Congres high-tech la PSD cu paraziți. Validat prezidențiabil, Ponta promite „a doua Mare Unire” și îl atacă pe Iohannis: „sunt mândru că investesc în copii și nu în case”

Publicat: 12 09. 2014, 21:33
Actualizat: 12 09. 2014, 21:33

Când te apropii de Alba Iulia, pe partea dreapta, în mijlocul câmpului, se vede din depărtare o ciupercă răsărită parcă de nicăieri și uitată acolo de omenire. Dacă te uiți atent, vezi că pe vârful ei cineva a pus o panglică albă pe care scrie ceva cu roșu: Congresul extraordinar al PSD. La câțiva metri, un hotel de câteva etaje, vopsit în culoarea unei piersici. Numele: Mercur. Te miri. Rareori pesediștii au ales o sală atât de minusculă pentru un Congres atât de important. Te întrebi, ce i-a determinat pe pesediști să aleagă tocmai acest loc pentru a-și valida candidatul la prezidențiale, pe premierul Victor Ponta.


sala Congresului extraordinar al PSD: Sala cupola a hotelului Mercur din Alba Iulia / foto: Cristian Andrei – Gandul

Simbolistica este totul pentru partidul stângii. Totul într-un melanj între trecut și viitor. Alba Iulia este pentru toți orașul Unirii, orașul unirii lui Mihai Viteazul, dar și al unirii tuturor românilor la 1918. Sala de sub o mie de locuri este racordată la întreaga țară într-un sistem folosit în premieră de partide. În fiecare județ, pesediștii au ocupat cea mai mare sală de evenimente pentru a-și exprima susținerea pentru candidatul Victor Ponta. Iar pe ecranul sălii Cupola apăreau pe rând șefii de organizații pentru a anunța numărul de voturi pentru Victor Ponta.


Ecranul stil Eurovision pe care se anunta din teritoriu scorul obținut de Ponta în organizații/ foto: Cristian Andrei – Gandul

Organizatorii prezintă datele: 35.959 de delegați au fost prezenți în toată țara la acest Congres high-tech. „Congresul se conduce de la Alba Iulia, dar are loc în toata țara”, l-a corectat rapid vigilentul Dragnea pe „emotivul” secretar general, Andrei Dolineaschi.

Oamenii din partid ne spun că strategul Stewart nu a venit la concert și că este plecat deja de două zile din țară, după ce a fost prezent în cadrul unei emisiuni tv. Ponta încearcă să își țină o promisiune de la începutul mandatului său: candidatul la prezidențiale să aibă votul tuturor membrilor de partid.

„414.917 membri au consultați în cadrul scrutinului pentru desemnarea domnului Ponta. 414.667 voturi pentru, 68 voturi împotrivă, 182 de abțineri”, se anunță triumfal de pe scenă. Dragnea mustăcește: „Sigur, nu e ca Ceaușescu” și îl întreabă pe Gheorghe Nichita la Iași cine sunt cei care au votat împotriva candidaturii lui Victor Ponta.

Filialele își lansează deja provocări: cine se va clasa pe primul loc. Dragnea rupe heirupismul teritoriului. Să se țină cont de procente, nu doar de numărul de voturi. Că de, Bucureștiul este mare, iar Teleormanul mai mic.


foto: Cristian Andrei – Gandul

Mesajele centrale: „A doua mare unire” și atac la Iohannis care a investit în case și nu în copii

„Am stat până acum în cămașa de prim ministru, acum mi-am pus haina de președinte”, sunt primele cuvinte ale prezidențiabilului cu cele mai multe voturi din istoria PSD. Liviu Dragnea îl atenționează: PSD are nevoie de cinci milioane de voturi pentru a da președintele țării. „Marea unitate a românilor este obiectivului candidatului Victor Ponta”, anunță din start premierul și, totodată, președintele PSD.

Până pe 16 noiembrie, președinte de partid, după cum recunoaște, pentru că apoi trebuie să se pregătească pentru Palatul Cotroceni. „Este ultimul Congres în care sunt președintele dumneavoastră”, transmite Ponta într-un mesaj care sună ca o despărțire de partid. 

Discursul prezidențial este centrat în jurul ideii că Victor Ponta va realiza „a doua mare unire a românilor”: unirea între români, unirea cu Republica Moldova prin integrarea ei în UE, unirea în spirit.

„Vreau să ne asumăm cu toții un angajament: în 1918, aici la Alba Iulia, după ce sute de mii de români și-au dat viața în primul război mondial, am obținut cel mai important obiectiv național: Marea Unire. Vreau și vă rog să fiți alături de mine pentru ca la o sută de ani să fim acea țară mândră, puternică, respectată, pe care strămoșii noștri aflați aici în urmă cu 96 de ani și-au dorit-o. Acesta este angajamentul meu, acesta este apelul meu către toți românii, să facem împreună a doua oară Mare Unire a României”, le-a spus Ponta pesediștilor.

El a vorbit despre acea ultimă „parte din România, care a fost pierdută” și, acum, printr-o „șansă istorică se poate reuni cu România” : Republica Moldova.

„Poate să se unească nu doar cu România, ci cu întreaga Europă”, a continuat discursul unionist prezidențiabilul PSD. „Vrem să facem marea unire pentru România”, a plusat el.

Victor Ponta nu și-a uitat principalul contracandidat la prezidențiale: Klaus Iohannis. Pe care l-a atacat la premier, reamintind că Predoiu a fost cel care a semnat pentru tăierea salariilor și închiderea spitalelor, dar și la familie.

„Sunt mândru să spun eu investesc în copii, să-I lăsăm pe alții să investească în case”, a fost aluzia lui Ponta la Iohannis, cel care își justifica cele șase case prin faptul că a investit în imobile deoarece nu a avut copii.

El a vorbit deschis și despre necesitatea independenței energetice a României, precizând că aceasta se va face prin respectarea standardelor de mediu. Fără să pronunțe direct cuvintele, Ponta s-a referit la explorarea și exploatarea gazelor de șist.

La final, el a încheiat cu aceleași strofe ca pe scena Consiliului Național de la Craiova, întruchipând astfel campania „mândru că sunt român”.

„Aici este țara mea/ Și neamul meu cel românesc/ Aici eu să mor aș vrea/ Aici vreau eu să trăiesc”, au fost ultimele cuvinte ale candidatului Alianței PSD – PC – UNPR la prezidențiale.

Proteste de pe calea ferată

Pentru că pesediștii au securizat zona, care reprezenta o proprietate privată, adversarii politici nu s-au putut apropia de Victor Ponta. Cu toate acestea, de la distanță, chiar de pe linia ferată, i-au transmis mesajele sale prezidențiabilului PSD.

Cocoțați pe un deal, peste care trece calea ferată, cei de la ACL au venit înarmați cu o barcă pneumatică, referire directă la modul în care au intervenit premierul și vicepremierul la inundațiile din județul Teleorman.

Ecologiștii nu s-au lăsat mai prejos și au arborat un banner cu mesajul „Victor Ponta: candidatul cianurii”. Vicepremierul Dragnea i-a ironizat pe protestatari, spunând că s-a temut ca aceștia să nu fie călcați de tren.

Victor Ponta și-a făcut deja o obișnuință să nu ajungă la timp la evenimentele organizate pentru el. Râde cu Liviu Dragnea de multe ori. Tehnica se joacă de câteva ori cu nervii lor, când Oprișan se vede, dar nu se aude, iar de la Olt nu se mai aude câte voturi a primit Ponta. Ca și mentorul său, Adrian Năstase, premierul știe că haina de premier e diferită de cea de președinte. În campania din 2004, Năstase își dădea jos sacoul și lua pufoaica albastră pe el, semn că acum era candidat și nu premier. Nemulțumit de festele pe care le-a jucat tehnica, Liviu Dragnea a concluzionat: a fost un congres high-tech la PSD cu paraziți.