Solicitată să comenteze afirmațiile reprezentanților BNS, care susțin că dacă angajatorii nu vor mări brutul cu 20%, netul angajatului va scădea cu cel puțin 16%, ministrul Muncii a răspuns: „Cred că am explicat de o mie de ori că brutul devine cheltuiala totală a angajatorului, după cum ați văzut că se întâmplă prin HG care este dată pentru salariul minim pe economie, pentru că brutul, conform programului de guvernare, trebuia să fie 1550, dar este 1900 tocmai pentru că se transformă cheltuiala totală a angajatorului în noul brut”.
„De altfel, vreau să vă spun că ieri (marți, n.r.) am avut întâlnire cu Consiliul tripartit la care au participat și toți liderii de confederații naționale și patronatele. Domnul Hossu, cum face dumnealui de fiecare dată, interpretează vorbele noastre. Așa le-a interpretat ieri și pe cele ale reprezentanților patronatelor”, a adăugat Olguța Vasilescu.
Ea a arătat că toți reprezentanții patronatelor i-au trasmis premierului Mihai Tudose că nu au în intenție să scadă salariile.
„În momentul în care premierul a întrebat cu subiect și predicat, ca să nu mai fie niciun fel de discuție, reprezentanții patronatelor dacă au de gând să scadă salariile din mediul economic, toți au spus că nici gând de așa ceva, cu atât mai mult cu cât prevederile noului Cod fiscal aduc foarte multe facilități mediului de afaceri”, a spus ministru Muncii.
„De altfel, vă rog să coroborați toate aceste creșteri pe care noi le facem în zona salariului minim, dar nu numai, pentru că automat cheltuaia totală a angajatoului, devenind salariu brut, se vor raporta și la celelalte salarii, cu deducerile pe care noi le facem. Și o să vedeți că nu scad salariile deloc, nici măcar la cei cu venituri din activități independente, unde și acolo netul crește cu 7,1%”, a spus Olguța Vasilescu, menționând că nu mai este necesară introducerea prevederii care obligă privații să nu scadă salariul.