Corlățean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova

Corlățean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova
Retorica unionistă poate strica proiectul european al Chișinăului și chiar "devenirea românească", a declarat, vineri seară, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlățean, referindu-se la afirmația președintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova.
Publicat: 07/12/2013, 11:14
Actualizat: 28/07/2014, 17:09

Retorica unionistă poate strica proiectul european al Chișinăului și chiar „devenirea românească”, a declarat, vineri seară, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlățean, referindu-se la afirmația președintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova.

„Cine gândește și simte românește nu trebuie să afirme în fanfară și în fața presei, neapărat, anumite chestiuni legate de ‘sângele apă nu se face’, pentru că, dacă simți românește, nu trebuie să mai afirmi acest lucru”, a precizat Titus Corlățean, avertizând că retorica unionistă „provoacă dificultăți, ridică obstacole și poate strica proiectul european și devenirea europeană și – cine știe, dacă ajută Dumnezeu – și devenirea românească”.

„Problema este că acest proces al construcției europene pentru Republica Moldova este unul atât de complex și de migălos, astfel încât, atunci când elefantul intră în vitrina de porțelan și începe să tropăie, generează riscuri și trezește suspiciuni, generează și reacții din partea unora care au nevoie de pretexte să mai tragă frâna de mână”, a mai spus ministrul de Externe.

În opinia sa, declarațiile unioniste pot întârzia semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, în condițiile în care documentul ar trebui semnat înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile de la Chișinău, programate pentru noiembrie 2014.

„Motivele mele de nemulțumire sunt fundamentate pe elementele primite (…) Dacă acest proiect nu se poate finaliza pentru că se fac declarații așa, ca să facem declarații, este o problemă”, a spus Titus Corlățean.

Întrebat de ce nu se poate vorbi pe o singură voce în dosarul moldovean, ministrul a precizat că USL nu ar avea o rezervă în a purta o discuție privind proiectele de viitor ale României.

„Toată lumea în această țară, de ani de zile, toate forțele politice și trebuie să fim corecți din acest punct de vedere, cu toții ne-am luptat – poate că nu întotdeauna am avut o abordare coordonată, din păcate, pentru rațiuni de politică internă mizere până la urmă. Dar toți am tras în aceeași direcție. Nu cred că din partea noastră cel puțin, a USL, ar fi existat sau există vreo rezervă în a avea o discuție așezată, așa cum trebuie, la aceeași masă, toate partidele politice românești, pentru a vedea ce ne propunem în viață, în viitor. Această discuție n-a avut loc și este până la urmă o scăpare a clasei politice sau a unora din această clasă politică (…) Dacă vorbim de viitorul României sau al relației dintre România și Republica Moldova, trebuie să stăm de vorbă și nu să aflăm de la televizor care sunt marile proiecte”, a spus Corlățean.

Referitor la ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, ministrul a apreciat că Parlamentul European ar putea lua o decizie favorabilă în martie 2014.

„Dacă nu se mai fac declarații pe malurile Dâmboviței și dacă lucrăm foarte serios, așa cum am făcut în toată această perioadă, mai multe state, mai mulți prieteni ai R. Moldova, în mod normal, pe o procedură accelerată (…) Parlamentul European, în ultima sesiune de plen când ar trebuie să adopte și ar fi bine să adopte o decizie favorabilă, ar fi undeva la jumătatea lunii martie, pentru că după aceea intră în campanie electorală pentru noul PE. Este o bătălie contra cronometru, până la urmă, pentru ca la final un anumit consiliu ministerial, probabil în forma JAI, să adopte decizia politică finală. Important este ca acest traseu constant de foarte multă muncă al Republicii Moldova să nu fie tulburat și trebuie să avem foarte mare grijă atunci când ne exprimăm pe anumite teme. Nimeni din România nu face ceva contrar intereselor R. Moldova (…) Trebuie să ne ponderăm în declarații”, a punctat ministrul de Externe.

Președintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, la TVR, că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunța. Nu mizez pe oameni politici, toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus președintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomația românească, Traian Băsescu a răspuns: „Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeți că domnul Corlățean nu dorește unirea cu Republica Moldova?”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online