Prima pagină » Știri externe » CONSILIUL EUROPEAN. Bugetul lui van Rompuy crește fondurile europene pentru agricultură și coeziune. Băsescu: Sunt optimist

CONSILIUL EUROPEAN. Bugetul lui van Rompuy crește fondurile europene pentru agricultură și coeziune. Băsescu: Sunt optimist

CONSILIUL EUROPEAN. Bugetul lui van Rompuy crește fondurile europene pentru agricultură și coeziune. Băsescu: Sunt optimist
Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au discutat astăzi despre negocierile pe care România le poartă pentru banii europeni ce vor fi alocați țării noastre în exercițiul financiar 2014-2020.

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a pus pe masa „celor 27” o variantă de buget care avantajează țările mici, dar taie câteva miliarde din proiectele destinate în special contributorilor, au declarat pentru gândul surse europene. Față de varianta anunțată, aproximativ 955 de miliarde de euro, nu apar tăieri suplimentare la bugetul total.  Practic, după o zi întreagă de întâlniri cu fiecare lider european venit la Bruxelles, van Rompuy mută banii dintr-un capitol bugetar în altul. Cel mai bine ies țările intrate în ultimii ani în UE, proiectele de coeziune primind în plus 11 miliarde de euro. Un plus important apare și la Politica Agricolă Comună, 7,7 miliarde, domeniu în care România e interesată direct. Van Rompuy a scăzut în schimb de la Competitivitate 13,1 miliarde de euro, de la Securitate și Cetățenie – 1,6 miliarde și 5,5 miliarde de la „Europa Globală” care include și rezerva de urgență a UE. 

La start, bugetul include și o altă propunere apropiată de ceea ce spera România. Astfel, procentul de care va depinde suma totală a fondurilor de coeziune care se pot absorbi într-un an a fost propus să fie de 2,34 în condițiile în care România și-l dorește de 2,4. Dezavantajele României sunt că în propunere apar scăderi de la 85% la 75% pentru cofinanțare, prefinanțarea scade de la 7-9 procente la 2 la sută, iar TVA ar deveni neeligibil. Dacăs-ar adopta, impactul pe buget ar fi 2,2-2,4 miliarde de euro pe an, bani de care depinde accesarea fondurilor.

Cu această variantă de buget pusă pe masa liderilor UE, președintele Traian Băsescu s-a declarat optimist în privința unui acord. „Sunt optimist. Cred c[ se va ajunge la un acord”, a spus șeful statului.

Negocierile se reiau vineri.

Gândul a transmis LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor.

UPDATE 01.52 Per total, în propunerea șefului CE, pentru Coeziune fondurile ar ajunge la 320 de miliarde de euro, iar pentru Agricultură la aproximativ 372 de miliarde.

UPDATE 01. 33 Propunerea prezentată de van Rompuy nu apar tăieri globale suplimentare față de varianta avansată anterior. În schimb, el a mai tăiat din fondurile pentru competivitate, 13 miliarde, alocate regiunilor dezvoltate ca să dea țărilor care au nevoie de fonduri europene pentru agricultură și coeziune, între care și România. Cel mai mare plus apare la coeziune, 11 miliarde, în timp ce politica agricolă comună primește 7,7 miliarde în plus.

UPDATE 01.00 Herman van Rompuy a spus, în debutul întâlnirii că summit-ul „ar putea fi lung și complicat”

UPDATE 00.00 Liderii UE încep summitul pentru buget cu o întârziere de trei ore. Ultima cu care s-a consultat van Rompuy înainte de negocierile finale în formula de 27, a fost Angela Merkel. Traian Băsescu a intrat în sală printre ultimii, mergând direct să o salute e Merkel.

UPDATE 22.00 Președintele Traian Băsescu a ajuns la summitul UE care începe oficial, cu o întâlnire urmată de un dineu al liderilor europeni, la 23.15. Întârzierea de mai bine de două ore au apărut după ce discuțiile unu la unu cu Herman van Rompuy s-au prelungit foarte mult din cauza nemulțumirilor generale. La dineu, Herman van Rompuy își va anunța și ultima variantă de propunere de buget de la care să înceapă negocierile. Toate pronosticurile indică o tăiere de 100 de miliarde sau chiar mai mult față de scenariul inițial al Comisiei Europene, ceea ce duce România în situația de a obține maximum 40 de miliarde de euro fonduri europene. Înaintea summitului propriu-zis, are loc și o ultimă discuție între țările din grupul Prietenilor Coeziunii, beneficiare nete ale fondurilor europene, din care face parte și România. Nici în interiorul acestuia nu există însă o poziție unitară.

UPDATE 19:55 Șefii de stat și de guverne din cele 15 țări din grupului „Prietenii Coeziunii” vor avea, joi seară, la Bruxelles, o întâlnire, cu circa o oră înainte de reuniunea Consiliului European, pentru a discuta despre bugetul UE, începerea lucrărilor Consiliului fiind amânată cel puțin o oră. Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, România va fi reprezentată la această ședință de către președintele Traian Băsescu.

UPDATE 19:11 Premierul Victor Ponta a declarat, la Bruxelles, că a vorbit cu președintele Traian Băsescu în cursul zilei de azi despre negocierile privind viitorul buget al UE și alocările pentru România.

UPDATE 19:04 Președintele francez, Francois Hollande s-a declarat încrezător că „motorul franco-german” va fi capabil să propună o formulă de compromis în privința bugetului UE.

UPDATE 18:57 Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că toată lumea va trebui, fără îndoială, să facă un compromis în negocierile pentru bugetul multianual al Uniunii Europene și nu a exclus ca un nou summit să fie necesar pentru a se ajunge la un acord.

UPDATE 18:44 Premierul Victor Ponta a participat la Bruxelles la reuniunea socialiștilor, dedicată următoarei perspective financiare a UE. „Pentru țara noastră atât sprijinul pentru PAC, sumele oferite pentru plăți directe, dar și fondurile de coeziune, așa cum au fost propuse inițial, sunt cele care pentru România reprezintă o soluție corectă”, a spus Ponta.

UPDATE 16:11 Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, „ca urmare a presiunii țărilor contributoare net și a discuțiilor care au loc în cursul zilei de astăzi între, pe de o parte, președintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, și președintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, și, pe de cealaltă parte, șefii de stat și de guvern ai statelor membre, este de așteptat să fie prezentată o nouă propunere de buget; aceasta ar urma să țină cont de solicitările țărilor contributoare de reducere a contribuțiilor proprii la bugetul Uniunii Europene, dar și de solicitările țărilor care pierd sume importante prin aplicarea acestei noi propuneri odată cu intrarea în vigoare a bugetului”.

UPDATE 15:26 Surse oficiale au declarat, pentru gândul, președintele Traian Băsescu a cerut, în timpul discuțiilor cu van Rompuy și Barroso, dublarea sumei totale pe plăți directe pentru agricultură. Concret, în loc de 5,5 miliarde să fie 11 miliarde în total ceea ce s-ar traduce în 16-20 de euro în plus la subvenție. 

UPDATE 14:45 Comitetul Regiunilor al UE a criticat, joi, intenția de reducere a fondurilor care vor fi alocate pentru coeziune pe bugetul 2014-2020, avertizând că acest instrument este una dintre principalele soluții pentru depășirea recesiunii din UE.

UPDATE 12:45 Întâlnirea Băsescu-van Rompuy-Barroso s-a încheiat. Discuțiile au durat aproximativ 30 de minute. Serviciul de media al Comisiei Europene l-a titrat, vreme de o oră, pe președinte cu titulatura de premier în imaginile oficiale transmise în circuit intern și publicate pe site-ul Comisiei.

UPDATE 12.15 Premierul Victor Ponta ajunge și el la Bruxelles, după-amiază, la o întâlnire a socialiștilor europeni, obișnuită în preziua summiturilor UE. Până la această oră, președintele și premierul nu au stabilit însă niciun fel de discuție sau întâlnire.

UPDATE 12.00 Traian Băsescu a intrat al doilea la întâlnirea cu Herman van Rompuy și Jose Manuel Barroso, după David Cameron. Deși în programul lui van Romuy figura inițial al cincilea pe lista de întâlniri înainte de summit, liderul european ar fi decis, potrivit unor surse apropiate negocierilor, să discute cu șefii de stat sau de guvern în funcție de cât de vehemente au fost amenințările cu veto-ul formulate la nivel național în ultimele zile.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, se așteaptă ca Herman van Rompuy să propună ca start în discuțiile de diseară o tăiere de 100 de miliarde față de varianta inițială a Comisiei Europene. În acest scenariu apare un minus de încă 25 de miliarde față de tăierea pe care o avansase anterior, considerată inacceptabilă de toate țările care speră la fonduri UE pentru infrastructură și agricultură, între care și România.
Această nouă variantă ar urma să limiteze și mai mult banii pentru Dezvoltare Rurală (drumuri județene etc), favorizând însă plățile directe, adică subvențiile pe hectar pe care le primesc agricultorii. Un minus consistent ar apărea însă și la așa numitele fonduri de coeziune, adică banii pentru austostrăzi sau proiecte de mediu.