Prima pagină » Știri politice » Corlățean i-a spus viceministrului britanic de Externe că românii nu vor „invada” Marea Britanie

Corlățean i-a spus viceministrului britanic de Externe că românii nu vor „invada” Marea Britanie

Corlățean i-a spus viceministrului britanic de Externe că românii nu vor
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, l-a primit, joi, pe viceministrul britanic de Externe, Simon Fraser, căruia i-a transmis că nu există date care să justifice temerile populației și ale unor politicieni privind un număr mare de cetățeni români ce ar putea "invada" Marea Britanie din 2014.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, l-a primit, joi, pe viceministrul britanic de Externe, Simon Fraser, căruia i-a transmis că nu există date care să justifice temerile populației și ale unor politicieni privind un număr mare de cetățeni români ce ar putea „invada” Marea Britanie din 2014.

Un subiect important al discuțiilor dintre cei doi oficiali l-a constituit cooperarea româno-britanică în dosarul liberei circulații a forței de muncă la nivel UE, în perspectiva deschiderii pieței britanice a muncii pentru cetățenii români începând cu 1 ianuarie 2014.

În acest context, ministrul Titus Corlățean a reiterat „contribuția pozitivă” a cetățenilor români din Regatul Unit la dezvoltarea economiei britanice, potrivit unui comunicat MAE remis agenției MEDIAFAX.

De asemenea, șeful diplomației a dezavuat „cu fermitate pozițiile cu tentă xenofobă, extremistă și rasistă, exprimate de anumiți politicieni din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, referitoare la presupusele efecte negative ale ridicării restricțiilor de muncă pentru cetățenii români asupra piețelor muncii și serviciilor sociale din țările gazdă”, precizează sursa citată. În acest sens, Corlățean a precizat că nu există date care să justifice „temerile” populației și ale unor politicieni din Marea Britanie privind un număr mare de cetățeni români ce ar putea „invada” piața muncii după 1 ianuarie 2014, când se vor ridica restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari.

Studii efectuate de instituții de prestigiu din Marea Britanie, precum și cele mai recente date ale Oficiului de Statistică britanic indică „exact contrariul: nu este preconizat un număr mare de cetățeni români care să sosească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014”, i-a transmis Titus Corlățean viceministrului britanic de Externe, Simon Fraser. În plus, aceste studii subliniază „contribuția netă pozitivă” la bugetul public britanic a cetățenilor din alte state membre ale UE, inclusiv din România.

Pe agenda discuțiilor dintre cei doi oficiali s-au mai aflat teme precum securitatea energetică, summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, politica de extindere a UE și cooperarea în Siria.

În ceea ce privește securitatea energetică, Titus Corlățean și Simon Fraser au subliniat existența unor oportunități importante de cooperare în domeniul energiei, în special datorită faptului că cele două state au „un mix energetic similar” și susțin obiective similare la nivel european.