Liviu Dragnea a făcut, la Congresul PSD, o demonstrație de autoritate în partid, lansându-se într-un atac la adresa adversarilor politici și reprezentanților „statului paralel”, dând indicații Guvernului, propunând un pact politic pentru un program până în 2040, stabilind termene de adoptare a monedei euro, și, în final, reconfirmându-și funcția prin întrebarea „vreți să mai fiu în continuare președintele vostru?”, întrebare la care delegații au răspuns cu un „da” entuziast și cu aplauze.
Congresul PSD și-a ales și noua conducere, Liviu Dragnea impunându-și oamenii fără emoții.Viorica Dăncilă a obținut 2880 voturi, în timp ce contracandidații săi Ecaterina Andronescu a primit 541 voturi și Nicolae Bănicioiu 292 voturi.
Marian Neacșu a fost reales secretar general cu 3063 voturi. Contracandidatul său, Codrin Ștefănescu a obținut 668 voturi.
„Aceste funcții pe care le-ați primit sunt o oportunitate de a munci mai mult pentru partid. Am convenit un set de acțiuni care pot schimba România în bine”, a spus Dragnea, la final, când în sală mai erau doar câteva zeci de delegați.
Noua conducere a PSD
Președinte executiv: Viorica Dăncilă
Secretar general: Marian Neacșu
Vicepreședinți
Regiunea București-Ilfov: Gabriela Firea și Robert Negoiță
Regiunea Sud-Vest: Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu
Regiunea Muntenia: Carmen Dan și Adrian Țuțuianu
Regiunea de Sud-Est: Mirela Furtună și Marian Oprișan
Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici și Gabriel Vlase
Regiunea Nord-Vest: Doina Pană și Gabriel Zetea
Regiunea Vest: Natalia Intotero și Mihai Fifor
Regiunea Centru: Roxana Mînzatu și Bogdan Trif
Cele 8 motive ale lui Dragnea pentru Congres
Pentru început, Liviu Dragnea le-a răspuns contestatarilor care nu vedeau rostul Congresului. Șeful PSD a prezentat 8 motive pentru care întrunirea social-democraților nu ar fi „o reglare de conturi”.
„Primul motiv: ne aflăm la capătul primului an de guvernare și s-ar impune un bilant. E timpul pentru concluzii. Trebuie să prezentăm rezultatele programului de guvernare, pe datele INS și nu pe cele de la emisiunile de seară. Al doilea motiv: avem un nou Guvern. Al treilea motiv: dezbaterile din spațiul public au creat o violență extremă care sufocă societatea și o dezbină. E consecința unei lupte între forțele democratice și oameni și instituții care se substituie democrației. E o atmosferă de ură, suspiciune și conflict. În cazul legilor justiției acest conflict se duce între noi și adversarii noștri care vor să păstreze rețelele ilegale. Al patrulea motiv: vreau să stabilim niște direcții clare pentru a reuni România. Al cincilea motiv: pentru a avea în conducerea partidului o reprezentare echilibrată a regiunilor și una paritară între femei și bărbați. Al șaselea motiv: pentru a spune apăsat ideile în care credem cu tărie. Al șaptelea motiv: pentru a ne încărca cu încredere și curaj. Al optulea motiv: pentru a spune ce înseamnă pentru noi Centenarul Marii Uniri și ce facem pentru asta” a spus Liviu Dragnea.
După această introducere, șeful PSD s-a lansat într-o pledoarie pentru suveranitate, atacându-i pe cei care defăimează România.
„România este un stat suveran (…) în schimb atunci când oameni politici, șefi de instituții, voci cunoscute ale societății își sabotează cu bună-știință țara, prin declarații anti-românești, prin acțiuni servile îndreptate împotriva intereselor noastre globale și naționale, în aceste situații pierdem suvernitate, independență, respect și nu câștigăm nimic în schimb. Defăimarea propriei țări prin minciună este o faptă foarte gravă, care expune România la multe riscuri, la sancțiuni, la întârzieri și la a pierde unele avantaje. Atacul împotriva propriei țări este o insultă la adresa tuturor nevoilor. (…) Vom proteja suveranitatea prin legi explicite,dezbătute și votate în Parlament. Cu un respect profund îndatorat față de statele occidentale care au contribuit și contribuie la modernizarea noastră ca națiune, economie, societate și ca stat, afirm că desenul suveranității noastre naționale trebuie făcut în România și nu în afara țării”, a spus liderul PSD.
Liviu Dragnea le-a trasat pesediștilor obiectivul „recuperării esenței democratice”, susținând, la fel ca liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că drepturile fundamentale aufost încălcate.„Dezvăluirile apărute în presă au arătat modul ilegal și nelegitim în care instituțiile nedemocratice s-au substituit celor democratice. Trebuie să înțelegem că dezbaterea pe legile justiției și pe codurile penale a ajuns la acest nivel de adversitate, pentru că în spate stau reprezentanții statului ilegitim. Această dezbatere va fi dusă până la capăt. Reforma legilor justiției și a codurilor penale va continua. (…) Trebuie să ne propunem ca cetățenii acestei țări să nu mai fie supravegheați și arestați fără motiv. Rule of law nu înseamnă domnia unor șefi”, a spus Dragnea, anunțând și modificări ale legilor de funcționare ale serviciilor secrete.
„În România s-a vorbit mult și s-a făcut puțin” Cele 6 direcții de acțiune ale șefului PSD, transformate în lege
Pentru că „în România s-a vorbit mult și s-a făcut puțin”, șeful PSD, Liviu Dragnea a trasat, la Congresul PSD, șase direcții ale unui program prioritar, cerând un pact politic pentru îndeplinirea lui. Pentru început,șeful PSD a dat primele indicații pentru premierul Dăncilă.
„În viziunea mea sunt cel puțin 6 domenii prioritate în România: infrastructură, agricultură, energie, educație, sănătate și IT. Fiecare dintre ele reprezintă oportunități de crestere. (…) Acest program va deveni proiect de lege și va fi lege. Fiecare dintre Guvernele viitoare vor trebui să ducă la capăt cota parte din acest program. (…) În 2040 vom putea vorbi despre o Românie total diferită față de România de azi”, a spus Dragnea.
Șeful PSD a spus că „România are nevoie rapid de o infuzie uriașă de capital care să ne permită un salt investițional pe termen scurt”. „Asta trebuie să facem dna prim-ministru dacă vrem ca această țară să aibă autostrăzi în timpul vieții noastre. Să legăm Bucureștiul cu autostrăzi de Sofia, Belgrad, Budapesta și Chișinău. Aeroportul Otopeni și Portul Constanța trebuie dezvoltate”, a spus liderul social-democrat.
Dragnea a continuat susținând că „agricultura e un mare as în mâneca noastră. o politică gândită pe terrmen lung poate face din România un furnizor de produse alimentare și agroalimentare”. El și-a exprimat speranța că în termen scurt va fi înființată Casă de Comerț Românesc.
Liderul PSD a enumerat ca priorități domeniul energetic în care România trebuie să joace activ, domeniul educației, sănătatea și IT-ul.