Corlățean: Am primit mandat să discut cu președintele Băsescu numirile de ambasadori

Corlățean: Am primit mandat să discut cu președintele Băsescu numirile de ambasadori
Publicat: 07/01/2013, 10:37
Actualizat: 31/07/2014, 23:51

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că are mandat să discute cu președintele Traian Băsescu numirile de ambasadori ai României, având în vedere că în prezent sunt mai multe astfel de poziții importante care nu sunt acoperite.

„Ministerul Afacerilor Externe propune, face evaluarea și face propunerea. Procedura se finalizează la președinte, care ia decizia finală, semnează decretul, nu semnează decretul. În mod firesc – și ați auzit probabil și declarații ale primului ministru, în ultimele saptămâni – la această procedură specifică este nevoie de un dialog prealabil și eu am primit și un mandat foarte clar de a discuta cu președintele în legătură cu diferitele propuneri de desemnare de ambasadori, pentru că acești ambasadori joacă un rol extrem de important în promovarea intereselor României. Nu avem voie să mai stăm foarte multă vreme. Sunt poziții importante în clipa de față care nu sunt acoperite”, a afirmat Corlățean, duminică seară, la Realitatea TV.

El a menționat în acest sens posturile de la Roma, Varșovia și Atena, adăugând că sunt însă și o serie de alți ambasadori cu mandatele terminate sau care urmează să se termine.

„Sunt două cazuri cel puțin în care am formulat deja niște propuneri fundamentate pe criterii profesionale, de ordin diplomatic. Vorbim de diplomați de carieră, apreciați și aștept un răspuns de la Președinție. A și fost perioada asta politică efervescentă si am înțeles faptul că nu s-a dat curs deocamdată la propuneri, dar pentru celelalte, cel puțin în capitalele cu adevărat importante, probabil va fi necesar un dialog preliminar”, a mai evidențiat Corlățean.

De asemenea, el a punctat că atribuțiile președintelui și ale Guvernului în privința politicii externe sunt foarte clar menționate în Constituție, însă prin Acordul de colaborare instituțională semnat de Băsescu și Ponta s-a obținut o înțelegere politică pentru a avea poziții consolidate, pe o singură voce, ale statului român în plan extern.

„Ceea ce lipsea și sper să dispară în perspectivă, era acea înțelegere politică, o decență a dialogului politic și un respect al competențelor pe care celălalt le are și al dorinței de a ajunge, printr-un dialog firesc politic interinstituțional, la o poziție consolidată, pentru că pentru un stat nu există un lucru mai rău în acest domeniu să existe două voci distincte. Da, poziția trebuie să fie unitară, unică, ea poate fi exprimată de persoane, de demnitari, președinte, prim-ministru, ministru de externe, alți miniștri, dar trebuie să exprimi aceeași poziție. Ăsta este sensul documentului, cel puțin așa l-am înțeles și din acest punct de vedere, eu l-am salutat”, a mai spus Corlățean.

Printre ambasadorii României din capitale importante aflați la finalul mandatului de patru ani se numără Adrian Cosmin Vierița, numit la Washington în ianuarie 2008, Constantin Mihai Grigore, numit la Moscova în 2008, Ion Jinga, numit la Londra în 2008, Sorin Ducaru, reprezentantul permanent al României la NATO (numit în 2006), Mihnea Motoc, șeful misiunii României pe lângă UE (numit în 2008).

În acordul de coabitare semnat, în decembrie, de președinte și premier se arată că există domenii efective în care cooperarea dintre cele două componente ale executivului se impune, iar în această materie se înscriu și numirile de ambasadori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
MAREA ACTRIȚĂ a spus adio lumii. A fost o DOAMNĂ de neegalat
Matei Stratan, moștenitor al unei colecții impresionante de mașini. Tatăl său deține un yacht al...
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Motivul pentru care McDonald’s Australia micșorează micul dejun
×