Prima pagină » Știri politice » Contre Ponta-Vosganian după scutirea de licitații a unor companii de stat și regii autonome: „Nu sunt convins că soluția adoptată de Parlament e cea mai bună”

Contre Ponta-Vosganian după scutirea de licitații a unor companii de stat și regii autonome: „Nu sunt convins că soluția adoptată de Parlament e cea mai bună”

Contre Ponta-Vosganian după scutirea de licitații a unor companii de stat și regii autonome:
La o lună de la adoptarea în Parlament, la inițiativa USL, a unei prevederi care scutește de licitații publice mai multe companii de stat și regii autonome, premierul Victor Ponta a deschsi astăzi discuția în ședința de Guvern, în prezența presei, derobându-se de responsabilitatea modificării.

La o lună de la adoptarea în Parlament, la inițiativa USL, a unei prevederi care scutește de licitații publice mai multe companii de stat și regii autonome, premierul Victor Ponta a deschis astăzi discuția în ședința de Guvern, în prezența presei, derobându-se de responsabilitatea modificării legislative

„Noi n-am fost de acord, Guvernul, parlamentarii decid. Înțeleg ca societățile comerciale să nu meargă chiar pe toate procedurile, dar nu vreau să se revină la sistemul în care nu știm ce face fiecare cu banii. Aș vrea să vedeți și, dacă e nevoie, revenim cu o modificare”, a spus prim-ministrul.

Amendamentul care exceptează de la obligația de a face licitații publice acele companii de stat care ativează pe piața concurențială a fost popus în comisia de specialitate din Camera Deputaților de grupul PNL și trecut în lege cu votul în plen al PSD, PNL, UDMR, minorităților și independenților.

Mai mult, parlamentarii contactați de gândul au explicat că ideea a venit de la reprezentanții ANRMAP, instituție aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea directă a prim-ministrului, deputații având inclusiv după votul final, dificultăți în a explica ce au aprobat exact în plen.

Cauza susținută de liberali în Parlament a fost preluată la masa Guvernului de ministrul Economiei, Varujan Vosganaian, în coordonarea căruia funcționează de altfel și cele mai multe dintre companiile care sunt în acest moment exceptate de la achiziții publice, deși fuseseră introduse în lege de cabinetul Victor Ponta, prin ordonanță, pe 27 noiembrie anul trecut. Mai exact, este vorba despre companiile din subordinea AAAS, TAROM, ROMAERO, ROMAVIA, Antibiotice, hotelurile de stat, companiile de armament, denumite generic „societăți care lucrează pe o piață concurențială și nu servesc interesului general”, așa cum au explicat președintele ANRMAP, Lucian Vlădescu, un apropiat al lui Victor Ponta și vicepreședintele Mircea Fechet, susținut de PNL.

„Chestiunea transparenței e clară. Toate tranzacțiile se publică și feicare ministru va face un set de proceduri foarte apropiat de sistemul ordinanței 34. Dar sistemul de achiziții publice putea să le blocheze activitatea companiilor. Acesta a fost motivul pentru care s-a modificat”, a apărat Vosganian cauza ANRMAP și a companiilor vizate.

În fața camerelor de luat vederi, Ponta a insistat însă. „Vreau să vedem dacă la companiile de stat e transparent ce se cheltuie. Nu sunt convins că soluția adoptată de Parlament e cea mai bună”, a cerut premierul, precizând că, în privința ridicării pragului de achiziții fără licitație de la 15.000 de euro la 30.000 de euro pentru bunuri și servicii și la 100.000 de euro pentru lucrări, valabil pentru toate instituțiile publice, „avem avizul Comisiei Europene, lucrurile sunt clare”.

Autor