fost impus un alt sistem de vot decât în restul filialelor. Nu a fost corect, nici moral si, zic eu, nici statutar. După Congres va trebui sa muncim cu toții la reconstrucția încrederii in interiorul partidului. Am convingerea ca in USR  principii si valori democratice vor prima”, a declarat, pentru Gândul, Roxana Wring, președintele USR București. 

Întrebată dacă în aceste condiții se poate spune că acest congres pentru alegeri este unul aranjat, Wring a răspuns: „Nu se poate spune asta. Se poate spune, însă, ca delegatii au fost aleși pe baza unui sistem neunitar la nivelul întregii țări, și anume la filiala București s-a făcut o derogare de la statut. Va trebui sa analizam situația cu calm si înțelepciune după Congres”.

Vicepreședintele USR Cristian Seidler a declarat luni că motivul pentru care a decis să se retragă din cursa pentru șefia partidului ține de aplicarea neunitară în filiale a sistemului de vot prin care sunt desemnaț delegații la viitorul Congres.

„Sunt niște chestiuni care țin de pregătirea Congresului și aplicarea neunitară a unor reguli, iar eu sunt adeptul unor reguli unitare. Acesta e motivul pentru care m-am retras. Este vorba de aplicarea neunitară a sistemului de vot care pregătește Congresul în filiale”, a spus deputatul Cristian Seidler.

El a mai precizat că, la prima vedere, aceste reguli sunt insuficiente și speră se se lucreze mai intens la ele.

„Avem niște reguli, se pare că nu sunt suficiente sau suficient de bine explicate. Este o aplicare neunitară a lor și am constatat că e o chestie de principiu, de aceea m-am retras (…) Sper să lucrăm mult mai intens la aceste reguli, în perspectiva următoarelor Congrese”, a adăugat el.

Președintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat că regretă retragerea deputatului Uniunii, Cristian Seidler, din competiția pentru președinția partidului, arătând că, în cazul în care ar fi câștigat alegerile, acesta ar fi fost un lider „valoros”.

„Regret retragerea lui Cristian Seidler din competiția pentru președinția USR. Cristian ar fi putut fi un președinte valoros pentru partid, dacă ar fi câștigat alegerile interne”, a precizat Levente, într-un comunicat de presă. 

În cursa pentru șefia USR au rămas Dan Barna și Vlad Alexandrescu. 

Autor

Citește și