Corina Crețu a fost intervievată de Jean-Claude Juncker pentru postul de comisar

Publicat: 05 09. 2014, 19:43

Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidați ai României pentru un post de comisar să aibă discuții doar cu europarlamentarul PSD Corina Crețu, chiar dacă prima opțiune a Bucureștiului a fost pentru Dacian Cioloș, potrivit unui surse europene.

Purtătorul de cuvânt al CE Natasha Bertaud a anunțat că discuția dintre Jean-Claude Juncker și candidatul român va avea loc joi.

UPDATE JOI, 16:50 Juncler a intervievat-o pe Crețu, potrivit unei fotografii publicate pe Twitter de Natasha Bertaud:

După ce a pierdut Agricultura, România mizează pe obținerea portofoliului pentru Politică Regională, deținut în prezent de austriacul Johannes Hahn, care va primi un alt portofoliu. Același post este vizat însă și de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jourová, ministru pentru Dezvoltare Regională.

„Aș prefera un portofoliu în competențele unde simt că sunt puternică, în special Politica Regională, Relații Instituționale, Transporturi sau Industrie”, a afirmat Vera Jourová, în momentul nominalizării.

Potrivit The Prague Post, Jourová îi va transmite lui Juncker faptul că Guvernul ceh dorește portofoliul Politicilor Regionale.

Jean-Claude Juncker a început, marți, interviurile cu persoanele nominalizate de țările membre pentru postul de comisar.

Primele discuții au fost cu ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, și cu fostul premier finlandez Jyrki Katainen, favoriți pentru portofolii economice, cu comisarul bulgar responsabil cu ajutorul umanitar, Kristalina Georgieva, care, potrivit Euractiv.com, s-ar putea ocupa de buget în viitoarea comisie.

Presa olandeză scrie că Timmermans va fi unul dintre vicepreședinții Comisiei, vizând portofoliul Comerțului.

Juncker a intervievat-o, marți, și pe Alenka BratuÅ¡ek, din Slovenia, țară care a trimis trei propuneri.

Totodată, președintele ales al CE a discutat și cu Federica Mogherini (Italia), pe care șefii de stat și de guvern au decis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, să o numească în funcția de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă.

În funcție de aceste interviuri, Jean-Claude Juncker va împărți portofoliile. Anunțul va fi făcut abia săptămâna viitoare, din cauza faptului că Belgia nu a trimis încă o propunere. Presa belgiană scrie că Belgia ar urma să trimită joi o nominalizare.

Portofoliul Politicii Regionale este al doilea portofoliu de pe lista priorităților României, după păstrarea Agriculturii. Totuși, există, la Bruxelles, semne de întrebare privind competențele Corinei Crețu pentru acest post, singura sa experiență economică fiind la Fabrica de Mașini-Unelte din Blaj, între 1989 și 1992, după ce a absolvit ASE. De atunci, Crețu a fost ziaristă, lucrând la publicații apropiate PSD (precum Cronica Română), purtător de cuvânt al lui Ion Iliescu, senator și europarlamentar. După două decenii de mandate politice, deci, Corina Crețu ar urma să ocupe o funcție executivă.

Ce va face Crețu la Bruxelles dacă ajunge comisar

Cu toate că, formal, Corina Crețu a fost a doua propunere a premierului pentru portofoliul de comisar european, eurodeputata era favorita lui Victor Ponta, dar și a socialiștilor europeni, care au făcut presiuni intense pentru a avea un număr cât mai mare de comisari și, mai ales, comisari femei. Cum echilibrul de gen în viitorul său colegiu al comisarilor este foarte important și pentru Jean-Claude Juncker, care a insistat să primească mai multe propuneri cu nume de femei, iar scrisoarea primită de la București îi dădea posibilitatea să aleagă, confirmarea lui Crețu nu este surprinzătoare.

Dacă nu vor exista probleme la audieri și Corina Crețu va deveni al treilea comisar dat de România de când a devenit stat membru (după Multilingvism – L. Orban și Agricultură – D. Cioloș), pesedista va avea în subordine Direcția Generală Politică Regională și Urbană. Mai jos, o captură foto de pe site-ul Comisiei Europene, care prezintă responsabilitățile acestei Direcții Generle și ale celui care o conduce (clic pentru a mări):

Comisarul european care deține în prezent acest portofoliu este austriacul Johannes Hahn (interviu gândul AICI). Primul comisar pentru Politică Regională din președinția lui Romano Prodi a fost francezul Michel Barnier, comisar pentru Piața Internă sub Barroso. Între Barnier și Hahn, comisar a fost pentru scurt timp tot un francez, Jacques Barrot.