CONSTITUȚIA USL. Crin Antonescu: Nu mai vrem un președinte jucător, ci un președinte arbitru

Publicat: 05 02. 2013, 19:57
Actualizat: 29 07. 2014, 19:20

Președintele PNL și al Senatului, Crin Antonescu, a prezentat viziunea USL pentru noua Constituție cu ocazia evenimentul aniversar „USL doi ani”. Liberalul a fost desemnat de USL să conducă și comisiile speciale din Parlament pentru revizuirea Constituției.

„Toate ambiguitățile trebuie eliminate, vrem o Constituție clară, care să întărească fără echivoc tot ceea ce este legat de democrație și de statul de drept”, a spus Antonescu.

Printre articolele constituționale vizate de revizuire se numără cele care se referă la atribuțiile președintelui, ale Guvernului și ale Parlamentului.

„Avem o experiență specială, nu dorim atunci când vorbim despre redefinirea, clarificarea atribuțiilor și rolului prezidențial decât ce am reclamat și unii și alții de la președintele actual”, a precizat liberalul.

El a subliniat că USL nu mai vrea un președinte jucător, ci unul arbitru.

„Președintele nu mai trebuie să modifice rezultatul unor alegeri parlamentare. Președintele nu este angajat într-o competiție pentru putere cu primul-ministru sau cu Parlamentul. Președintele nu are nevoie de mai multă putere, ci mai multă autoritate, mai mult prestigiu. Să fie un mediator în moment de criză, să vegheze non-partizan și imparțial la buna funcționare a instituțiilor statului. Nu are de ce să mai interfereze în zona executivului și legislativului”, a adăugat liderul PNL.

În acest sens, USL propune revizuirea articolului 103 din Constituție, astfel încât președintele să fie constrâns să nominalizeze viitorul premier, „nu după libera sa voință”, ci din rândurile partidului sau ale coaliției care a obținut cel mai mare număr de mandate.

„Decizia e scoasă de sub sfera președintelui, doar Parlamentul este depozitarul voinței alegătorilor”, a spus Antonescu.

De asemenea, proiectul de Constituție propus de USL prevede ca premierul să fie cel care reprezintă țara la Consiliul European.

Guvernul va avea limitat dreptul de a-și angaja răspunderea în Parlament la o singură dată pe sesiune.

„Dorim un Parlament bicameral, restrâns numeric, cu atribuții distincte și poate cu modalități de alegere distinctă, Cameră, Senat cu un Senat cu reprezentanți ai regiunilor”, a declarat liberalul.

El a vorbit și despre posibilitatea introducerii în Legea Fundamentală a confiscării averii dobândite ilicit și a interzicerii traseismului politic.