Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, la Gândul LIVE. „Poziția lui Victor Ponta este corectă. A avea un vot împotriva aderării la Schengen ar fi fără precedent”. VIDEO

Publicat: 04 03. 2013, 22:47
Actualizat: 21 03. 2015, 04:57

This browser does not support the video element.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu este invitatul lui Claudiu Pândaru în această seară la Gândul LIVE. Cei doi vor comenta, de la ora 20.00, scandalul apărut  în jurul aderării României la spațiul Schengen. Fostul ministru de externe va comenta schimbarea de strategie anunțată de primul-ministru Victor Ponta înaintea Consiliului JAI din 7-8 martie, ca și declarațiile făcute în urmă cu o oră de președintele Traian Băsescu.

Întrebat cum comentează faptul că Olanda a introdus condiționalitatea unui raport MCV pe Justiție pentru aderarea României la Schengen, Cristian Diaconescu a spus că fiecare stat european este îndreptățit să-și folosească dreptul de veto pe orice subiect.

„Olanda și-a folosit în exces acest drept. Această decizie nu are bază juridică, dar acest lucru îl negociez cu cealaltă parte, nu mă întorc cu spatele. Această variantă de compromis se negociază. Nu te superi niciodată pe partenerul tău, pentru că în primul rând este în interesul nostru. Cea mai proastă variantă este să te ostilizezi și este o atitudine criminală să ostilizezi poporul împotriva valorilor europene”, a declarat Cristian Diaconescu la Gândul LIVE.

„Poziția domnului Victor Ponta este corectă, deoarece forțarea unui vot la Consiliul JAI ar polariza mult mai multe state. A avea o decizie împotriva aderării la Schengen ar fi fără precedent și ar avea urmări juridice și politice importante”, a mai spus Cristian Diaconescu.