Prima pagină » Știri politice » CONSTITUȚIA USL. Documentul negociat de Victor Ponta și Crin Antonescu luni seara

CONSTITUȚIA USL. Documentul negociat de Victor Ponta și Crin Antonescu luni seara

CONSTITUȚIA USL. Documentul negociat de Victor Ponta și Crin Antonescu luni seara

Liderii USL au negociat în această seară, în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, viitorul proiect al Constituției, care va fi depus mâine în cadrul Forumului Constituțional. Amendamentele propuse de USL stabilesc prerogativele președintelui, Guvernului și Parlamentului, dar și modul de alegere a conducerii CSM. De asemenea, au fost introduse două cazuri speciale când Parlamentul poate fi dizolvat.

Alegeri prezidențiale devansate cu o lună

Crin Antonescu a propus ca data alegerilor să fie între 1 aprilie și 1 noiembrie, ceea ce ar devansa cu aproximativ o lună alegerile prezidențiale din 2014.

În urma negocierilor, s-a stabilit că partidul care are cel mai mare număr de mandate face propunerea pentru postul de premier, iar președintele nu are dreptul să o refuze. Liberalii au dorit să introducă în Legea Fundamentale și varianta „partidul sau alianța”, dar la insistențele președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a optat pentru varianta simplă cu „partidul”. Ulterior, cel nominalizat la funcția de prim-ministru trebuie să realizeze o majoritate în Parlament.

La moțiunile de cenzură, Opoziția vine cu propriul prim-ministru

În cazul moțiunilor de cenzură, acestea vor purta denumirea de moțiune de cenzură constructivă, cei din Opoziție fiind obligați să vină în Parlament și cu propunerea pentru funcția de prim-ministru.

În cazul moțiunilor simple în care se cere demisia ministrului, aceasta se votează în plenul reunit și, dacă se constată o majoritate, ministrul este demis.

Referendumul pentru demiterea președintelui

Referendumul pentru demiterea președintelui poate duce și la dizolvarea Parlamentului, dacă se înregistrează la vot o majoritate de voturi împotriva propunerii de demitere.

Ponta și Antonescu au discutat ca în viitoarea Constituție să se prevadă ca Parlamentul să fie dizolvat dacă nu se poate realiza o majoritate în 30 de zile de la prima încercare de învestire a Guvernului.

În cazul Curții Constituționale, liderii USL au convenit ca atribuțiile acesteia în ceea ce privește analizarea constituționalității hotărârilor Parlamentului să vizeze doar situațiile în care sunt afectate valori sau principii consituționale.

Cum s-a tranșat problema reprezentării la Consiliul European

Premierul va reprezenta țara la Consiliul European, cu excepția cazurilor în care se discută probleme de securitate și politică externă a Uniunii Europene.

Mandatul președintelui revine la patru ani

Mandatele președintelui și al Parlamentului vor fi de patru ani, iar președintele va purta titulatura de șef al statului. Liberalii au propus, prin Crin Antonescu ca alegerile să aibă loc în perioada  1 aprilie – 1 noiembrie, pentru a se evita organizarea alegerilor iarna. Parlamentul va fi bicameral , format din Camera Deputaților cu maxim 300 membri și Senat, ca reprezentat al regiunilor. Cei din PNL ar dori ca votul pentru alegerea Parlamentului să fie pe liste.

De asemenea, s-a stabilit că Guvernul își poate angaja răspunderea o singură dată pe sesiune, iar Ordonanțele de Urgență vor trebui să vină în Parlament în maxim cinci zile pentru a fi discutate.

În cazul remanierilor guvernamentale, președintele nu va mai avea nicio posibilitate de respingere a celor propuși, Parlamentul, prin comisiile de specialitate, urmând să dea un aviz persoanelor desemnate. 

Problema CSM

Liderii USL au stabilit ca președintele CSM să fie ales din rândul judecătorilor, iar numărul de membri ai CSM urmând să fie mărit de la 19 la 21.

De asemenea, interceptarea telefonică și a corespondenței se poate face doar cu ordin judecătoresc, doar în cazurile speciale fiind necesar doar acordul procurorului, dar acesta va trebui să obțină mandat de la judecător în 48 de ore.

Liberalii au propus ca rectificarea bugetară să fie stabilită de Parlament, lucru respins de Victor Ponta și PSD.

Articolele care se referă la dreptul de proprietate nu vor fi modificate, dar Victor Ponta a insistat să depună un amendament în nume personal privind confiscarea mașinilor folosite la infracțiuni.

Cei din PNL au insistat și pentru reducerea atribuțiilor prefecților, care ar urma să nu mai conducă instituțiile deconcentrate, ci doar să urmărească legalitatea actelor administrative. De asemenea, atacarea hotărârilor Consiliilor Locale și Județene în instanțe de către prefect nu va duce la suspendarea acestora, ci vor fi judecate cu celeritate.

Premierul Ponta a propus ca mandatul de reținere să fie de 48 de ore, dar propunerea a fost respinsă de cei din PNL.

Citește și