Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat joi că „mai e încă de lucru” pentru stabilirea unor vizite bilaterale cu Federația Rusă la nivel de președinte sau premier, la Moscova sau la București, deși ar fi bine ca dialogul politic să se poarte pe aceste paliere.
„O relație bilaterală între două țări, inclusiv un stat membru al NATO și al UE și Federația Rusă în cazul celălalt, se susține printr-o agendă politică de contacte la nivel corespunzător. Este o poziție de principiu pentru care trebuie să lucrăm în perspectivă. Dialogul politic este bine să se poarte la nivel de miniștri de externe, alte instituții, dar este bine și la nivel politic înalt, președinte și prim-ministru. Sunt agende pentru care trebuie în mod firesc să lucrezi, dar pentru asta mai avem încă de lucru”, a afirmat Corlățean, într-o conferință de presă despre „reperele și perspectivele diplomației românești pe 2013”.
El a fost întrebat dacă, după vizita pe care a făcut-o la Moscova în urmă cu două săptămâni, ar fi posibilă în următorul an o vizită în Federația Rusă a președintelui Traian Băsescu sau la București a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Pe de altă parte, Corlățean a menționat că pentru „perioada următoare” vor fi realizate vizite importante în relația cu SUA, atât la Washington, cât și la București.
„Pot să vă spun că în perioada următoare ne-am propus să materializăm într-un mod cât mai eficient, din punct de vedere politic, agenda de contacte politice la nivel, atât la Washington, cât și la București, care să contribuie la aprofundarea și extinderea parteneriatului strategic bilateral. Detalii vor fi oferite la momentul respectiv”, a spus ministrul de Externe.
El a vorbit și despre un turneu de nivel înalt care ar putea fi făcut în țările Americii Latine în a doua jumătate a anului sau începutul lui 2014 pentru a sprijini interesul companiilor românești de a fi prezente pe această piață cu „dinamică economică în permanentă creștere”.
Șeful diplomației a mai menționat și posibilitatea în lunile următoare a unei vizite în România a ministrului de externe iordanian, a ministrului irakian de Externe, Hoshyar Zebari, și a ministrului de Externe din Polonia, Radoslaw Sikorski.