Prima pagină » Știri politice » Contactează-ți parlamentarul și întreabă-l de ce vrea pensie specială. Lista celor 255 de senatori și deputați care vor un nou privilegiu

Contactează-ți parlamentarul și întreabă-l de ce vrea pensie specială. Lista celor 255 de senatori și deputați care vor un nou privilegiu

255 de deputați și senatori au depus un proiect de lege prin care ar urma să beneficieze de pensii speciale pentru activitatea parlamentară. Este vorba despre o modificare la Statutul deputaților și senatorilor care, dacă ar fi adoptată, parlamentarii cu un mandat ar primi o indemnizație specială de 1.200 de lei, cei cu două mandate -2.400 de lei, iar cei cu cel puțin trei mandate- 4.000 de lei. Deși pe lista de inițiatori ai proiectului de lege sunt și 23 de liberali, co-președintele PNL Alina Gorghiu a anunțat că partidul nu susține acest proiect și că mai mulți liberali care apar ca inițiatori își vor retrage semnătura. În condițiile în care parlamentarii doresc să se alinieze cu celealte state europene doar când vine vorba despre privilegii, gândul vă propune un exercițiu de transparență și vă invită să vă contactați deputatul și senatorul, dacă acesta se află pe lista de susținători ai pensiilor speciale pentru parlamentari, și să-i întrebați de ce consideră ei că au nevoie de această suplimentare de venit.

Aproape jumătate dintre parlamentari au depus, în cursul zilei de joi, un proiect de lege care modifică Statutul deputaților și senatorilor și care, dacă ar fi adoptat, le-ar permite aleșilor să beneficieze de o indemnizație specială pentru activitatea de parlamentar, după vârsta de pensionare.

Concret, în proiectul de lege se prevede faptul că suma pe care fiecare deputat sau senator ar urma să o primească se calculează  prin înmulțirea 0,55% din indemnizația brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor și se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Mai precis, deputații și senatorii cu un mandat ar primi, în baza acestor calcule, în jur de 1.200 de lei, cei cu două mandate – 2.400 de lei, iar cei cu cel puțin trei mandate- 4.000 de lei.

Proiectul a fost semnat de 255 de parlamentari, dintre care 180 sunt de la PSD, 23 de la PNL, 19 de la PC-PLR, 14 de la UDMR, 8 de la grupul Democrat-Popular, 8 independenți și trei reprezentanți ai minorităților.

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a anunțat că partidul nu susține această inițiativă, deși nivelul indemnizațiilor demnitarilor români este sub cel european.

„În ședința de conducere de astăzi s-a stabilit că acest proiect nu are girul conducerii politic al PNL, dar știm foarte bine că pensiile și indemnizațiile în România nu sunt la nivelul pe care mulți și l-ar dori, dar, în același timp, este și problema de prioritate, unde direcționezi banii din bugetul României. Eu, față de acest proiect al PSD, aș fi avut altă prioritate. Dorințele românilor este acel proiect măcar dublarea alocațiilor pentru copii de la 42 la 84 de lei, dacă nu la 200 lei”, a declarat Gorghiu.

De ce vor aleșii pensii speciale

Printre argumentele aduse de inițiatorii proiectului se numără și faptul că vor să repare „nedreptatea” făcut de Emil Boc în 2010, când s-a renunțat la pensiile speciale pentru parlamentari. Apoi, mai spun inițiatorii, România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană când vine vorba despre indemnizații și pensii pentru aleși.

Mai mult, în expunerea de motive, venită la pachet cu proiectul de lege, se arată că această măsură ar veni ca un „drept firesc și echitabil”, având în vedere că anii de parlamentarism nu sunt trecuți ca vechime, deci nu au cum să-și mărească astfel pensia de drept.

„Este politică corectă de respectare a drepturilor foștilor deputați și senatori, creează un cadru de normalitate necesar pentru recunoașterea activității desfășurată în Parlament și dă un plus de responsabilitate deputaților și senatorilor aflați în exercitarea mandatului și a misiunii pentru care au fost aleși în serviciul cetățenilor  Prin urmare, la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, deputații și senatorii au dreptul de indemnizație pentru limita de vârstă, ca un drept firesc, echitabil și compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”, se arată în expunerea de motive.

În plus, mai susțin inițiatorii, tocmai faptul că sunt aleși de popor și reprezintă autoritatea legiuitoare, deci un grad mare de responsabilitate, „acordarea dreptului la indemnizația pentru limita de vârstă apare ca o necesitate ce își are esența în statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activității îndeplinite de parlamentari, în exercitarea mandatului”.

Tot în expunerea de motive sunt detaliate și beneficiile care ar urma dacă parlamentarii ar primi aceste indemnizații speciale. Printre aceste se numără și „creșterea calității și performanței Parlamentului”, dar și „stoparea discriminării create de categoriile cărora li s-au tăiat pensiile”.

gândul vă propune un exercițiu de transparență: fiecare cetățean cu drept de vot să-și contacteze alesul și să-l întrebe de ce are nevoie de o pensie specială.

Pentru a afla exact colegiul și parlamentarul care vă reprezintă puteți accesa link-urile de mai jos. De asemenea, gândul vă pune la dispoziție contactele tuturor deputaților și senatorilor care au semnat proiectul de lege.

1. VERIFICĂ AICI ÎN CE COLEGIU EȘTI

2. VEZI AICI CONTACTELE DEPUTAȚILOR PSD CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

3. VEZI AICI CONTACTELE SENATORILOR PSD CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

4. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR PNL CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

5. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR UDMR ȘI AI CELORLALTE MINORITĂȚI CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

6. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR PC-PLR CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

7. VEZI AICI CONTACTELE PARLAMENTARILOR DEMOCRAT-POPULARI ȘI INDEPENDENȚI CARE AU SEMNAT PROIECTUL DE LEGE

 

Citește și