Prima pagină » Știri politice » Corlățean îi răspunde lui Băsescu: Se comportă ca un comisar sovietic

Corlățean îi răspunde lui Băsescu: Se comportă ca un comisar sovietic

Corlățean îi răspunde lui Băsescu: Se comportă ca un comisar sovietic
Președintele Traian Băsescu încalcă flagrant prevederea constituțională privind neutralitatea politică, susține ministrul de Externe, Titus Corlățean, citat într-un comunicat al MAE, șeful diplomației precizând că șeful statului devine, prin declarații, participant activ la lupta politică.

Președintele Traian Băsescu încalcă flagrant prevederea constituțională privind neutralitatea politică, susține ministrul de Externe, Titus Corlățean, citat într-un comunicat al MAE, șeful diplomației precizând că șeful statului devine, prin declarații, participant activ la lupta politică.

„Președintele încalcă flagrant prevederea constituțională privind neutralitatea politică. Prin declarațiile sale și, în special, prin modul în care impune electoratului propria opțiune politică în alegerile europarlamentare, președintele devine participant activ la lupta politică, dovedind că nu este decât exponentul propriului grup de interese politice. Declanșând prin conferința sa de presă campania electorală înainte de termenul legal, președintele ne transmite, cu dispreț, că se află mai presus de lege”, afirmă ministrul Corlățean în comunicatul MAE.

Potrivit acestuia, „președintele dorește să impună nu o agendă a dezbaterii politice – ceea ce în ultimă instanță poate fi eventual înțeles – ci, asemenea unui comisar sovietic, propriile sale opțiuni și răspunsuri, dorind astfel să manipuleze opinia alegatorilor și să creeze falsa impresie că în România este singurul care are răspunsuri și că doar partizanii săi sunt vizionari și dedicați interesului național”.

Corlățean mai spune că, deși  unele din temele de reflecție ar putea fi luate în considerare, opiniile exprimate sunt fie banale, fie eronate.

„Președintele, ca de fiecare dată în ieșirile sale publice, minte sau manipulează adevăruri în funcție de propriul său interes. Este total fals ce afirmă cu privire la poziția Grupului Socialist din Parlamentul European cu privire la situația din Ucraina și în ceea ce privește Republica Moldova. Grupul socialist din Parlamentul European a avut înscris în tabelul său de vot acordarea sprijinului pentru amendamentul Proiectului de rezoluție al Parlamentului European vizând confirmarea parcursului european al Republicii Moldova și a votat în consecință pentru adoptarea acestui text, inclusiv datorită implicării directe a delegației europarlamentare române social democrate”, afirmă Corlățean.

Potrivit ministrului, modul cum Băsescu a abordat tema integrării Schengen și cea a MCV dovedește că mai curând este interesat în blocarea evoluțiilor pozitive în aceste direcții, pentru a putea folosi electoral neajunsurile astfel generate românilor.

„La fel ca la toate celelalte procese electorale din timpul mandatelor sale, președinte Băsescu inventează și de această dată un mecanism de a se amesteca partizan în campanie. Noi nu respingem ideea unei dezbateri serioase privind problematica europeană și nici nu dorim să descurajăm interesul cetățenilor pentru acest scrutin electoral, dar dorim ca această campanie să fie corectă și fără intervenția manipulatorie a instituției prezidențiale. Este de remarcat și perpetuarea atitudinii șantajiste a președintelui. Apelul la șefii de partide și la electorat de a nu participa la acte de corupție în timpul campaniei este o altă încercare de a timora partidele. Nu respectarea legii și independenței justiției este ceea ce ne transmite Băsescu, ci amenințarea voalată că se va folosi de justiție, la fel ca la referendumul din 2012, pentru a distorsiona rezultatul alegerilor. Votul cetățenilor Români la 25 mai ar trebui să fie nu numai o opțiune pentru viitorul Europei, ci și o sancțiune disciplinară la adresa unui președinte care reprezintă deja trecutul”, mai precizează Corlățean.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este importantă o prezență bună la euroalegeri, scrutin care va prefigura numele viitorului șef al Comisiei Europene, care poate fi socialistul Martin Schulz, pentru care „anexarea Crimeei era un fapt împlinit”, sau popularul Jean-Claude Juncker.

Traian Băsescu a declarat că ar fi important de dezbătut în eurocampanie motivele pentru care să fie condusă Comisia Europeană, de acum înainte, de Jean Claude Junker sau de Martin Schultz, „mai ales dacă privim lucrurile prin prisma ultimelor declarații și acțiuni ale socialiștilor”.

„Pentru domnul Schulz anexarea Crimeei era un fapt împlinit și asta e, și trebuie să fim liniștiți. Probabil o asemenea abordare ar avea și dacă se întâmplă și alte evoluții negative, în defavoarea României”, a spus Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a mai declarat, vineri, că roagă politicienii și partidele să aibă în vedere Legea 78/2000, care prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă regulilele de finanțare a campaniei, precizând că instituțiile vor privi cu atenție acest aspect.

Președintele a explicat că se poate face o dezbatere pe acesată temă, și anume ce este în avantajul Românei să avem un președinte al Comisiei Europene socialist sau un un președinte de Comisie din spectrul PPE.

„Nu mai vorbim de faptul că trebuie să ne uităm și la dimenziunile țărilor, nu cumva riscăm să creăm o forță incredibilă unui singur stat care, oricum, este extrem de influent prin crearea condițiilor ca domnul Schultz să devină președinte al Comisiei Europene?”, a mai spus Băsescu.