Corlățean: În 2017 se vor fi făcând 100 de ani de când tezaurul României este la Moscova, în mod indubitabil. Recuperarea depinde de un dialog politic funcțional
Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlățean a declarat că Tezaurul României este „în mod indubitabil” la Moscova, iar recuperarea acestuia rămâne o prioritate pentru MAE, însă șansele realizării acestui obiectiv depind de realizarea unui „dialog politic funcțional” cu Federația Rusă.
„În 2017 se vor fi făcând o sută de ani de când tezaurul României este la Moscova și este acolo, în mod indubitabil. Faptul că de-a lungul anilor au existat mici gesturi ale «fratelui mai mare», între ghilimele, din acel moment, Uniunea Sovietică, care a transmis niște piese din tezaurul românesc la București, reprezintă o confirmare, dacă mai aveam nevoie”, a declarat Corlățean duminică seara, la Antena 3.
De asemenea, șeful diplomației a punctat că șansele recuperării Tezaurului depind de realizarea unui dialog politic funcțional cu Moscova, care nu trebuie acuzat în politica internă.
„Șansele depind de modul în care vom ști să construim o relație politică funcțională, pentru că un astfel de subiect poate avea o evoluție pozitivă în măsura în care ai un dialog politic. Dacă nu-l ai, să nu ne așteptăm la progrese, la evoluții pe această linie. Deci interesul pentru o relație funcțională politică, fără să fim acuzați că suntem vânduți rușilor sau alte prostii și bazaconii pe care le-am mai auzit, inclusiv în campania de referendum, interesele vizează în primul rând interesele statului român, fie că vorbim de lucruri care au valoare simbolică extraordinară – tezaurul României – lucru care se transmite din generație în generație de diplomați români, lucruri care se transmit la Banca Națională din guvernator în guvernator, lucruri care se transmit și nu le uităm, și ne interesează, și constituie o prioritate”, a spus ministrul de Externe.
El a arătat că deși a reprezentat un „episod tensionat” adoptarea în urmă cu o lună de către APCE a raportului cu un amendament propus de parlamentarii români care solicita Moscovei să continue dialogul în problema Tezaurului, săptămâna trecută a avut loc o întâlnire a copreședinților comisiei privind unele aspecte ale relației istorice româno-ruse, întrevedere care a însemnat redemararea unui dialog „înghețat de mulți ani” și în care s-a convenit revenirea la problemele de fond.
„Această întâlnire a fost prima după multă vreme. Este o redemarare, dacă doriți, a unui dialog care a fost înghețat foarte mulți ani (…) A fost o primă întâlnire, care și-a stabilit ca într-o perioadă următoare – și aici intervine domeniul de mai mare discreție – de a putea intra din nou în chestiuni de fond”, a afirmat Corlățean.
Totodată, ministrul a arătat că episoadele cu diplomați ruși din România petrecute în ultima perioadă nu ajută privind necesitatea unui relații politice funcționale, însă Bucureștiul urmărește mai departe să aibă o relație pragmatică și de deschidere cu Moscova, având în vedere și interesele de natură economică.
„Cert este că relația cu Rusia este o relație complexă, importantă, care trebuie tratată în consecință. Nu este în zodia cea mai bună, este adevărat, asta nu înseamnă că nu avem interesul, respectând interesele statului român și ale familiilor din care facem parte – europeană și euro-atlantică – să fim interesați într-un grad mai mare de deschidere și de pragmatism în cooperarea cu Rusia”, a spus ministrul de Externe.
Întrebat dacă a apărut pe agenda sa o întrevedere cu omologul rus Serghei Lavrov, Corlățean a reiterat că trebuie „bine pregătită” și că va avea loc când vor fi întrunite toate condițiile. „Am mai spus-o, această întâlnire va trebui să aibă loc. Va trebui să fie bine pregătită. Bine pregătită. Nu mă interesează întâlnirile de curtoazie sau întâlniri în care să bifăm, să ne fotografiem, să ne strângem mâinile, nu. Întâlnirea cu ministrul rus de externe este o întâlnire care trebuie să fie bine pregătită. Cu siguranță ea va avea loc la momentul în care vor fi întrunite toate condițiile”, a mai spus șeful diplomației.
Copreședinții Comisiei Comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale s-au întâlnit, săptămâna trecută la Moscova, fiind convenită elaborarea unui raport de etapă, care va fi adoptat cu prilejul proximei reuniuni, în luna martie a anului 2013.
Această comisie, a cărei funcționare este prevăzută de cadrul bilateral al Tratatului politic de bază încheiat în 2003, a avut trei reuniunii, în 2004, la București, și 2005 și 2006 la Moscova.