Corlățean: Am trimis în Rusia propuneri privind activitatea Comisiei pentru tezaur; așteptăm răspuns
Șeful diplomației a precizat că, în urma discuțiilor din 9 iulie cu omologul rus, Serghei Lavrov, privind necesitatea reluării activității Comisiei bilaterale româno-ruse care studiază problemele care provin din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv chestiunea Tezaurului, partea română a trimis o serie de propuneri părții ruse.
„Am transmis în toamna acestui an, urmare a discuțiilor de la Moscova, o serie de propuneri. Așteptăm, pe canale diplomatice, răspunsul”, a declarat, la TVR, Corlățean.
Pe de altă parte, ministrul a spus că există „niște dificultăți obiective” legate de restructurarea părții ruse a comisiei bilaterale. El a precizat că România face demersuri în continuare pentru reluarea activităților Comisiei înghețate de mai mulți ani.
„Sunt, se pare, dificultăți obiective, ceea ce nu înseamnă că partea română nu rămâne extrem de activă pe această temă. De altfel, săptămâna trecută, noi ne-am reunit, partea românească, diferitele instituții, reprezentanți, colegii din Ministerul de Externe, am fost și eu prezent la o parte a ședinței noastre de pregătire, partea română și pot să vă spun că vom face în continuare demersuri. Această comisie se va reîntâlni, este o decizie politică luată la nivelul miniștrilor de externe român și rus, iar în ceea ce privește partea română, este și mai tânără și mai încăpățânată și are energia necesară să rămână ferm angajată pe această direcție”, a subliniat ministrul de Externe.
La 9 iulie, Corlățean declara, pentru MEDIAFAX, că a propus părții ruse, în vizita oficială la Moscova, reluarea lucrărilor comisiei mixte privind problemele istorice, inclusiv cea a Tezaurului, primind deschidere pentru fixarea unei date clare a viitoare reuniuni a comisiei.
„Putem discuta cu deschidere subiecte care prezintă o simbolistică specială, aparte, pentru cele două părți, inclusiv – și aceasta a fost propunerea pe care am făcut-o și am primit deschidere – de a stabili o dată clară și cu o agendă bine definită pentru o nouă reuniune a comisiei mixte româno-ruse”, a afirmat Corlățean, după întrevederea cu omologul rus Serghei Lavrov.
El a mai precizat că „din păcate” după 2006 această comisie nu a mai avut reuniuni oficiale.
Corlățean a mai precizat că este „satisfăcut” de conținutul și spiritul deschis al discuțiilor de la Moscova.
Șeful diplomației afirma, la 21 iunie, la Gândul.live, că în actualul context al relației politice cu Moscova se poate lucra „rațional” pentru a avea o agendă concretă a Comisiei mixte de istorici în care se discută și problema Tezaurului României.
El a arătat că o întâlnire a copreședinților român și rus a acestei comisii a avut loc în octombrie 2012 la Moscova și urma să fie reluată discuția în martie la București, însă a fost amânată.
Corlățean a specificat că are speranța personală că problema Tezaurului va fi „reglată corect” la un moment dat.
„Personal, am speranța că acest lucru, care ține de o simbolistică extrem de importantă pentru națiunea română și care, le-am spus-o rușilor, se transferă generație de generație și instituțiilor românești, fie BNR, fie MAE, după foarte mulți ani care s-au scurs, cred că putem avea și resursele interne și maturitatea politică să ajungem la un anumit moment în situația de a regla corect această chestiune”, mai spunea ministrul, la 21 iunie.