CONSULTĂRI la Cotroceni. Iohannis: Vorbim despre o schimbare de paradigmă politică. PSD propune o nouă rundă de discuții. PNL rămâne la anticipate
This browser does not support the video element.
Președintele Klaus Iohannis s-a consultat, joi, cu PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților, majoritatea participanților vorbind tot mai clar despre varianta unui Guvern format din tehnocrați, PNL continuând să ceară alegeri anticipate, iar UDMR prezentând o soluție de compromis.
Consultările au început la ora 15.00, la Palatul Cotroceni sosind delegația PSD, condusă de președintele Liviu Dragnea, alături de președintele executiv Valeriu Zgonea și de vicepreședinții Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu și Georgian Pop.
După peste 30 de minute de discuții, Liviu Dragnea a prezentat public o primă concluzie a întâlnirii, diferită față de cea expusă cu o zi înainte după ședința coaliției. Astfel, miercuri, PSD arăta că există în continuare o majoritate, alături de UNPR și de ALDE, care dorește guvernarea, iar social-democrații au chiar un nume de premier care va fi prezentat președintelui. Potrivit unor surse social-democrate, unul din numele cele mai discutate în PSD a fost cel al sociologului Vasile Dâncu. După consultările de la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea a prezentat un punct de vedere exclusiv al PSD, precizând însă că speră că și UNPR și ALDE îl vor susține.
Astfel, PSD i-a propus președintelui ca după această primă rundă de discuții să aibă loc o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane care să bată la ușa partidelor pentru sprijin. Liderul PSD a spus că este deschis oricărei variante de Guvern care răspunde solicitărilor societății și tocmai de aceea nu a prezentat o propunere de premier, ci dorește consultări ample între partide, Klaus Iohannis dând de înțeles că nu respinge ideea. Dragnea a mai spus că sunt luate în calcul toate variantele – un guvern de tehnocrați, de experți, alegeri anticipate, care ar implica menținerea unui Guvern interimar până în aprilie, ținând însă cont că aceasta ar însemna un buget care nu poate fi adoptat până la primăvară. El a precizat că nu respinge, din oficiu, propunerile PNL, însă dorește ca toate forțele politice să cadă de acord asupra unei variante.
PNL vrea în continuare alegeri anticipate, dar nu refuză dialogul
Liberalii au venit la Palatul Cotroceni cu propunerea prezentată public încă de miercuri: organizarea alegerilor anticipate, prin dizolvarea Parlamentului, deși recunosc că este un proces anevoios.
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că liberalii i-au prezentat președintelui Klaus Iohannis varianta alegerilor anticipate și nu au avansat niciun nume de premier, însă sunt deschiși și altor variante dacă propunerea lor nu este susținută.
„N-am făcut absolut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. Propunerea cu care PNL a venit a fost aceea de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor anticipate. Ne-am spus toate argumentele, i-am arătat președintelui care sunt temeiurile pe care le bazăm atunci când solicităm anticipate. (…) Suntem într-un moment foarte dificil pentru societatea românească, pentru clasa politică și cred că, înțelegând ceea ce se întâmplă, nu putem să optăm decât pentru ideea de dizolvare a Parlamentului și organizare a alegerilor anticipate”, a spus Gorghiu.
UDMR – varianta de compromis
Liderii UDMR au venit cu o propunere surpriză, prezentându-i președintelui varianta în care, în termen foarte scurt, urmează a fi instalat un Guvern de tehnocrați, susținut de toate partidele politice, dar al cărui rol va fi unul limitat: adoptarea bugetului de stat pe anul 2016, care nu poate fi făcut de către un Guvern interimar, ca cel care funcționează acum, dar și pregătirea unor alegeri anticipate, în sensul în care ele ar fi făcute înainte de termenul din toamna anului viitor, dar și comasate cu alegerile locale.
Liderul UDMR a adăugat că nu consideră că, în acest moment, un Guvern de uniune națională, din care să facă parte toate partidele parlamentare, „ar fi un răspuns corect și cinstit la toate problemele care s-au acumulat”.
Minoritățile ar susține oricare variantă în afară de anticipate
Liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a explicat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că nu există un consens în cadrul grupului cu privire la modul în care trebuie să arate noul Guvern, însă majoritatea se împotrivește alegerilor anticipate. Astfel, minoritățile ar susține și un Guvern de tehnocrați, dar și unul de uniune națională, atât timp cât la această soluție se va ajunge prin „consens”.
„Noi ne dorim să avem o soluție care se fundamentează pe pilonii democrației, pe Constituție și care să fie realizată sub auspiciile președintelui României. O soluție care să fie, dacă nu o soluție de consens, atunci măcar o soluție bine temperată, cum spunea Bach, cu clavecinul bine temperat”, a spus Pambuccian. (Ștefan Pană)
UPDATE 19:24 Președintele UMDR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că Uniunea propune instalarea rapidă a unui Guvern tehnocrat, care să treacă bugetul pentru 2016 și să modifice legea, în vederea unor alegeri generale înainte de termen, comasate cu localele.
„Noi credem că cel puțin până la sfârșitul lunii noiembrie, dar, dacă se poate și mai repede, trebuie să avem un nou guvern și acest guvern conduce țara până la alegeri și noi propunem declanșarea alegerilor anticipate dacă se poate găsi o soluție constituțională și legală pentru a declanșa alegeri anticipate, deci alegeri înainte de termen. Un guvern tehnocrat, condus de un om care are libertatea de a-și alege miniștrii. Nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii din Guvern. (…) Cu mandat foarte clar”, a spus Kelemen Hunor.
UPDATE 17:42 Alina Gorghiu: Este acel moment în care nu mai este cazul de scandal, crize politice la vârf, E momentul să găsim o soluție de consens. Acest mesaj nu e o noutate. Am înțeles că e posibil să fie o nouă rundă de consultări.
UPDATE 17:30 Președintele Klaus Iohannis a primi delegația PNL în cadrul consultărilor pentru formarea unui nou Guvern, afirmând că România trece printr-o etapă dificilă, cu schimbări politice declanșate de o „tragedie”, și speră că se vor găsi soluțiile cele mai potrivite.
„Este o etapă grea, dificilă, care a rezultat dintr-o tragedie, care a declanșat aceste schimbări politice și sper să găsim soluțiile cele mai potrivite. Pentru asta v-am invitat la o primă rundă de consultări și abia aștept să aud propunerile dumneavoastră”, le-a spus președintele membrilor delegației PNL.
UPDATE 15:35 Delegația PSD a ieșit de la consultări. Liviu Dragnea: Un guvern de tehnocrați, alegeri anticipate – toate aceste obiective cred că ar trebui strânse la un loc. I-am propus ca după aceste runde de consultări să avem altă rundă de consultări, iar după asta să dicutăm care poate fi mini-programul de guvernare care să participe toate partidele, care poate fi profilul de premier, de miniștri. Președintele nu respinge această propunere.
Dacă toți ajungem la concluzia că asta e calea o vom susține.
UPDATE 15:00 Președintele Klaus Iohannis a primit, joi, la Palatul Cotroceni, în debutul consultărilor pentru stabilirea noului Guvern, delegația PSD, afirmând că are loc „ma mult decât o simplă schimbare de Guvern”, ci este și o schimbare de „paradigmă” în politică, fiind nevoie de cele mai bune soluții.
„După părerea mea este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern. Eu cred că vorbim despre o schimbare de paradigmă politică românească și cred că e bine să găsim cele mai bune soluții”, a spus președintele, în deschiderea consultărilor.
Stirea Inițială
Cu o clasă politică paralizată și cu zeci de mii de oameni în stradă cerând o schimbare totală a sistemului tarat de incompetență și corupție, planul lui Klaus Iohannis pentru detensionarea crizei politice și sociale de la București nu include predarea mandatului de premier unuia dintre liderii politici. Scenariul pe care șeful statului va merge la consultările de la Cotroceni va fi, potrivit unor surse politice, alegerile anticipate rapid, iar dacă acestea nu sunt agreate – PSD a anunțat că nu susține un astfel de scenariu – desemnarea unui premier tehnocrat/independent cu mandat clar și determinat, cel mai probabil, până la organizarea unui scrutin tot înainte de termen, preferabil odată cu localele de anul viitor. „Președintele ori își asigură acum 10 ani la Cotroceni, ori își va distruge și acest mandat”, a comentat un lider politic dimensiunea negocierilor pe care șeful statului le pregătește cu partidele, în timp ce zeci de mii de români stau în stradă cerând schimbarea totală a actualului sistem politic.
PSD se pregătește să meargă la Cotroceni cu propunerea ca postul lăsat vacant de Victor Ponta să fie ocupat de unul dintre liderii Grupului de la Cluj, Vasile Dâncu, și unul dintre sfetnicii pe care Ponta, fostul șef al SRI, George Maior, sau Gabriel Oprea l-au avut de-a lungul timpului.
„PSD dorește să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. Vrem să gestionăm guvernarea până la sfârșitul acestui an”, a declarat șeful PSD, Liviu Dragnea, insistând că actuala Coaliție, la această oră este stabilă.
„Vom face o propunere care sperăm să fie acceptată de președinte, că președintele va desemna primul ministru care să strângă o majoritate în Parlament care să treacă Guvernul. Nu o să facem o propunere președintelui care să nu aibă o susținere în Parlament, vom face o propunere care să dea garanția președintelui că va avea susținere în Parlament. Trebuie să gestionăm această situație cu mare responsabilitate și cumpătare” a mai spus Dragnea.
UNPR intră în negocieri alături de PSD, chiar dacă Gabriel Oprea susține că nu va mai face parte din niciun guvern. „UNPR-ul nu-și schimbă cu nimic politica, rămâne un partid unit și care se ține de cuvânt. (…) Partidul va intra în negocieri pentru a face parte din viitoarea echipă guvernamentală”, a spus Oprea.
Nici Călin Popescu Tăriceanu nu se desparte de PSD. „Atâta vreme cât în Parlament există o majoritate să încercăm să ieșim din impas printr-o soluție politică, care este negociată”, a a spus liderul ALDE, comentând că alegerile anticipate ar provoca instabilitate.
PNL: „Nu este altceva decât soluția alegerilor anticipate”
Până acum cu Cătălin Predoiu asumat ca alternativă la Victor Ponta, liberalii revin la scenariu alegerilor anticipate, pe care îl vor susține în fața președinyelui Iohannis la consultările de la Cotroceni.
„PNL a înțeles foarte clar un lucru-că manifestarea de aseară la care au participat zecile de cetățeni români este o manifestare împotriva neglijenței, aroganței și corupției din administrația publică centrală sau locală. Este categoric un avertisment puternic pe care cetățenii din România îl dau clasei politice în ansamblul ei. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, astăzi, PNL solicită alegeri anticipate. Solicităm asta încă din ianuarie 2015, de la începutul anului. (…) Credem că astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat și cel care vine în așteparea societății civile nu este altceva decât soluția alegerilor anticipate printr-un acord politic”, a delarat copreședintele PNL Alina Gorghiu.
„Noi înțelegem ce își doresc românii. Românii își doresc să fie reprezentați de cei pe care doresc ei să îi voteze. Pentru că sunt nemulțumiță de modul în care arată astăzi Parlamentul și modul în care sunt reprezentați de forțele politice în Parlament. De aceea dorim alegeri anticipate”, a spus și Vasile Blaga, copreședinte al PNL.
UDMR ia în calcul orice variantă, mai puțin pe cea a PSD
UDMR este deschisă oricărei variante, mai puțin rămânerea la guvernare a actualei coaliții. Kelemen Hunor a declarat că variantele sunt un guvern minoritar al actualei opoziții sau un guvern de tehnocrați, nefiind exclusă nici declanșarea alegerilor anticipate.
Ce pregătește Iohannis
Partidele sunt așteptate la Palatul Cotroceni la consultări începând de mâine. Într-o declarație de la Cotroceni, Klaus Iohannis nu s-a grăbit cu avansarea unei soluții politice pentru acest moment, preferând să atragă atenția asupra cererilor românilor care au ieșit în stradă. Aceasta a fost, de altfel, un prim semnal pentru consultări. Astfel, potrivit unor surse politice, președintele nu intenționează să predea mandatul de premier unui politician.
În primă fază, susțin aceleași surse, Iohannis va încerca negocierea alegerilor anticipate, al căror calendar s-ar putea prelungi până înspre primăvară. În condițiile în care aceast lucru nu va fi agreat, iar PSD a spus că nu va fi de acord deja, varianta a doua va fi desemnarea unui guvern condus de un tehnocrat, cu mandat clar, punctual. Următorul pas ar fi tot un scrutin anticipat, eventual cuplarea parlamentarelor cu localele.
O împingere a legislativelor către temen nu este în acest moment agreată de nimeni, partidele temându-se, potrivit acelorași surse, de apariția unor formațiuni radicale, dar și a unui număr mare de independenți care ar fragmenta scena politică, existând riscul unei majorități instabile.
„Indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta indignarea, revolta, nemulțumirea. Majoritatea, în București, dar și în multe alte orașe, s-a ieșit în stradă și trebuie să recunoaștem, manifestanții au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun simț, au solicitat demisiile celor vinovați, au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieșit, au protestat, au mers în diferite locuri, unde și-au spus nemulțumirile, practic nu au fost incidente, nu au fost încăierări, nu au fost abordări nepotrivite, dar oamenii au arătat clar ce așteaptă: schimbarea”, a prefațat Iohannis consultările de la Cotroceni, precizând că „o simplă schimbare a guvernului nu rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice românești”.
„Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri, care, în final, vor duce la un alt fel de politică în România, o politică pentru cetățeni, o politică previzibilă și transparentă”, a mai spus el.
Zeci de mii de oameni au ieșit și marți seară în stradă în București și în marile orașe ale țării, arătând că demisia lui Ponta nu e suficient, ci este nevoie de o schimbare profundă a clasei politice.