Prima pagină » Știri politice » Consilierul lui Ponta: „Urmărirea penală privind votul din diaspora se impunea”

Consilierul lui Ponta: „Urmărirea penală privind votul din diaspora se impunea”

Consilierul lui Ponta:
Consilierul lui Ponta: "Urmărirea penală privind votul din diaspora se impunea"

Gyorgy Frunda susține că autoritățile române erau obligate să înființeze noi secții de votare în străinătate. Deși sunt peste trei milioane de români în Diaspora și niciodată nu s-au prezentat în număr foarte mare la vot, oficialii români, consideră Frunda, trebuiau să „ia măsurile necesare pentru asigurarea votului”.

„Există o emotivitate deosebită din partea societății românești privind cetățenii români care nu au putut vota în străinătate. Autoritățile românești, persoanele care conduc aceste autorități aveau obligația legală de a asigura condiții de vot, teoretic, pentru toți cei care se puteau prezenta la vot. Adevărul e că din cei peste trei milioane de cetățeni români, care-și au domiciliul în străinătate, până anul acesta niciodată nu s-au prezentat la urne mai mult de 150 de mii. Cu toate acestea, autoritățile române aveau obligația să ia măsuri ca să fie secții de votare și posibilități de votare pentru toți cetățenii, chiar dacă rămâneau secții goale, chiar dacă se prezentau foarte puțini. Or dacă se făcea acest lucru și condițiile erau asigurate, vă dau în scris că oamenii nu mai ieșeau în stradă, nu mai era acea emulație împotriva Guvernului”, a spus Frunda, într-un interviul al RFI.

În plus, el consideră binevenită ancheta în cazul votului din diaspora, așteptând ca justiția să dea un răspuns. Întrebat cine poartă responsabilitatea organizării deficitare a alegerilor prezidențiale în străinătate, consilierul onorific al premierului a plasat vina la Biroul Electoral Central și la MAE.

„Cei care organizează alegerile, Biroul Electoral Central, Biroul Electoral pentru Străinătate, Ministerul de Externe. Dar vedeți, aici sunt știri contradictorii. Chiar președintele republicii spune că există adrese ale diferiților ambasadori care cereau mai multe secții de votare. Unde au mers aceste cereri și cine a spus că nu-i nevoie de mai multe secții urmează să se afle în viitor”, a mai spus el.

Cu toate acestea, Frunda nu consideră că premierul Victor Ponta ar trebui să-și dea demisia decât dacă există dovezi împotriva lui care să demonstreze că el personal nu a vrut suplimentarea numărului de secții de votare în străinătate.

„Atunci are o responsabilitate. Dacă nu, în organizarea alegerilor, șeful Guvernului, oricine ar fi el, n-are niciun fel de atribuție, nici de organizare, nici de responsabilitate”, a conchis Frunda.