Contestațiile lui Blaga și Anastase privind revocarea lor din funcții, în 10 iulie la CCR

Contestațiile lui Blaga și Anastase privind revocarea lor din funcții, în 10 iulie la CCR
Publicat: 04/07/2012, 15:23
Actualizat: 23/08/2013, 08:15

Contestațiile lui Vasile Blaga și a Robertei Anastase privind revocarea lor din funcțiile de președinte a Senatului, respectiv președinte a Camerei Deputaților, vor fi luate în discuție de Curtea Constituționali în 10 iulie, a comunicat miercuri, pentru Mediafax, Biroul de presă al CC.

Președintele PDL, Vasile Blaga, a contestat la Curtea Constituțională revocarea sa din funcția de președinte al Senatului.

„Mă cunoașteți de atâta timp, niciodată nu am ținut de un scaun, dar nu pot să stau pasiv sub nicio formă la acest atac furibund la tot ce înseamnă statul de drept, instituțiile lui”, a arătat democrat-liberalul.

Blaga a susținut că nu au fost respectate niciuna dintre condițiile necesare revocării din funcție a președintelui Senatului, el amintind că Biroul Permanent s-a reunit în condițiile în care nu avea cvorum.

Președintele PDL a spus că doi dintre cei care au decis – vicepreședintele Petru Filip și un secretar, Gheorghe David – prin demisia din PDL, și-au pierdut de drept calitatea pe care o aveau în Biroul Permanent al Senatului. „Drept urmare, nu au lucrat în cvorum”, a conchis Blaga.

El a arătat că Senatul s-a întrunit în ședință în timp ce el conducea, împreună cu Roberta Anastase, plenul reunit al Parlamentului.

Senatorul PDL a mai spus că în cererea USL adresată Biroului Permanent al Senatului nu a existat o motivație, așa cum prevede Regulamentul și Constituția.

„Doar eu puteam, în conformitate cu articolul 66 din Constituție să convoc Biroul”, a mai spus el, adăugând că a menționat toate aceste aspecte în contestația adresată CC.

El a respins orice paralele care se fac între schimbarea lui Mircea Geoană și situația de acum. „Ele sunt pe departe de a putea fi asemănate. Hai să fim serioși. Cu toți am atras atenția grupului parlamentar PSD că dacă încearcă să îl schimbe pe Geoană automat toate grupurile parlamentare vor putea să propună candidați pentru președinția Senatului”, a subliniat parlamentarul.

Potrivit afirmațiilor sale, Geoană și-a pierdut calitatea de președinte al Senatului pentru că a fost dat afară de către PSD. „Există patru decizii ale Curții Constituționale care spun negru pe alb că numai grupul parlamentar din care fac parte poate să ceară revocarea mea”, a mai declarat Blaga.

În final, Vasile Blaga și-a declarat convingerea că sesizarea pe care a adresat-o Curții Constituționale „va fi soluționată pozitiv”.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a fost ales, marți, în funcția de președinte al Senatului

Roberta Anastase a fost revocată, marți seară, din funcția de președinte al Camerei Deputaților

„Iată că ceea ce era de așteptat să se întâmple s-a întâmplat, în sensul în care în ședința Camerei Deputaților s-a propus și acceptat de către plen revocarea președintelui Camerei Deputaților. Această intervenție a mea nu este o intervenție în apărarea persoanei Roberta Anastase, ci în apărarea instituției președintelui Camerei Deputaților”, a spus deputata PDL Anastase.

Ea a repetat cele arătate de deputatul Ioan Oltean, și anume că, după cele două Birouri Permanente de marți, nu a existat nicio solicitare adresată președintelui Camerei Deputaților pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a instituției în aceeași zi, având pe ordinea de zi revocarea președintelui Camerei.

„Nu s-a mai îndeplinit o altă condiție procedurală, anume aceea de a fi publicată această convocare în Monitorul Oficial. Nici la această oră nu există publicată în Monitorul Oficial convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Revocarea s-a făcut pe baza uni raport primit de la Comisia juridică. Aceasta s-a întrunit în ședință, a luat în discuție o sesizare făcută acum câteva luni de zile asupra unei ședințe pe care eu nu am condus-o”, a adăugat Anastase.

Ea a subliniat că nu există nici în Regulament, nici în Statutul deputaților și senatorilor prevederea revocării, ca sancțiune, deci cei de la Comisia juridică nu ar fi putut să propună revocarea președintelui Camerei Deputaților.

„Suntem într-o situație foarte gravă, asistăm la un plan bine pus la punct și dacă ne uităm numai la ceea ce s-a întâmplat azi, la revocarea președintelui Senatului, la revocarea Avocatului Poporului și iată, revocarea președintelui Camerei Deputaților putem să constatăm că este un atac grav la instituțiile democratice din România. Pe termen lung, consecințele sunt unele foarte grave și sunt convinsă că lucrurile nu se vor opri aici, ci ele vor continua în aceeași serie de ilegalități. Este datoria mea să ies și să apăr instituția președintelui Camerei Deputaților în continuare, în sensul de a ataca la Curtea Constituțională această hotărâre a Camerei Deputaților”, a încheiat fostul președinte al Camerei Deputaților.

Ea a menționat că la cele două Birouri Permanente nu au existat solicitări adresate președintelui Camerei privind convocarea unei sesiuni extraordinare.

„Comisia Juridică a făcut un raport despre o ședință pe care nu eu am condus-o, deci nu aveam cum să încalc Regulamentul”, a mai spus Anastase.

„E de datoria mea de a apăra instituția președintelui Camerei Deputaților și de a ataca la Curtea Constituțională decizia”, a spus fostul președinte al Camerei.

În locul lui Anastase a fost desemnat Valeriu Zgonea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță