Prima pagină » Știri politice » Consultări pe tema justiției. Foștii deținuți politici trimiși de PSD i-au cerut lui Iohannis să-l revoce pe Lazăr: „E moral să se tolereze în funcții de conducere foști torționari?” / Președintele neagă că Marin Iancu și Ioan Muntean i-ar fi propus două teme pentru referendum

Consultări pe tema justiției. Foștii deținuți politici trimiși de PSD i-au cerut lui Iohannis să-l revoce pe Lazăr: „E moral să se tolereze în funcții de conducere foști torționari?” / Președintele neagă că Marin Iancu și Ioan Muntean i-ar fi propus două teme pentru referendum

PSD i-a trimis la consultările de la Palatul Cotroceni, care au început la ora 11.00, pe Eugen Nicolicea, Marin Iancu și Ioan Muntean. Ultimii doi, deținuți politici la Aiud în perioada comunistă, i-au cerut lui Klaus Iohannis să-l revoce pe Augustin Lazăr, care le-a refuzat eliberarea condiționată la vremea respectivă. De asemenea, președintele a negat că Iancu și Muntean i-ar fi transmis două teme pentru referendum.

13:35 Klaus Iohannis a declarat, într-o întâlnire informală cu presa, că foștii deținuți politici, Ioan Muntean și Marin Iancu, nu i-au prezentat întrebările despre tolerarea în funcții de conducere a unor foști torționari, așa cum a afirmat deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a participat la consultări.

Foștii deținuți politic Ioan Muntean și Marin Iancu i-au propus președintelui Klaus Iohannis, vineri, la consultările de la Palatul Cotroceni, două întrebări pentru referendumul pe care șeful statului a anunțat că-l va declanșa la alegerile europarlamentare.

13:00 Delegația PSD care a avut consultări cu șeful statului a fost compusă din foștii deținuți politici Ioan Muntean și Marin Iancu, și deputatul PSD Eugen Nicolicea. „Dânșii au fost deținuți politici și au fost în închisoarea de la Aiud. În plus, domnul Iancu e și revolționar. A făst pe baricade la Universitate și o fiică a sa a fost împușcată mortal la Sala Dalles. (…) De asemenea întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, dânșii au vrut să sugereze una sau două întrebări și anume dacă la 30 de ani de la Revoluție persoanele care au sprijinit torționarii pot să ocupe acea funcție de procuror general”, a declarat Eugen Nicolicea, după consultări.

Ioan Muntean, fost deținut închis în Penitenciarul Aiud în regimul comunist, cel care l-a acuzat recent pe procurorul general Augustin Lazăr că i-a amânat de două ori eliberarea condiționată și că l-a trimis la carceră timp de 10 zile pentru o poezie, a anunțat vineri că i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-l revoce din funcția de procuror general pe Augustin Lazăr, iar acesta i-a replica că va vedea.

„În 1980 am fost condamnat de Tribunalul Timișoara la 8 ani temniță grea. Am fost depus la Aiud. Acolo comandantul penitenciarului m-au băgat regim restrictiv. Din acest pluton făcea partea și Augustin Lazăr, actualul procuror șef al Ro. El m-a amânat de două ori și o dată a ieșit la raport să declarare că sunt vinovat. Domnul Vaida să îmi dea 10 zile de izolare. Am cerut domnului președinte să semneze decretul ca să îl revoce din funcție și mi-a spus că o să vadă”, a declarat, la Palatul Cotroceni, Ioan Muntean.

Generalul în rezervă Marin Iancu l-a acuzat pe Augustin Lazăr că este lipsit de „cultul umanității”.

„Am fost deținut politic, inițial 10 ani mi-au dat. Mi-au dat 2 la recurs și am rămas la 8 ani. Trebuia să execut la capăt. Mi-au dat 5 ani, am executat 5 ani trei luni și 18 zile. Cu 12 zile înainte mi-au dat drumul, au zis condiționat. Am fost amânat de patru ori, nejustificat. Am participat acolo la activitățile culturale, dar mi-au scris acolo timp insuficient pentru reeducare. În legătură cu Lazăr, nu știam cine e și nici nu am fost curios să aflu. Când am văzut că au prezentat lista cu foștii deținuți politici, m-au sunat colegii și mi-au spus te-am văzut pe listă. Atunci m-am uitat pe documente. Mă interesa doar să fiu liber, numai că acest om lipsit de cultul umanității, neavând posibilitatea să stau de vorbă, că aveam copii, nevastă, acest om a tras acolo și am făcut încă 4 ani de zile lipsit de libertate. Iar pe 11 septembrie, împreună cu încă 6 deținuți politici am făcut la Viena conferința pentru cooperare și securitate și am reușit să trimit într-adevăr prin Ambasada americană, atunci am trimis la corpul diplomatic de la Viena, Securitatea a luat foc și cinci dintre noi au fost trimiși în America. Aici am rămas doar noi, eu și Radu Filipescu”, a declarat, la Palatul Cotroceni, Marin Iancu.

Marin Iancu a fost deținut în regimul comunist și i-au fost respinse în mod repetat cererile de eliberare de către Augustin Lazăr.

Muntean și Iancu, două întrebări pentru referendumul lui Iohannis

Foștii deținuți politic Ioan Muntean și Marin Iancu i-au propus președintelui Klaus Iohannis, vineri, la consultările de la Palatul Cotroceni, două întrebări pentru referendumul pe care șeful statului a anunțat că-l va declanșa la alegerile europarlamentare.

„După discuțiile tehnice pe tema referendumului, președintele a stat de vorbă cu cei doi foști deținuți politici, care au adresat și o sugestie de întrebare:

Frați români, este moral, legal și constituțional ca la 30 de ani după Revoluția sângeroasă anticomunistă din decembrie ’89 să se tolereze în funcții înalte de conducere foști torționari?

E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist, foștii deținuți torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?”, au fost sugestiile de întrebări propuse de foștii deținuți președintelui Klaus Iohannis, după cum a anunțat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

11:15 Președintele Klaus Iohannis le-a transmis celor doi foști deținuți politici, Marin Iancu și Ioan Muntean, din delegația PSD care a venit, vineri, la Cotroceni, că se bucură că au fost trimiși la consultări. Din delegație mai face parte deputatul PSD Eugen Nicolicea.

10:15 Partidul Social Democrat anunță că la consultările de la ora 11.00, de la Palatul Cotroceni, vor merge Eugen Nicolicea, Marin Iancu și Ioan Muntean.

„Delegația Partidului Social Democrat care participă astăzi, 12 aprilie 2019, de la ora 11.00, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema situației din justiție, este formată din:

1. Domnul Eugen Nicolicea
2. Domnul Marin Iancu
3. Domnul Ioan Muntean”, transmite PSD, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ioan Muntean, fost deținut închis în Penitenciarul Aiud în regimul comunist, l-a acuzat recent pe procurorul general Augustin Lazăr că i-a amânat de două ori eliberarea condiționată și că l-a trimis la carceră timp de 10 zile pentru o poezie.

„Am căzut în comă de foame, condițiile erau grele. Trebuia să te plimbi de la ușă la geam 17 ore. Aveam un pat cu un placaj pe el care se ridică și se punea lacătul, era și frig. Eram trei într-o cameră”, a declarat Ioan Muntean, la Antena 3.

Și Marin Iancu a fost deținut în regimul comunist și i-au fost respinse în mod repetat cererile de eliberare de către Augustin Lazăr, a afirmat acesta, la Antena 3.

„Refuzul liberării condiționate era îngrozitor de greu de suportat, pentru că acest refuz era egal cu o condamnare efectivă. Erau trei luni. Iar tu știai că trebuie să fi liber atunci. Lăsând la o parte că însăși pedeapsa care era… îți era dată pentru îngrădirea libertății de exprimare. Așteptai îngrozit. Aveai copii, nevastă. Ei veneau convinși că plec. Și veneau și plecau înapoi. Era îngrozitor”,a spus Iancu.

„Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni. Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată. Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat”, se arată în comuniatul PSD.

„După ce și-a ispășit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împușcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă. Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani. La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea. După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire și l-a băgat zece zile la izolare. Cei doi eroi încarcerați au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Lazăr”, mai arată sursa citată.

Președintele Klaus Iohannis va avea consultări, vineri, de la ora 11.00, cu social-democrații pe tema situației în justiție.

În aceeași zi au fost invitați și reprezentanții ALDE, însă președintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că membrii formațiunii nu vor participa la discuții, motivând că i se pare deplasat să meargă la consultări depsre justiție când Iohannis nu vrea să îl revoce pe procurorul general Augustin Lazăr.

Șeful statului a avut consultări, joi, cu PNL, USR, PMP, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale.

La finalul consultărilor de joi, șeful statului a anunțat că PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile naționale au îmbrățișat ideea referendumului. El a mai precizat că va spune care sunt întrebările de la referendum, după răspunsul Parlamentului.

 

Autor