Ministrul Justiției, Titus Corlățean, a declarat, sâmbătă, că în raportul CE pe justiție va exista și o „adăugare politică”, din aspecte incorecte față de situația reală din România, iar respectivele concluzii vor fi folosite de către „unii” pentru a îngreuna aderarea țării la Schengen.
Întrebat, la Antena 3, despre ce ar putea să conțină raportul, Corlățean a afirmat că, în opinia lui, „va exista o evaluare obiectivă, corectă”, referitoare la „partea de fond”, la progresele făcute de România.
În același timp, însă, a subliniat ministrul, în raport va exista și „o adăugare politică la un document ce trebuie să fie strict tehnic”. Corlățean a mai spus că „unii vor folosi concluziile politice” din raport pentru a îngreuna aderarea României la spațiul Schengen.
Respectiva „adăugare”, a explicat ministrul Justiției, ar fi legată de aspecte „incorecte față de situația reală din România”, în contextul scandalurilor politice interne ce au stârnit reacții ale unor oficiali europeni.
Declarațiile despre raport au venit după ce Corlățean a caracterizat drept „manipulare crasă” și „minciuni” informațiile despre situația din România transmise oficialilor europeni prin „surse diverse”.
Întrebat care ar fi acele surse, demnitarul a spus că acesta sunt media, surse legate de activitatea unor organizații neguvernamentale și surse politice.
Despre informațiile furnizate de acele surse, Corlățean a spus că acestea „nu au făcut rău guvernului, lui Ponta sau lui Antonescu”, ci imaginii și intereselor României, lucru ce ar trebui imputat „celor care nu au niciun pic de scrupul văzând cu disperare că pierd puterea, (…) în mod meritat”.
În același context, ministrul Justiției a comentat și reacțiile unor oficiali europeni despre situația din România, sugerând că acestea ar demonstra că este vorba despre o „dublă balanță” de apreciere. Corlățean a explicat că, prin comparație, la unele lucruri petrecute în ultimii ani era „tăcere totală, cauționare”, în timp ce „acum se reacționează”. „Pozițiile oficiale au fost neobișnuite și contrare cutumei firești”, a mai spus Corlățean despre respectivele reacții, subliniind că era nimerit ca oficialii europeni, înainte de a se pronunța, să discute cu autoritățile statului român.
Ministrul Justiției a mai spus, tot cu referire la relația cu oficialii europeni, că Guvernul condus de Victor Ponta este unul „nou, cu miniștri noi, care nu a avut timp să dezvolte acea chimie personală” pentru contacte directe care să reabiliteze imaginea României.
Rapoartele Comisiei Europene pentru România și Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare vor fi publicate la 18 iulie, a anunțat joi Guvernul bulgar într-un comunicat emis după întâlnirea dintre președintele CE Jose Manuel Barroso și premierul Boiko Borisov, a relatat Novinite.com.
Barroso a promis, în cadrul întâlnirii de miercuri, că raportul va fi onest și obiectiv, afirmând că fiecare dintre cele două țări va fi tratată în conformitate cu propriile progrese.
Termenul de publicare a rapoartelor era jumătatea lui iulie, dar acesta a fost prelungit cu câteva zile.
Miercuri, un diplomat a declarat că UE intenționează să monitorizeze separat România și Bulgaria, invocând ca motiv situația politică din România.