„Suntem interesați în a avea o prezență militară a SUA mai substanțială în România. Suntem prima țară în care va fi amplasat sistemul de apărare antirachetă. În 2015, sistemul va fi operațional (în România). Suntem interesați în a avea o prezență economică, militară și politică puternică a Statelor Unite în România”, a precizat șeful diplomației, într-un interviu acordat Washington Post, cu ocazia vizitei în SUA.
Întrebat dacă acest mesaj a fost „bine primit” la Washington, ministrul de Externe a declarat că România reprezintă flancul estic al NATO și are nevoie de sprijin, întrucât „amenințarea rusească este o realitate”. „Așteptările noastre sunt pentru o prezență militară americană mai substanțială în România și, poate, pentru o bază militară permanentă a NATO”, a subliniat șeful diplomației.
Totodată, Titus Corlățean a spus că Bucureștiul s-a numărat printre acei aliați care au pledat „pentru o prezență militară mai puternică și mai rapidă a aliaților în flancul estic pentru a consolida încrederea României, Poloniei și țărilor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de Alianță”.
Ministrul de Externe a declarat că încrederea opiniei publice este „consolidată” de acțiuni precum zborurile de supraveghere AWACS, de recentele exerciții militare la care au participat și avioane americane F-16, de anunțul Canadei privind trimiterea a șase avioane de luptă F-18 Hornet în România sau de exercițiile militare din Marea Neagră la care iau parte nave militare americane și franceze.
„Asta consolidează încrederea opiniei publice. Este extrem de important că avem o prezență americană solidă în țările noastre, inclusiv în România”, a punctat ministrul de Externe.
Întrebat dacă este îngrijorat pentru România, Corlățean a spus că nu, dar este îngrijorat pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia.
Cătălina Mihai, [email protected]