Prima pagină » Știri politice » CONVENȚIA NAȚIONALĂ PDL – Vasile Blaga este NOUL PREȘEDINTE. Cine sunt cei patru prim-vicepreședinți și cei 15 vicepreședinți. PDL Diaspora acuză că „votul a fost aranjat”

CONVENȚIA NAȚIONALĂ PDL – Vasile Blaga este NOUL PREȘEDINTE. Cine sunt cei patru prim-vicepreședinți și cei 15 vicepreședinți. PDL Diaspora acuză că „votul a fost aranjat”

CONVENȚIA NAȚIONALĂ PDL - Vasile Blaga este NOUL PREȘEDINTE. Cine sunt cei patru prim-vicepreședinți și cei 15 vicepreședinți. PDL Diaspora acuză că
CONVENȚIA NAȚIONALĂ PDL

Vasile Blaga a fost ales președinte al PDL cu 1097 de voturi pentru și 28 împotrivă. El a candidat cu moțiunea „PDL pentru o societate dreaptă”. Noul președinte a spus că partidul are  nevoie de unitate și este dispus să colaboreze cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu în perspectiva alegerilor parlamentare. Ideea a fost completată de europarlamentarul Cristian Preda care a vorbit despre Uniunea Democrat Liberală din care să facă parte alături de PDL, Noua Republică, PNȚCD, PER și Mihai Răzvan Ungureanu. Liderii democrat-liberali i-au cerut demisia premierului Victor Ponta pe care îl acuză de plagiat, susținând că USL a lansat un atac asupra instituțiilor democratice.

UPDATE 21:00 CONVENȚIA NAȚIONALĂ PDL s-a încheiat.

UPDATE 20:49 Vasile Blaga a anunțat că îi convoacă la o ședință informală mâine, de la ora 15:00 pe membrii noului Birou Național de Conducere. „Campania electorală pentru toamnă începe mâine de la ora trei”, a spus liderul PDL, precizând că tinta electorală va fi stabilită de conducerea partidului.

UPDATE 20:40 Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că nu a primit vreun telefon de la șeful statului după ce a fost ales în fruntea PDL.

UPDATE 19.00 Organizația PDL Diaspora, condusă de William Brânză, a plecat din Consiliul Național de Coordonare după ce a acuzat noua conducere a partidului că a aranjat votul în așa fel încât să iasă vicepreședinții care trebuie. Brânză s-a supărat după ce în cadrul Convenției Naționale au circulat mai multe liste care îi indicau pe cei care trebuiau să fie votați.

„Au venit de la mii de km să voteze, dar listele erau deja făcute, câștigătorii erau prestabiliți. Alegerile au fost total nedemocratice”, a spus Brânză.

UPDATE 18.00 Au fost aleși cei 15 vicepreședinți ai PDL: Mircea Hava, George Scripcaru, Constantin Ostaficiuc, Gabriel Berca, Traian Igaș, Sever Voinescu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Andreea Paul Vass, Costică Canacheu, Sulfina Barbu, Florin Popescu, Cristian Boureanu, Alin Tișe și Sever Voinescu au fost aleși vicepreședinți ai PDL.

UPDATE 15.35 După anunțarea noilor prim-vicepreședinți, Teodor Baconschi a părăsit nervos ședința Consiliului Național de Coordonare al PDL.

UPDATE 15.30 Începe votul pentru funcția de vicepreședinte. Sunt 30 de candidați pentru 15 posturi

UPDATE 15.20 Cei patru prim-vicepreședinți ai PDL sunt: Dorin Florea, Cezar Preda, Cristian Preda și Mihai Stănișoară. Gheorghe Flutur a devenit secretar general.

UPDTATE 14.15 Convenția Națională s-a încheiat și a început Consiliul Național de Coordonare, for care alege structura de conducere a PDL. Pentru funcția de prim-vicepreședinte candidează Teodor Baconschi, Dorin Florea, Teodor Paleologu, Cezar Preda, Cristian Preda și Mihai Stănișoară. Pentru funcția de secretar general candidează Gheorghe Flutur.

UPDATE 14.10 „Nu este timp de prea multe vorbe, alături de echipa pe care o veți vota cu mintea, mai puțin cu sufletul intrăm într-o nouă etapă a PDL. Vom adăuga istoriei noastre tot ce este necesar pentru un partid democrat-liberal al anului 2012. Un PDL lider al dreptei, un catalizator”, a spus Vasile Blaga după ce a fost anunțat drept președinte al PDL.

„Gândul că este suficient a face alianțe pentru a scoate mult în toamnă este periculos. PDL deschide porțile tuturor celor care cred în valorile dreptei românești”

„De două luni, democrația și legalitatea sunt serios amenințate. Vă propun spre adoptare o rezoluție care se înscrie pentru apărarea libertății

PDL constatând cu îngrijorare seria de abuzuri fără precedent la adresa instituțiilor statului, primul ministru a refuzat să respecte o decizie a CCR, sesizând inițiativele repetate de modificare a legilor pentru a servi partide, având în vedere excesul de ordonanțe de guvern, remarcând lipsa de decizii economice, constatând că imaginea României sunt afectate de actul de plagiat, adoptă Rezoluția: Convenția PDL face apel spre toate forțele democratice să se delimiteze de atacul asupra legalității și asupra statului de drept. Este absolut necesar un parteneriat cu societatea civilă pentru păstrarea valorilor democratice și puse în pericol de USL. Este necesară reunirea pe o platformă comună a tuturor celor care cred în valorile de centru-dreapta.

UPDATE 13.50 Vasile Blaga a fost ales președinte al PDL cu 1197 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”. Gheorghe Albu a fost votat cu 1134 de voturi „pentru” și 46 voturi „împotrivă” în funcția de trezorier.

UPDATE 13.30 Democrat liberalii votează președintele partidului

UPDATE 13.20 „Candidez la funcția de vicepreședinte pentru că vreau să particip la deciziile PDL”, a spus la Gândul LIVE deputatul Raluca Turcan.

„Acum două săptămâni cei din USL păreau de neatins, acum sunt în degringoladă”

„Trebuie să mai aducem oameni de calitate, Mihai Răzvan Ungureanu, dar și alți oameni speriați de ceea ce face USL”

„Cei de la USL doresc să acapareze justiția”

UPDATE 12.45 „Aveam ore întregi în care dezbăteam anumite probleme, nu spuneam da șefu aveți dreptate. Până în 2001 se purtau ore întregi de dezbatere. Ultima echipă de conducere, poate și lipsa de experiență, poate s-a manifestat un confort și a determinat o astfel de atitudine”, a spus Adriean Videanu la Gândul LIVE

„USL nu va atinge pragul de 50% sub nicio formă, atunci PDL va avea pretenția să nominalizeze primul-ministru. pPe simulările noastre USL lua 84,5%, PDL, 9,5% dacă se păstra uninominalul pur. Pe evoluția de astăzi, USL este sub 50%, PDL este la 22% pentru că a fost perceput ca perdant, am recuperat trei procente în ultima săptămână, USL a pierdut 4%. Vor mai intra în Parlament PP-DD cu aproape 10%, UDMR, la limită sunt PNG și PRM”.

„PDL nu va face alianțe electorale decât cu partide de centru sau dreapta. Mihai Răzvan Ungureanu poate fi o soluție. PDL ca un partid cu pretenții nu poate să nu aibă propuneri. Nu Vasile Blaga pentru că este președintele partidului”.

„PDL trebuie să polarizeze o alternativă la stânga reprezentată de USL, din păcate PNL s-a dizolvat în interiorul USL”

„Foarte multe decizii ale PDL au fost independente de influența președintelui, dar asta nu înseamnă că nu există consultare”

„Plecarea domnului președinte din fruntea partidului a lăsat un gol de autoritate în partid, din păcate nu a putut fi compensat de niciunul din liderii partidului, de aceea ideea de echipă poate compensa lipsa de autoritate”

„PDL are premise să se apropie de treizeci și ceva la sută din procente. Din păcate PDL a pierdut oameni la Caraș, Olt, Giurgiu”.

„Indiferent de rezultat după alegerile parlamentare, PDL va trebui să facă o Convenție ordinară, cu sau fără alegeri”

UPDATE 12.40 Vorbește deputatul PDL Cristian Boureanu. „Merită aplauze Emil Boc și poporul român. Este vremea faptelor și în vara aceasta trebuie să arătăm că știm să fim alături de România și din opoziție”

UPDATE 12.30 „Aș fi vrut să discutăm mai mult despre noi decât despre Ponta”, a spus Mircea Hava. „Nu trebuie să creștem pe măgăriile și greșelile altora”.

„Suntem județul cu cele mai bune rezultate obținute și obținute sub sigla PDL. Nouă nu ne este rușine”

UPDATE 12.10 „Pot să sprijin PDL și fără să fiu în vreo funcție. Nu voi mai candida la alegerile parlamentare”, a spus la Gândul Live senatorul Radu Berceanu.

„Ar trebui ca echipa care va fi aleasă să aibă în continuare un parteneriat cu Traian Băsescu, există diferențe între parteneriat și situația în care am fost până acum câteva luni. Nu este normal ca PDL să-i spună președintelui doar „da șefu câtă dreptate aveți”. Conducerea partidului, Emil Boc, aveau atât de multă încredere în Traian Băsescu că le rezolvă pe toate că uitau să mai gândească cu capul lor”.

„Traian Băsescu spunea cum vedeți nu știu ce problemă. Și partidul aștepta cum vede Traian Băsescu chestiunea ca să spună așa o vedem”.

„Traian Băsescu nu și-a dorit această chestiune. Spunea, „dar voi ce idei aveți”, partidul se ferea să aibă o idee diferită de cea a lui Traian Băsescu. Eu le-am spus învățați să mai gândiți și cu capul vostru!”

„Sper că relația va fi una mult mai bună din punctul ăsta de vedere pentru că Vasile Blaga are o relația mult mai veche cu Traian Băsescu și discută mai direct decât își permitea Emil Boc. Poate spune această chestiune nu merge în felul ăsta pentru că partidul nu o poate duce”

„Si Churchill a câștigat războiul și a pierdut alegerile”

„Noi ne duceam la Cotroceni, dar purtătorul de stindard era Emil Boc, nu putea fi Vasile Blaga în locul președintelui PDL purtător de stindard”.

„Partidul va avea nevoie de Traian Băsescu ca președinte al României, nu știu dacă și domnia sa va dori să participe la această relație. Ar trebui să dorească.”

„Când s-o înscrie mai vorbim dacă Mihai Răzvan Ungureanu va candida pentru președinția PDL. El are o anumită idee politică, un anumit traseu care nu include PDL. Nu  avem de ce să vorbim despre subiectul ăsta”

„Vrem să obținem peste 25% și să ajungem la guvernare. Dacă nu ne dorim să ajungem la guvernare, ne lăsăm de politică și facem sport”.

„Dacă USL va obține 50% plus un parlamentar este foarte probabil să formeze Guvernul, asta știe și președintele, nu este un secret”

„USL a reușit să calce în străchini cum nu îmi imaginam vreodată, are atât de multă activitate în fața noastră”

„De-abia aștept să încerce suspendarea președintelui. Este ultima încercare înainte de a-și da duhul. Abia aștept să încerce, o să vadă. Ar monta PDL în organizare de luptă, abia aștept, l-ar coborî pe președinte în bătălie și l-ar oblliga să facă joncțiunea cu partidul. Vom vedea care sunt personalitățile politice în discuție. Probabil că ar ajuta această situație, nu mi-o doresc. Dacă îi mănâncă să vedem cum stăm cu chestia asta nu am nici cea mai mică reținere să ajungă în situația asta. Vestitul candidat la prezidențiale ar trebui să se înfrunte cu Traian Băsescu cu alții”

UPDATE 12.05 „Nu doar Emil Boc a pierdut alegerile” – Gheorghe Tinel

UPDATE 12.00 „Unde sunt partenerii noștri care au fost la guvernare? Am rămas singuri în fața unui partid pus pe hoție, guvernare neperformantă. Avem un guvern care devalizează proprietatea intelectuală. PDL a fost singurul partid care a pus mai presus de orice interesul național, am făcut reforme cu riscul de a pierde alegerile. Sper că am plătit suficient la aceste alegeri și electoratul își va da seama ce mare greșeală a făcut” – deputatul PDL, Ioan Oltean

„Am fost buni și am pierdut alegerile, Dumnezeu dă, dar nu bagă în traista nimănui”

„Să ne gândim întâi la partid și apoi la alianță”

UPDATE 11.55 „Victor Ponta l-a plagiat în comportament pe Adrian Năstase” – Raluca Turcan

UPDATE 11.52 „Avem în fața noastră un partid stat. Îi vom face față” – deputatul Cezar Preda.

„De-abia acum începe greul, primarii să aibă încredere că în toamnă lucrurile nu vor sta cum stau acum”.

UPDATE 11.45 „Am fost obligați să plecăm de la guvernare din cauza puciului pus la cale de USL”, a spus senatorul Radu F. Alexandru.

„Nici în visele cele mai negre nu ne-am imaginat că în decurs de două luni, democrația și statul de drept vor ajunge să fie ținta unui atentat de amploarea celui pe care liderii USL l-au declanșat”.

UPDATE 11.30 Vorbește europarlamentarul Cristian Preda. „Trebuie să opunem USL o Uniune Democrat Liberală, împreună cu PNȚCD, PER, Noua Republică și cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. O federație a oamenilor liberi care nu mai vor sociallism de stat trebuie să dea piept cu USL”

„Am pierdut alegerile locale, alegătorii au penalizat greșelile unora, aroganța altora, candidați slabi”.

„Am pierdut alegerile, este o lecție usturătoare, dar nu trebuie să ne lamentăm”.

„UNPR și UDMR care ne-au fost parteneri de guvernare par să fi abandonat opoziția. USL a ajuns la putere profitând de trădarea oamenilor din tabăra noastră”.

„Cred că este o urgență să construim un Guvern din umbră”

„Trebuie să ne protejăm aleșii locali, dar și societatea de încercările USL de a monopoliza puterea, inclusiv printr-o suspendare a președintelui. Și în 2007 a fost puci parlamentar și dacă se va repeta, rezultatul va fi ca în 2007”.

„USL este o putere agresivă și arogantă, apără corupția politică și plagiatul”.

UPDATE 11.25 Mihai Stănișoră își anunță susținerea pentru Vasile Blaga. „PDL este singura forță politică care răspunde unei necesități majore: nevoia de solidaritate”.

„Sub guvernare USL societatea riscă să piardă instituțiile democratice. Plagiatul a devenit normă de stat, Victor Ponta a adus plagiatul la vârful guvernului, trebuie să demisioneze”

„USL este adversarul nostru și al României”

UPDATE 11.20 Andreea Paul Vass: „Nu am stăpânit arta comunicării, dar am adus în limite sănătoase deficitul bugetar și inflația. USL destabilizează economia”.

„USL distruge mișcarea patronală”

UPDATE 11.15  Adriean Videanu: „Emil Boc este foarte privit în grupul Popular European. El fiind preocupat cu guvernarea nu a mai avut timp să comunicare măsurile luate.”

„De multă vreme PDL are independență față de Traian Băsescu, președintele nu s-a imixtionat în viața partidului și-a luat deciziile interne singur”

UPDATE 10.40 Vasile Blaga a început să prezinte moțiunea „PDL pentru o societate dreaptă” cu care candidează pentru președinția partidului.

„Am decis să candidez pentru că PDL trebuie să se reorganizeze, nu este un moment ușor. Nu sunt omul care să sape tranșee în partid, nici atunci când nu mi-au convenit multe lucruri am ales calea unității. M-a durut fiecare plecare a unuia sau altuia din foștii colegi”.

„Sunt la putere de câteva luni și vedem corupție, amatorism, plagiat. România riscă să piardă mult din cauza incompetenței USL”

„Plagiatul a fost dovedit clar. S-a inventat un nou Grăjdan și îl cheamă Pop. P0entru asta îi cerem demisia primului ministru”

„PDL are un singur adversar politic, stânga socialistă, care poartă numele USL condusă de Ponta și Antonescu, care doresc să restaureze un regim străin valorilor democrației autentice”

„Din punct de vedere ideologic PNL nu mai există”

„PDL trebuie să fie axul unificării forțelor de centru dreapta, alături de oameni precum Mihai Răzvan Ungureanu să construiască un pol care să se opună stângii socialiste”

„La guvernare am neglijat viața de partid”.

„Le transmit celor din USL: vor avea tot atâtea șanse să ne desființeze cât au avut în 2000”

UPDATE 10:22: Președintele interimar al partidului, Emil Boc, și-a început discursul cu un bilanț al alegerilor locale.

Cele mai importante declarații:

Această Convenție reprezintă asumarea politică a rezultatelelor alegerilor locale. Ne-am propus să obținem un scor de 25% pe vot politic, am obținut 23%. Am fost aproape. PDL împreună cu președintele și-a asumat trecerea României prin criză și pentru asta a fost nevoie de măsuri de austeritate, care ne-au costat din punct de vedere politic. Am plătit cu voturi și imagine, dar am luat deciziile corecte, chiar dacă pe termen scurt nu ne-a adus popularitate”

„Nu înseamnă că tot ce am făcut a fost perfect și fără greșeală, se putea comunica mai bine. Atunci când ești pe front în război prima grijă nu este să ai pantofii lustruiți și pantalonii la dungă. Astăzi se produc derapaje de la democrație, la fel ca în 2000 – 2004. Aceste lucruri trebuie spuse direct. Plagiatul nu trebuie discutat din prisma celui care este autorul, care este primul-ministru. Miza trebuie să fie credibilitatea sistemului de învățământ”

UPDATE 10:18 Convenția Națională a PDL a început. Din cei 1.464 de delegați sunt prezenți 1.216.

Mandatul său, adjudecat acum fără emoții, va fi pus în discuție după alegerile parlamentare, iar mizele sunt mari pentru o perioadă de doar câteva luni. Vasile Blaga are misiunea de a conduce partidul către un scor apropiat de 30 la sută la alegerile din această toamnă și să strângă în jurul PDL tot ce înseamnă partide și societate civilă de centru-dreapta. Un pion important în desfășurarea acestei strategii, asumate prin moțiunea „PDL – pentru o societate dreaptă”, îl are fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care vine în pregătirea plaformei de dreapta cu Inițiativa Civică.

Pentru moment, cel puțin aparent, tensiunile din partid s-au atenuat sub șocul rezultatului slab la locale, iar, formal taberele democrat-liberalilor îl susțin pe Blaga. Fie că este vorba de intelectualii/reformișii partidului, fie de apropiații Elenei Udrea care nu a avut o relație lipsită de tensiune cu viitorul președinte al partidului.

Vasile Blaga este soluția pentru PDL în acest moment, a declarat Cristian Preda, în urmă cu o săptămână, la GÂNDUL LIVE.

Este o așteptare ca Blaga să devină președinte al formațiunii și este bine că se dă satisfacție acestei dorințe, a spus cu o zi înainte de Convenția Națională și Elena Udrea la GÂNDUL LIVE. Cât privește ceea ce se va întâmpla după parlamentare – „Dacă Mihai Răzvan Ungureanu va candida la alegerile următoare, probabil îl voi vota pe el. Astăzi partidul avea nevoie de Vasile Blaga”, spune Udrea, care nu exclude însă un tandem Blaga – MRU, contrapondere la cel Ponta – Antonescu.

Concurență mare pe funcții

Dacă în privința președintelui partidului lucrurile sunt clare, și chiar în cea a secretarului general, Gheorghe Flutur fiind singurul candidat, în cazul celorlate funcții concurența este mare.

Pentru cele patru posturi de prim-vicepreședinte s-au înscris în cursă Mihai Stănișoară, Cezar Preda, Dorin Florea, Cristian Preda, Teodor Baconschi și Theodor Paleologu.

Aproape doi pe loc este concurența pentru cele 15 posturi de vicepreședinți. În competiție s-au înscris Sulfina Barbu, Gabriel Berca, Anca Boagiu, Sebastian Bodu, Cristian Boureanu, William Brânză, Costică Canacheu, Edward Honorius Circa, Irinel Cristu, Constantin Dumitru, Eduard Finkelstein, Tinel Gheorghe, Mircea Hava, Traian Igaș, Petru Luhan, Mircea Marin, Jean Marian Marinescu, Iliuță Mihaela, Constantin Ostaficiuc, Andreea Paul, Cristian Petrescu, Aurelian Florin Popescu, Cezar Preda, Silviu Prigoană, Radu F. Alexandru, George Scripcaru, Bucur Ștefan Stoica, Alin Tișe, Alin Silviu Trășculescu, Raluca Turcan și Sever Voinescu.

Pentru funcțiile de secretar executiv, șase din cele 14, și-au depus candidaturile Vasile Borș, Constantin Cerbulescu, Gigi Christian Chiru, Edward Honorius Circa, Constantin Cristian Poteraș, Florin Dragoș David, Oliviu Dorin Gligor, Constantin Dumitru, Eduard Finkelstein, Cristian Daniel Florian, George Ionescu, Tinel Gheorghe, Gheorghe Groza, Mihai Dan Marian, Marian Zlotea, Jean Marian Marinescu, Marius Rogin, Iliuță Mihaela, Mircea Marin, Petru Luhan, Augustin Alin Popoviciu, Ion Rușet, Sebastian Bodu, Adrian Vasile Silași, Florin Simion, Theodor Paleologu, Silviu Alin Trășculescu, Victor Tarhon și William Brânză.
Pentru cele trei posturi de secretar general adjunct candidează Ioan Bălan, Bogdan Cantaragiu, Ion Dumitrel, Alin Augustin Popoviciu și Cristian Daniel Florian.