„Vă vorbesc de la Paris de la Comisia de Monitorizare a Consiliului Europei. Am ridiact acum câteva minute în plenul Comisiei de Monitorizare în mod excepțional situația gravă generată de abuzul de putere al guvernarii Iohannis-Orban și decizia de schimbare a legislatiei electoarale. Am spus foarte clar ca această modificare cu patru luni și jumătate înainte de alegerile locale încalcă o reglmenetare foarte cunoscută a Comisiei de la Veneția care spune că este interzisă modificare legislației electorale cu mai puțin de un an până la alegerile locale”, a declarat senatorul PSD Titus Corlățean, joi, pentru Mediafax.
Social-democratul a precizat că a solicitat Comisiei de Monitorizarea procedura de „periodical contry review”, pentru desemnarea unui raportor care să monitorizeze evoluțiile democratice din România.
„Am solicitat activarea unei proceduri care se numește „periodical contry review”, care presupune examinarea situației de țară din punctul de vedere al evoluțiilor democratice. Această propunere a fost acceptată unanim și președintele Comisiei a susținut adoptarea acestei decizii. Procedural, în perioada următoare și probabil în următoarele 10-12 zile când vom avea următoarea reuniune a Comisiei de Monitorizare se va pune problema pașilor procedurali, desemnării unui raportor care să vină în România, să învestigheze, sunt discuții oficiale cu reprezentanții politici și care să facă un raport de țară care va fi mult mai complex”, a mai adăugat acesta.
Totodată ,Corlățean a mai solicitat Comisiei de Monitorizare sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la încălcarea recomandărilor acesteia prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, de către Guvernul Orban.
„Cea de-a doua propunere este ca această Comisie de Monitorizare, care este cea mai importantă comisie parlamentară a Conisliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția. Eu am cerut un tratament identic cu cel aplicat României anul trecut atunci când fosta Opoziție, actuala putere, a cerut același lucru și Comisia de Monitorizare a acceptat sesizarea Comisiei de la Veneția pe tema legilor justiției. În clipa de față PNL-ul încalcă reomandările Comisiei de la Veneția, cele pe care anul trecut le solicta foarte zgomotos ca să fie respectate”, mai spune Corlățean.
Senatorul PSD a mai precizat că este convins că propunerea sa de a fi sesizată Comisia de la Veneția va fi acceptată.
Corlățean este membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE – n.r.).
Executivul a luat decizia, în ședința de joi, de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a anunțat premierul Ludovic Orban.