Subfinanțarea Armatei, în condițiile în care România s-a angajat la Summitul NATO din septembrie, să investească mai mult în capabilități militare în vederea instalării unui comandament regional la Marea Neagră, nu se va clarifica până la finalul acestui an. Dacă Guvernul a pasat la Cotroceni problema, premierul Victor Ponta și ministrul Mircea Dușa susținând public că soluția este acum la Consiliul European, de la care președintele Traian Băsescu ar trebui să obțină o derogare în privința deficitului național, șeful statului a arătat astăzi, înainte de a pleca la Bruxelles că cei care au de făcut primul pas sunt miniștrii, prin trimiterea, mai înainte, a unei „documentații consistente Comisiei”.
„Întrebarea este ce documente s-au trimis Comisiei Europene să pot susține subiectul în Consiliul European”, a spus Băsescu, în replică la așteptările publice ale lui Dușa ca România să obțină azi o derogare pentru majorarea deficitului bugetar cu 0,3% în 2015. Derogarea pentru încă 0,4% din PIB deficit, singurul scenariu guvernamenatal în care achizițiile pentru apărare ar fi posibile, nu a fost acceptată la București de FMI și reprezentanții CE în lipsa unui mandat explicit în acest sens.
Băsescu admite că a convenit cu Ponta să ridice problema în Consiliu, dar spune că nu poate sări peste etapa argumentelor tehnice pe care Guvernul ar fi dator să le trimită anterior la Comisia Europeană.
„Am discutat cu premierul acest subiect în timpul negocierilor cu FMI și l-am rugat să agațe în programul deficitului pe care îl convenim, pentru credibilizarea acțiunii noastre, un 0,1% în plus pentru Apărare. Pentru ca eu să pot să spun «atât am putut noi, dar mai vrem 0,2%». Acest lucru se poate face însă cu o documentație solidă depusă la Comisia Europeană. Sunt convins că, în perioada următoare, primul-ministru, ministrul Apărării și ministrul Finanțelor vor lucra pentru această documentație. Eu îl voi preveni pe președintele Jean Claude Juncker că o astfel de documentație va veni. Lucrul acesta este posibil, dar nu se rezolvă cu dat sarcini prin presă, ci cu documentație consistentă”, a rezumat Băsescu intențiile sale legate de deschiderea subiectului în Consiliu.
Problema subfinanțării Armatei ar urma să fie preluată de președintele ales, Klaus Iohannis, la următorul Consiliu European, din primăvară. Potrivit lui Traian Băsescu, aceasta a fost, de asltfel, una dintre temele discutate ieri la Cotroceni odată cu începerea demersurilor neoficiale de preluare a mandatului.