Prima pagină » Proteste în Ucraina » Consecințele unui conflict militar în Ucraina. Băsescu: „România va avea de pierdut”

Consecințele unui conflict militar în Ucraina. Băsescu: „România va avea de pierdut”

Consecințele unui conflict militar în Ucraina. Băsescu:
Un conflict militar în Ucraina ar avea consecințe economice imediate asupra întregii regiuni, estimează președintele Traian Băsescu.

România nu este „direct amenințată”, ca stat membru NATO, de o intervenție militară a Federației Ruse, însă un conflict militar în Ucraina ar avea consecințe economice imediate asupra întregii regiuni, estimează președintele Traian Băsescu. În opinia sa, riscurile sunt retragerea investițiilor străine și creșterea costurilor la împrumuturile externe. „România nu are o amenințere directă iminentă. Ar fi o nebunie să gândim că Federația Rusă ar ataca România. Ar însemna război cu NATO, iar Federația Rusă nu-și dorește un război cu NATO. Dar dacă regiunea va fi cotată ca o regiune de risc și România va avea de pierdut. Am avea costuri de împrumut mult mai mari și investițiile străine directe ar fi mult mai puține”, a spus Băsescu într-un interviu la „Adevărul Live”.

La scurt timp, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat că, în cazul în care interesele țării sale în Ucraina vor fi atacate, Rusia va răspunde ca în Georgia, în 2008, când a trimis tancuri în această țară din Caucaz, relatează AFP. „Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele rușilor sunt atacate în mod direct, așa cum au făcut, de exemplu, în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internațional”, a declarat șeful diplomației ruse pentru postul de televiziune Russia Today (RT).

În analizele de la Cotroceni, ținta Moscovei este recâștigarea accesului la gurile Dunării. „

„Cred eu că ținta Federației Ruse acum este federalizarea Ucrainei și, ușor – ușor, prin Odesa să se apropie de gurile Dunării. Nu șriu dacă într-o operațiune militară sau într-una de control a administrației de la Odesa”, a spus Băsescu.

În plus, șeful statului a susținut intervenția militară împotriva separatiștilor proruși decisă de autioritățile de la Kiev. „Acțiunea ordonată de președintele interimar ucrainean este una corectă. Este puțin probabil că nu vor fi și victime, dar autoritatea legitimă a statului ucrainean trebuie restabilită pe întreg teritoriul. Nu poți să tolerezi pierderea de sub control a unor teritorii”, crede Băsescu.

În ceea ce privește relația României cu Rusia, Băsescu susține că „funcționează”, fără a putea da însă exemple de contacte recente la nivel înalt în afara „discuției absolut private” cu Sergheio Lavrov de la Summitul de la Haga. „Relația funcționează. Nu ne pupăm, dar nu înseamnă că relația este ruptă. Avem ambasadele, utilizăm ambasadele pentru a ne transmite mesaje. Consilierii preziodențiali s-au întâlnit destul de mult cu ambasadorul Federației Ruse. Există comunicare continuă”, susține președintele.

 

 

Autor

Citește și