Prima pagină » Știri politice » Consiliul European adoptă al 14-lea pachet de SANCȚIUNI pentru Rusia / Ce măsuri restrictive conține noul pachet

Consiliul European adoptă al 14-lea pachet de SANCȚIUNI pentru Rusia / Ce măsuri restrictive conține noul pachet

Consiliul European adoptă al 14-lea pachet de SANCȚIUNI pentru Rusia / Ce măsuri restrictive conține noul pachet

Consiliul a adoptat, luni, al 14-lea pachet de măsuri restrictive economice și individuale, care aduce o nouă lovitură regimului lui Putin și celor care perpetuează războiul său ilegal, neprovocat și nejustificat de agresiune împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă. 

Aceste măsuri sunt menite să vizeze sectoare de mare valoare ale economiei ruse, cum ar fi energia, finanțele și comerțul, și să facă din ce în ce mai dificilă eludarea sancțiunilor UE.

Josep Borrell, Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, a precizat că sancțiunile impuse Rusiei „l-au împiedicat pe Putin să își ducă la îndeplinire planurile de distrugere a Ucrainei”.

Sancțiunile noastre au slăbit deja în mod semnificativ economia rusă și l-au împiedicat pe Putin să își ducă la îndeplinire planurile de distrugere a Ucrainei, deși acesta continuă încă agresiunea ilegală care vizează civilii și infrastructura civilă. Al 14-lea pachet de sancțiuni demonstrează unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei și în încercarea de a limita activitățile criminale ale Rusiei împotriva ucrainenilor, inclusiv eforturile de a eluda măsurile UE, a spus Josep Borrell.

Pachetul include măsuri restrictive privind alte 116 persoane și entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și următoarele măsuri sectoriale:

În ceea ce privește domeniul energetic, UE va interzice serviciile de reîncărcare a GNL rusesc pe teritoriul UE în scopul operațiunilor de transbordare către țări terțe.

Această măsură vizează atât transferurile de la navă la navă și de la navă la țărm, cât și operațiunile de reîncărcare și nu afectează importul, ci doar reexportul către țări terțe prin UE. Comisia Europeană va monitoriza punerea în aplicare și evoluția acestei decizii și poate propune măsuri de atenuare, dacă este necesar.

În plus, UE va interzice investițiile noi, precum și furnizarea de bunuri, tehnologii și servicii pentru finalizarea proiectelor GNL aflate în construcție, precum Arctic LNG 2 și Murmansk LNG. Sunt introduse restricții la importul de GNL rusesc prin terminalele UE care nu sunt conectate la sistemul de gaze naturale.

Pachetul de luni va impune restricții privind acceptarea cererilor de înregistrare în UE a anumitor drepturi de proprietate intelectuală de către resortisanți și societăți din Rusia, cu scopul de a compensa acțiunile guvernului și ale instanțelor ruse care îi privează în mod nelegitim pe titularii de drepturi de proprietate intelectuală din UE de protecția lor în Rusia.

În sfârșit, va fi interzisă achiziționarea, importul, transferul sau exportul de bunuri culturale ucrainene și de alte bunuri de importanță arheologică, istorică, culturală, științifică rară sau religioasă, în cazul în care există motive întemeiate de a suspecta că bunurile au fost scoase ilegal din Ucraina.

UE se dotează cu instrumente suplimentare pentru a reprima eludarea

În primul rând, societățile-mamă din UE vor trebui să depună toate eforturile pentru a se asigura că filialele lor din țări terțe nu iau parte la nicio activitate care să conducă la un rezultat pe care sancțiunile încearcă să îl prevină.

În al doilea rând, pentru a contribui la contracararea reexportului de materiale de luptă descoperite în Ucraina sau esențiale pentru dezvoltarea sistemelor militare rusești, s-a decis că operatorii din UE care vând astfel de materiale de luptă către țări terțe vor trebui să pună în aplicare mecanisme de diligență necesară capabile să identifice și să evalueze riscurile de reexport către Rusia și să le reducă.

În plus, operatorii din UE care transferă know-how industrial pentru producția de bunuri pentru câmpurile de luptă către omologi comerciali din țări terțe vor trebui să includă în prezent dispoziții contractuale pentru a garanta că acest know-how nu va fi utilizat pentru bunuri destinate Rusiei.

„Sistemului de transfer de mesaje financiare”

Consiliul a decis să interzică utilizarea „Sistemului de transfer de mesaje financiare” (SPFS), un serviciu specializat de mesagerie financiară dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei pentru a neutraliza efectul măsurilor restrictive. Entităților din UE care operează în afara Rusiei li se va interzice să se conecteze la SPFS sau la servicii de mesagerie financiară specializate echivalente.

De asemenea, operatorilor din UE le va fi interzis să efectueze tranzacții cu entități incluse pe o listă specifică utilizând SPFS în afara Rusiei.

În plus, Consiliul introduce o interdicție privind tranzacțiile cu instituțiile financiare și de credit vizate și cu furnizorii de active criptografice stabiliți în afara UE, atunci când aceste entități facilitează tranzacții care sprijină baza industrială de apărare a Rusiei prin exportul, furnizarea, vânzarea, transferul sau transportul către Rusia de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, produse sensibile, bunuri de pe câmpul de luptă, arme de foc și muniții.

Finanțarea partidelor politice și a altor organizații

Având în vedere încercările continue ale Rusiei de a interfera cu procesele democratice din UE și de a submina fundamentele democratice ale acesteia, inclusiv prin campanii de influență și prin promovarea dezinformării, Consiliul a decis că partidele și fundațiile politice, organizațiile neguvernamentale, inclusiv grupurile de reflecție, sau furnizorii de servicii media din UE nu vor mai fi autorizați să accepte finanțare din partea statului rus și a reprezentanților săi.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, măsurile convenite luni nu vor împiedica furnizorii de servicii media și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE, cum ar fi cercetarea și interviurile.

Consiliul a decis să extindă interdicția UE privind zborurile

Pentru prima dată, UE a adoptat o măsură care vizează anumite nave care contribuie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care fac obiectul unei interdicții de acces în port și al unei interdicții de prestare de servicii.

Aceste nave pot fi desemnate din diverse motive, cum ar fi transportul de echipamente militare pentru Rusia, transportul de cereale ucrainene furate și sprijinirea dezvoltării sectorului energetic al Rusiei, de exemplu prin transportul de componente GNL sau transbordări de GNL.

Această măsură vizează, de asemenea, navele-cisternă care fac parte din flota obscură a lui Putin și care eludează plafoanele impuse de UE și de Coaliția pentru plafonarea prețurilor, adoptând în același timp practici de transport înșelătoare, în total dispreț față de standardele internaționale. 27 de nave au fost vizate astăzi din aceste motive.

În plus, pentru a evita alte forme de eludare, Consiliul a decis să extindă interdicția UE privind zborurile. Interdicția de a ateriza, decola sau survola teritoriul UE se va aplica, de asemenea, oricărei aeronave utilizate pentru un zbor neprogramat și în cazul în care o persoană fizică sau juridică, o entitate sau un organism rus este în măsură să determine în mod eficient locul sau ora decolării sau aterizării pentru a ajunge, de exemplu, la o destinație de vacanță sau la o întâlnire de afaceri.

În plus, operatorii trebuie să furnizeze orice informații solicitate de autoritățile naționale competente ale statelor membre cu privire la zborurile neprogramate, inclusiv proprietatea asupra aeronavei și, eventual, a pasagerilor

S-a mai decis și extinderea interdicției privind transportul rutier de mărfuri pe teritoriul UE, inclusiv în tranzit, astfel încât să includă operatorii din UE care sunt deținuți în proporție de 25% sau mai mult de o persoană fizică sau juridică rusă.

Controale și restricții la import-export

Consiliul a adăugat 61 de noi entități pe lista celor care sprijină direct complexul militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Acestea vor face obiectul unor restricții de export mai stricte privind bunurile și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și bunurile și tehnologiile care ar putea contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei.

Unele dintre aceste entități sunt situate în țări terțe (China, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia și Emiratele Arabe Unite) și au fost implicate în eludarea restricțiilor comerciale și angajate în achiziționarea de produse sensibile utilizate, de exemplu, în producția de drone sau în furnizarea de sprijin material pentru operațiunile militare ruse.

În plus, decizia de luni extinde lista produselor restricționate care ar putea contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei prin adăugarea anumitor mașini-unelte și a anumitor „vehicule de teren”.

UE a introdus, de asemenea, restricții suplimentare privind exporturile de bunuri care contribuie în special la consolidarea capacităților industriale ale Rusiei (de exemplu, produse chimice, inclusiv minereuri de mangan și compuși din pământuri rare, materiale plastice, utilaje de excavare, monitoare și echipamente electrice), precum și restricții suplimentare privind importul de heliu din Rusia, care este o sursă de venituri semnificative pentru regim.

Liechtenstein este adăugat pe lista țărilor partenere care aplică un set de măsuri restrictive privind importurile de fier și oțel din Rusia, precum și un set de măsuri de control al importurilor care sunt substanțial echivalente cu cele ale UE.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI:

 

Citește și