Corneliu Dobrițoiu, ministru desemnat al Apărării: „Voi adânci dialogul cu SUA”
Ministrul desemnat al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a declarat, luni, că în mandatul său va pune accent pe continuitate în ceea ce privește participarea în teatrele de operațiuni, că dorește modificarea statutului cadrelor militare și consideră scutul antirachetă de importanță strategică.
„Voi pune accent pe aspectele de continuitate, deci tot ce ține de participarea în teatrele de operațiuni, de îndeplinirea obligațiilor asumate în calitate de aliat al NATO și UE. Nu știu în ce măsură sunt bugetate aceste obligații. Iar după summit-ul NATO vom face o analiză foarte atentă a elementelor de impact de pe agenda NATO”, a afirmat Dobrițoiu.
El a spus că problema scutului antirachetă este de importanță strategică nu numai pentru România și că va adânci dialogul cu SUA pentru ca acest scut „să se întâmple”.
„Problema scutului antirachetă este de importanță strategică nu numai pentru România. În momentul în care voi ajunge la minister, mă voi familiariza cu aspectele tehnice și voi adânci dialogul cu SUA pentru a se întâmpla acel scut. Altfel, vom avea noi o mare problemă legată de relevanța strategică a României”, a spus Dobrițoiu.
Întrebat dacă el va participa la reuniunile miniștrilor apărării unde fostul ministrul Gabriel Oprea nu mergea, Dobrițoiu a arătat că este o chestiune care este în fișa postului și vorbește curent o limbă străină și a lucrat într-o capacitate internațională NATO.
Întrebat dacă a avut o discuție cu Gabriel Oprea, Dobrițoiu a spus că a avut cu acesta o „discuție elegantă” pe tema opiniilor față de prioritățile la Ministerul Apărării.
La audierea din comisiile de apărare, Dobrițoiu a mai afirmat că dorește modificarea statutului cadrelor militare, arătând că unii generali au fost avansați în același an, unii cu 2-3 grade și că această situație este de „neconceput”.
„Este o problemă care mă preocupă, pentru că la nivelul cadrelor miliatre în rezervă s-a creat o stare de nemulțumire generalizată. Sunt oameni care au ieșit în pensie cu un anumit grad și cadrau la anumite unități în funcție de experiența lor. Tot acest proces de pregătire a rezervei a fost dat peste cap de avansările cu anumite conotații”, a mai spus Dobrițoiu.
El a adăugat că „statutul trebuie să pună în ordine competențele, experiența, astfel încât să fie stimulat spiritul de corp”.
Dobrițoiu a mai spus că dorește un dialog intens cu sindicatele care „poate să conducă la agrearea în comun” a unor măsuri.