Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, luni, la RFI, că România nu va sprijini bugetul UE pentru perioada 2014-2020, dacă propunerea este inacceptabilă și și-a exprimat speranța ca poziția președintelui Băsescu la Consiliul European să corespundă intereselor României, nu ale PPE.
Titus Corlățean speră „ca poziția pe care președintele Băsescu o va exprima la Consiliul European extraordinar să fie cea care să corespundă cu adevărat intereselor de dezvoltare a României în următorii ani”, pentru că este vorba de necesitatea ca România să primească din bugetul Uniunii, în perioada 2014-2020, resursele necesare pentru dezvoltare.
„Această poziție nu este nici singulară, nu ar trebui să fie nici surprinzătoare, pentru simplul motiv că facem parte dintr-un grup mai mare de state membre ale UE care au o profundă nemulțumire față de propunerea pe care președintele Van Rompuy a formulat-o, această tăiere drastică, dramatică de fonduri, care se prefigurează a fi alocate în domenii importante în bugetul viitor al UE. «Prietenii Coeziunii», din care și România face parte, au spus-o foarte clar: nu suntem mulțumiți cu această propunere! Și atunci îmi pun întrebarea: de ce ar trebui să fim rezervați în a ne exprima public și în a spune inclusiv în cadrul Consiliului că această propunere este inacceptabilă României? E o chestiune de fond și dacă ne uităm la precedentele în materie, și aici precedentele îl contrazic în mod evident pe președintele Băsescu, au existat și alte situații în care manifestarea politică a poziției unor state membre în 2005, atunci când s-a negociat bugetul UE în perioada 2007-2013, practic a condus la o respingere a propunerii inițiale, a continuării negocierilor timp de șase luni, astfel încât abia la sfârșitul lui 2005 a fost adoptat bugetul, într-o formă care a corespuns intereselor statelor membre”, a arătat ministrul de Externe.
Titus Corlățean spune că România trebuie să-și apere interesele în disputa privind bugetul UE: „Suntem obligați să jucăm acest joc, tocmai pentru a ne afla la masa negocierii într-o poziție mai bună. Trebuie s-o spunem la fel de răspicat cum a spus-o și Polonia altă dată: dacă această propunere este inacceptabilă, nu vom sprijini adoptarea acestei formule de buget! Practic, acest lucru echivalează cu un drept de veto. Or, suntem obligați să jucăm acest joc, și nu să căutăm pretexte, unele chiar pentru a ieși dintr-o poziție inconfortabilă, cum se află în clipa de față președintele Băsescu față de liderii aparținând aceleiași familii politice, PPE. Trebuie să ne poziționăm din punctul de vedere al intereselor României, și nu din punctul de vedere al intereselor de partid politic la nivel european”.
Întrebat ce propunere ar accepta România, ministrul de Externe a răspuns: „Propunerea avansată inițial de Comisie este o foarte bună bază de lucru. Deci, ne putem raporta la această propunere. Sunt foarte multe state central-est-europene membre ale Uniunii Europene și nu numai care avem un punct de vedere foarte clar: aceste state, inclusiv România, au nevoie, în baza principiului solidarității, să primească resursele necesare pentru a diminua decalajul de dezvoltare în următorii ani. Este nevoie ca formula de buget să nu includă o modalitate de repartizare a bugetului paradoxal spre regiunile mai dezvoltate. Merge împotriva logicii de dezvoltare omogenă a UE. Iată că există o bază de lucru pe care noi o putem sprijini. Pentru asta, însă, este nevoie ca vocea României să se exprime foarte clar, nu singular, ci împreună cu ceilalți membri din grupul de Prieteni ai Coeziunii”.
În opinia lui Corlățean, retorica declanșată în ultimele zile reflectă „o preocupare foarte serioasă de ordin intern, politic, electoral, pe care președintele Băsescu și aliații săi o au în realitate”.
„Și de aici, dorința de a interfera, pretextând marile interese naționale, a interfera în jocul politic intern, care altfel ar fi trebuit susținut exclusiv de către partidele politice și în niciun caz de președintele României”, adaugă el.
Întrebat cum comentează afirmațiile președintelui Traian Băsescu privind „declarațiile antieuropene” ale unor politicieni români, Titus Corlățean a răspuns: „Din perspectiva unei logici păguboase de campanie electorală prezidențială. Președintele României n-ar trebui să intervină în campania electorală internă. Își prezintă poziția sub diferite pretexte. Este legată însă de prestația foarte slabă a preferaților politici ai domniei sale și predictibilitatea unor rezultate politice la alegerile parlamentare din 9 decembrie extrem de slabe ale PDL și aliaților săi, îl obligă pe președinte să fie încă o dată vârful de lance într-o campanie electorală pe care românii, sunt convins, o vor califica într-un anumit fel foarte-foarte clar. Și de aici, preocuparea foarte serioasă la nivelul Administrației Prezidențiale pentru eșecul care se anunță la capitolul PDL și aliați”.
Ministrul de externe mai spune că, dacă nu se va ajunge la un acord privind bugetul UE la Consiliul European, negocierile vor continua și se va căuta până la urmă o soluție de compromis, așa a fost de fiecare dată.
„Dar să te retragi din luptă și din negocierea politică de la bun început, pentru a nu-ți deranja partenerii, liderii europeni din aceeași familie, PPE, mi se pare o chestiune absolut condamnabilă! Cel care merge la Consiliul European și și-a asumat această reprezentare trebuie să respecte interesul real al societății românești, respectiv alocarea de resurse pentru dezvoltare de la bugetul UE, care chiar să fie importante”, spune Titus Corlățean.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Băsescu, Bogdan Oprea, declară, referitor la precizările premierului cu privire la poziția Administrației Prezidențiale legată de declarații „antieuropene” ale unor „oficiali și politicieni”, că Victor Ponta „ar trebui să dea dovadă de calm și responsabilitate”.
Administrația Prezidențială a transmis, duminică, o declarație a lui Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, referitoare la „precizările prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, cu privire la poziția Administrației Prezidențiale legată de declarațiile antieuropene ale unor oficiali și politicieni români, precizări care au fost transmise, duminică, 18 noiembrie, într-un comunicat de presă”.
„Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta ar trebui să dea dovadă de calm și responsabilitate; o comunicare responsabilă la nivel instituțional este absolut necesară în interesul tuturor românilor”, se arată în declarația lui Bogdan Oprea.
Premierul Victor Ponta îl acuză pe președintele Traian Băsescu de dezinformare și îi cere în mod imperativ să se oprească din campania electorală și să reprezinte România în Consiliul European conform cu interesul național al țării.
Punctul de vedere al primului-ministru a fost transmis de Guvern printr-un comunicat ca urmare a poziției Administrației Prezidențiale referitoare la declarații ale premierului.
Într-un comunicat transmis anterior de purtătorul de cuvânt al șefului statului se arată că președintele Traian Băsescu face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană și instituțiile sale în jocul politic electoral intern și acuză „iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni”.
Administrația Prezidențială a transmis astfel o serie de precizări „referitor la declarațiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanți ai unor instituții publice, și politicieni români le-au exprimat în ultimele zile, inclusiv la declarația prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de sâmbătă, 17 noiembrie a.c., de la Bistrița («Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori»”.
În replică, Guvernul a transmis la rândul său un comunicat în care arată că primul-ministru nu intenționează să intre într-o dispută electorală cu președintele României, „fiind evident interesul acestuia din urmă de a se implica în campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind în acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte”, dar dorește să prezinte o serie de precizări. Astfel, premierul Ponta consideră că președintele României trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care și-a asumat-o prin prezența pe care o va avea la Consiliul European și să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție, pentru a apăra interesele cetățenilor români, lăsând deoparte preocupările electorale.
El arată că România este îndreptățită să primească un buget mai consistent, iar președintele României are responsabilitatea de a lupta pentru acest lucru.
Politica de coeziune și Politica Agricolă Comună sunt considerate, potrivit premierului, elemente fundamentale ale Uniunii Europene, iar susținerea acestora este consonantă cu valorile Uniunii Europene, ăi alte țări considerând că un nou buget trebuie să susțină astfel de elemente, iar cel mai recent exemplu în acest sens venind de la premierul Spaniei, membru al familiei politice la care și PDL este afiliat.
„Președintele României trebuie să înțeleagă, totodată, că, dacă este vorba de iresponsabilitate, nimic nu este mai lipsit de responsabilitate din partea unui om politic decât să afirme repetat că țara pe care o conduce „nu este un stat de drept”, doar pentru a ascunde că cetățenii nu îl mai doresc și nu îl mai recunosc drept reprezentat legitim al lor”, adaugă Ponta.
El susține totodată că președintele României dezinformează din motive electorale, deoarece referirile sale, ca prim-ministru, la ANI și DNA au fost făcute într-un context în care s-a precizat că românii au ales să fie parte a proiectului european și pentru alte lucruri, cum sunt Politica de Coeziune sau Politica Agricolă Comună.
Primul ministru, se arată în comunicat, a precizat ca în Uniunea Europeană „am intrat ca și alte țări pentru că UE presupune coeziune și o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenții de trei ori mai mici decât cel francez și spaniol despre ce vorbim”, este citatul premierului prezentat în comunicat.
Tot în comunicat este prezentat în detaliu și un alt citat al premierului, respectiv: „Eu vreau să mai vorbesc totuși și despre fundamentul intrării noastre în UE. Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI și DNA. Am înțeles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca și alte țări, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru că UE presupune coeziune și presupune dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenții de trei ori mai puțin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim. Subvenții. Asta înseamnă că o să mâncăm produse din celelalte țări. Dacă pe Fondul de coeziune care înseamnă drumuri, care înseamnă alimentări cu apă, care înseamnă toate celelalte programe sectoriale și regionale, avem mai puțin decât tțăile bogate, nu o să avem niciodată vreo șosea sau o autostradă ca în celelalte țări. Deci principiul coeziunii și al solidarității este unul fundamental al UE”.
În comunicat este precizat că Guvernul susține propunerile formulate pentru viitorul exercițiu bugetar al UE de către președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European, iar primul-ministru speră că președintele va face totul pentru a apăra interesul țării la Consiliul European, și îl asigură de întreg sprijinul Executivului în acest sens.
„Aceasta este poziția oficială a Guvernului legitim al României și a majorității parlamentare care îl susține. Îi cerem în mod imperativ președintelui României să se oprească din campania electorală și să reprezinte România în Consiliul European conform cu interesul nostru național”, se mai arată în comunicat.
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistrița, că propunerea președintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puțin pentru România, „400 de euro mai puțin pentru fiecare român”, iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.
„Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune și 3 miliarde euro pe politica agricolă, mai puțin decât ceea ce a propus CE”, a spus Ponta.
„Înseamnă 400 de euro mai puțin pe fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene. Dacă votează «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, dacă votează «nu» merge pe propunerea CE”, a susținut premierul.
Ponta a mai spus că Băsescu ar fi trebuit ca, în loc să facă „glume de doi bani”, să explice ce se discută la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
„Îmi doresc ca președintele Băsescu să nu mai meargă la Bruxelles să reprezinte interese personale, cum a făcut de multe ori, îmi doresc să reprezinte interese naționale”, a mai susținut Ponta.
„Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI și DNA, noi am intrat ca și alte țări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune și presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenție de trei ori mai puțin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (…) Dacă ni se spunea în 2007 «nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI și DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins și eu cred că domnul președinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populație un sentiment anti-european”, a mai afirmat Ponta.
Președinția a transmis duminică un comunicat în care a arătat că președintele Băsescu „regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național”.
De asemenea, în comunicat se precizează că președintele „le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 – 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori”.
Șeful statului consideră că „cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbție a fondurilor europene și invită instituțiile responsabile să facă toate demersurile pentru a crește nivelul de absorbție, iar reprezentanților Guvernului României le cere să pună în aplicare de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanțare care se află, în prezent, în situația de pre-suspendare”, se mai arată în comunicat.
„Președintele României, domnul Traian Băsescu, face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană și instituțiile sale în jocul politic electoral intern”, menționează comunicatul.
Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, ironic, că, de la anunțul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la Consiliul European, toți liderii statelor contributoare „s-au băgat sub birouri”, menționând că „nu poți să mergi în halul acesta la Bruxelles”.
„Și eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluții. V-aș aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile și două nopți în care, până la urmă, România a obținut un buget pe care nu reușește să îl cheltuiască”, a spus el.
Președintele Băsescu a mai declarat că nu poți să te duci la contributori și să spui: „Doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îți trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”.