Corina Crețu, primele declarații după demisia din Pro România. „Eu nu pot fi altceva decât ceea ce sunt”. Ce spune despre o colaborare cu PSD
This browser does not support the video element.
Fostul comisar european pentru Dezvoltare Regională Corina Crețu, actual parlamentar european, a detaliat, într-o declarație de presă acordată la cabinetul din sediul Legislativului comunitar din Bruxelles, motivele pentru care a decis să semneze și să transmită demisia către conducerea Pro România, miercuri după-amiază, cu câteva minute înainte de întâlnirea cu un grup de jurnaliști români în vizită la instituțiile europene. Politicianul demisionar din partidul înființat de Victor Ponta, la care a aderat după plecarea din Partidul Social Democrat, a răspuns și întrebărilor reporterului Gândul privind viitorul său profesional, politic sau nu.
Corina Crețu a explicat jurnaliștilor român prezenți în Parlamentul european că decizia de a demisiona din Pro România, în care a intrat în martie 2019, nu a fost una pe care a luat-o ușor, dar era singura variantă posibilă în contextul vehiculatei înțelegeri cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
„În primul rând, știți foarte bine că am luat această decizie cu mare regret, dar pe de altă parte, fără niciun echivoc, mai ales faptul că am înțeles că zvonurile care erau deja în presă de mult timp despre aceste negocieri cu un partid în care eu nu aș putea să mă regăsesc vreodată, după ce am înțeles că se concretizează, pentru mine a fost clar că eu nu pot fi altceva decât ceea ce sunt, indiferent dacă este în joc un post sau nu”, a declarat Corina Crețu pentru grupul care vizitează Bruxelles în cadrul programului Bursele JTI pentru jurnaliști.
„Este o alegere asumată, voluntară”
Eurodeputatul a precizat că decizia de a pleca din partidul lui Victor Ponta a fost una voluntară și nu una premeditată.
„Cred că am acumulat suficientă experiență de viață, cred că într-un anumit domeniu sunt profesionist, să nu sunt specialist în toate, dar stăpânesc foarte bine domeniul pe care l-am condus ca și comisar european. Este o alegere asumată, voluntară. După cum știți, am mulțumit tuturor care cu care am lucrat de fapt, vreau să le mulțumesc tuturor din toate partidele politice, pentru că, ca și comisar european, de pildă, dvs. știți foarte bine că eu nu am ținut cont în nicio țară, nici în România, din cele 28 de state membre, după acea Marea Britanie a plecat de culoarea politică a guvernelor, a președinților de regiuni, a primarilor cu care am lucrat. Ajutorul meu am fost pentru oameni, în folosul lor și sunt foarte mândră că am lăsat în urmă lucruri palpabile, pentru care și astăzi primesc invitații de inaugurare ca urmare a semnăturilor mele. Singura țară în care n-am primit niciodată o invitație este țara mea. De aceasta este frustrarea mea și durerea mea cea mai mare, sinceră să fiu”, a mărturisit Corina Crețu, menționând autostrada Sebeș – Turda și metroul din Drumul Taberei.
„Sunt lucruri absolut nedrepte și este foarte trist”, a spus eurodeputatul.
„Deci nu a fost premeditat, pentru că nu am știut și nu mi-am închipuit, sinceră să fiu, că se va ajunge la acest moment. Eu în acest weekend am fost la Congresul socialiștilor europeni și în acel moment mi-am dat seama că am o mare problemă, în sensul că din momentul în care aveam atâția prieteni, toți se întrebau ce fac, dacă merg mai departe sau nu, lucruri pe care, din păcate, nu le știam în amănunt. Știam doar în mare, noi am votat la congres că vom merge pe liste singuri, ca urmare a faptului că nu primeam niciun răspuns din partea PSD, unde locul nostru ar fi fost firesc. De ce am votat acest lucru la congres?. Domnul președinte Victor Ponta pe primul loc, eu pe doi, după care am înțeles că odată cu comasările s-a considerat că nu mai avem nicio o variantă și au început negocierile cu AUR. Eu nu pot și cred că niciunul dintre dvs. nu ați putea ca dintr-odată să vă schimbați și gândirea, și discursul, și credințele”, a argumentat Corina Crețu.
Politicianul a rememorat anii de la începutul carierei sale pe scena politică, în anii 90, și pasiunea cu își susținea argumentele în favoarea socialiștilor dar și respectul pentru cei cu opinii diferite. „Iar în ceea ce privește proiectul european, eu cred că este datoria noastră și a celor care vin după noi, mai ales pentru ei, să apărăm acest proiect european, pentru că am văzut cu ochii mei: nu tot ce este rău vine de la Bruxelles și tot ce este bun este de la București. Este un joc care continuă să se practice în foarte multe țări și care aduce prejudicii foarte mari acestui proiect unic pe planetă, care a adus 27 împreună”, a spus europarlamentarul.
Care sunt șansele pentru un nou mandat
Întrebată dacă se vede obținând un nou mandat în Parlamentul European după această demisie, venită puțin timp înainte de alegerile din 9 iunie, Corina Crețu a răspuns că șansele unui succes în calitate de candidat independent sunt minime, iar pentru o colaborare cu PSD, mingea este pe terenul partidului condus de Marcel Ciolacu, unde a fost membru din 1996 până la plecarea în PRO România.
Politicianul a spus că un mandat ca independent este aproape imposibil, singurele două reușite în cei aproape 17 ani de la aderare fiind de fapt mai puțin independente, Elena Băsescu și Mircea Diaconu.
„O colaborare cu PSD noi ne-am dorit dintotdeauna, și Victor Ponta, și eu. Puteți vedea declarațiile noastre din ultimii doi ani și jumătate. Și acum practic doi ani și jumătate, trei, domnul actual premier, pe atunci doar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a trimis către presă o scrisoare în care era de acord ca PRO România să intre în Partidul Socialiștilor Europeni – pentru că așa este regula, partidul cel mai vechi trebuie să agreeze partidul cel mai recent venit, bine, era puțin ciudat, așa că fusesem vicepreședinte PES și acum trebuia să cerem voie PSD-ului să reintrăm în PRES – dar dânsul a fost foarte deschis atunci, colegul nostru care reprezintă PSD în PES a vorbit foarte frumos că locul nostru este în familia socialiștilor europeni – eu am 29 de ani, practic, de membru PSD, plus încă cinci Pro-România”, a amintit actualul eurodeputat.
„Probabil că există viață și fără politică, nu știu”
Corina Crețu spune că va accepta oferta PSD, dacă aceasta va veni, atât pentru un mandat la Parlamentul European, dar și la cel de la București.
„Deci practic am crescut în politică, dar probabil că există viață și fără politică, nu știu. Încerc să mă uit în oglindă în fiecare dimineață și să mă gândesc că poate pot alții mai mult mai bine. Eu sunt conștiința împăcată. Dacă PSD-ul are, sigur, nevoie de mine, le voi răspunde pozitiv. În primul rând pentru că aș vrea să-mi continui această experiență pe care o am pentru țară. Dacă nu, sigur că fiecare putem supraviețui. Mi-aș fi dorit o alianță, sincer, dar la momentul acesta chiar nu a mai văd posibilă această alianță. Mi-aș fi dorit inclusiv să participăm, să încercăm măcar să participăm ca PRO România singur și după aceea să facem o alianță. Adică este trist să vezi un sondaj cu 3,7% Eu cred că s-ar fi putut face 5% dacă în sondajul de astăzi apărem 3,7% (din intențiile de vot – n.r.)”, a spus Corina Crețu.
„Îmi pare pur și simplu rău de faptul că – și fără falsă modestie spun că pur și simplu nu ne prețuim oamenii pe care îi avem. Deci sunt poate eu și Adina (Vălean, actual comisar european – n.r.), care putem suna astăzi un comisar și mâine să ne primească și să venim cu o problemă, să venim cu argumente. Sunt și parlamentari influenți în toate grupurile politice, mai puțin influenți. Dar, totuși, aceste funcții pe care le-am avut până la urmă, eu am mers mână în mâna cu Adina Vălean, am fost amândouă vicepreședinte ale Parlamentului European, amândouă vicepreședinte ale grupurilor noastre politice, uitați că PNL-ul nu-și uită oamenii. Eu am adus totuși 8 miliarde de euro în bugetul național”, a explicat Corina Crețu, în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii prezenți la Bruxelles.