Prima pagină » Știri politice » Corpul de control al lui Ponta le face sesizări penale lui Tismăneanu și lui Neamțu

Corpul de control al lui Ponta le face sesizări penale lui Tismăneanu și lui Neamțu

Corpul de control al lui Ponta le face sesizări penale lui Tismăneanu și lui Neamțu
Cheltuielile invocate ca ilegale sunt legate de serviciile contractate pentru fostul președinte al Consiliului Științific al IICCMER, Vladimir Tismăneanu, și directorul Mihail Neamțu.

Corpul de control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu posibile fapte de natură penală comise în perioada 2010-august 2012 la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, prin efectuarea unor cheltuieli de servicii și deplasări.

Decizia a fost luată după ce Corpul de control al primului-ministru a efectuat o verificare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru perioada de activitate cuprinsă între 1 ianuarie 2010-25 august 2012.

Cheltuielile invocate sunt legate inclusiv de serviciile contractate pentru fostul președinte al Consiliului Științific al institutului, Vladimir Tismăneanu, și directorul Mihail Neamțu.

Guvernul amintește că, prin HG 134/2010 pentru modificarea și completarea HG nr. 1372/2009 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a fost modificat cadrul normativ de organizare și funcționare a Institutului, fiind eliminat textul care reglementa scopul principal pentru care a fost înființat Institutul în anul 2005, respectiv acela de „Investigare științifică și identificare a crimelor, abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durata a regimului comunist în România, precum și sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situații de încălcare a legii”.

Prin urmare, arată Guvernul, în perioada 2010-2012 activitatea desfășurată în cadrul Institutului a constat doar în cercetarea științifică a istoriei comunismului, fiind astfel modificată, în mod esențial, rațiunea existenței acestuia.

Pe lângă Institut funcționează un Consiliu Științific, care are rolul de a stabili obiectivele generale ale Institutului și de a analiza rezultatele obținute în raport cu rolul și atribuțiile acestuia. Consiliul Științific este compus din președintele acestuia, numit prin decizie a primului-ministru, pe o perioadă de 5 ani și 14 membri, numiți tot prin decizie a primului-ministru, la propunerea președintelui Consiliului Științific. Prin decizia primului-ministru nr.112/26.02.2010 a fost numit în funcția de președinte al Consilului Științific, Tismăneanu Vladimir, iar prin decizia nr.146/28.04.2010 au fost numiți ceilalți 14 membri ai Consiliului Științific din care 3 domiciliază în SUA, 2 în Franța, unul în Canada, unul în Marea Britanie, unul în Germania, unul în Polonia, unul în Ungaria și 4 în România.

Prin HG 1372 se prevede, în mod expres, faptul că pentru activitatea depusă, președintele Consiliului Științific și membrii săi nu sunt remunerați. Din această normă imperativă rezultă, în mod evident, faptul că președintele și membrii Consiliului Științific nu sunt salariați ai Institutului, că între aceștia și Institut nu iau naștere și nu se derulează raporturi de muncă sau de serviciu. Prin urmare, precizează Executivul, întreaga activitate desfășurată de către președintele și membrii Consiliului Științific trebuie să se realizeze fără a primi în schimb o remunerație sau alte avantaje materiale similare unei remunerații.

Guvernul arată însă că, în realitate, în perioada 1 martie 2010-31 mai 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobilă în cuantum total de 43.155,33 lei președintelui Consiliului științific, Tismăneanu Vladimir, deși nu au existat raporturi de muncă și de serviciu conform legii, nefiind încheiat vreun contract individual de muncă sau alt tip de contract în baza căruia să fi dobândit dreptul de a obține avantaje în bani sau natură.

De asemenea, în perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu (constituit din fonduri publice de la bugetul statului) în sumă totală de 104.988,85 lei, în legătura cu organizarea și desfășurarea ședințelor anuale ale Consiliului Științific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea și masa pentru președintele Tismăneanu Vladimir și unii membri ai Consiliului, fără a exista baza legală care să permită efectuarea unor astfel de cheltuieli. Mai mult, cu adresa nr.6.655/DNA/26.04.2010, Secretariatul General al Guvernului a comunicat reprezentanților IICCMER că „HG nr.1372/2009, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede faptul că aceste cheltuieli (privind transportul, cazarea și masa președintelui și membrilor Consiliului Științific) se suportă din bugetul Institutului, aprobat pentru anul 2010 – motiv pentru care apreciem, că nu există bază legală pentru plata acestora.”

În condițiile în care ordonatorul principal de credite a comunicat faptul că „nu există bază legală pentru plata” acestor cheltuieli, conducerea Institutului a decis ca aceste cheltuieli să fie efectuate totuși din bugetul Institutului, dintr-un alt titlu bugetar respectiv 59- „alte cheltuieli”, articolul 22 -„acțiuni cu caracter științific si sociologic-cultural”. Astfel, susține Guvernul, prin crearea unei aparențe de legalitate și prin eludarea legii, au fost întocmite de secretarul Consiliului Științific și aprobate de președintele executiv, referiri privind organizarea unor „acțiuni culturale” la care au participat exclusiv membrii Consiliului Științific.

Conform referatelor justificative realizate de secretarul științific, Iacob Bogdan, și de președintele executiv al Institutului, Stanomir Ioan, în aceeași perioadă a anului 2010 (9-30 Iunie) s-a aprobat „proiectul” intitulat „Stagiu de coordonare a activității de cercetare a IICCMER și de finalizare a agendei științifice pentru anul 2010”, care în fapt reprezintă justificarea plății cazării și a mesei, timp de 21 de zile la Vila lac 2 pentru președintele Consiliului Științific -Tismăneanu Vladimir.

Corpul de Control mai arată că, în perioada 1 ianuarie 2010-30 iunie 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli în legătură cu deplasarea în străinătate a unor angajați ai Institutului în sumă totală de 170.354,30 lei, deși în invitația atașată la documentele justificative se specifică faptul că toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau acțiuni care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al Institutului. Astfel, în anul 2010 au fost decontate cheltuieli pentru 24 de deplasări în străinătate din care: 4 în SUA, 5 în Ungaria, 3 în Republica Moldova, câte 2 în Belgia, Polonia și Germania și câte una în Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria și Franța.

În anul 2011, au fost decontate cheltuieli aferente unui număr de 31 de deplasări în străinătate, din care: 6 deplasări în SUA, 6 în Franța, 5 în Belgia și 5 în Germania, 3 în Marea Britanie, 2 în Polonia și câte una în Cehia, Austria, Elveția și Ungaria.

Secretarului științific, Bogdan Iacob, i s-au decontat cheltuieli de transport și diurnă aferente efectuării unei vizite în Washington D.C., S.U.A., în perioada 10-21 februarie 2011, în scopul „pregătirii împreună cu președintele Consiliului științific, profesorul Vladimir Tismăneanu, a întâlnirii Consiliului științific din anul 2011 și definitivarea planului de proiecte pe 2011”.

Directorului științific Mihail Neamțu i s-au decontat mai multe deplasări în străinătate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston în perioada 2-5 aprilie2011. Potrivit referatului nr.522 din 9 martie 2011, întocmit de Neamțu Mihail, deplasarea sa în S.U.A. urma să se facă în scopul participării sale la „Expoziția fotografică” și, respectiv, la dezbaterea științifică despre „Mineriade, violența statatală și rezistența civilă” realizată la Assumption College (Worcester, Mass.,SUA) și New York. La acest referat au fost atașate următoarele invitații adresate lui Neamțu Mihail:

– invitația din data de 4 martie 2011 a ICR New York privind participarea în perioada 5-9 aprilie 2011 la New York la un eveniment de prezentare a expoziției fotografii-documentare „Rezistența civilă și violența statului, urmată de o masă rotundă cu aceeași temă”, pentru care ICR New York urma să acopere „Cheltuielile legate de deplasarea la New York a lui Mihail Neamțu: transport cu avionul pe ruta Boston-New York la data de 5 aprilie, cazare la hotel în New York și cheltuieli de masă la New York în perioada 5-9 aprilie.”

– invitația din data de 14 martie 2011, făcută de către Departamentul de Sociologie-Antropologie din cadrul Colegiului Assumption din Worcester pentru „extinderea unei invitații pentru prezentarea expoziției de fotografie Rezistența civilă și violența statatală în România post-socialistă la Colegiul Assumption în perioada 4-5 aprilie 2011.” Într-un număr de 20 de cazuri nu au fost întocmite rapoarte la întoarcerea în țară, din care 9 cazuri vizează deplasare în străinătate ale lui Neamțu Mihail, director științific în cadrul Institutului.

De asemenea, inspectorii arată că, în anul 2010, IICCMER nu a finalizat niciun proiect de cercetare a istoriei regimului comunist și nu a stabilit care au fost rezultatele concrete ale cercetărilor realizate în cursul anului, conform atribuțiilor stabilite prin lege, iar în anul 2011, din 8 proiecte de cercetare care aveau termen de finalizare în acest an, a fost finalizat unul singur, prin publicarea ” Dicționarului ofițerilor și angajaților civili ai Direcției Generale a Penitenciarelor, Aparatul central (1948-1989) vol. II.”

La data de 16 septembrie 2011, Grosescu Raluca, director al Departamentului politici publice și parteneriate din cadrul IICCMER a întocmit Referatul de necesitate înregistrat cu nr. 1639/16.09.2011, aprobat de președintele Stanomir Ioan în care se solicită „achiziția unor servicii de corectarea în limba franceză a manuscrisului intitulat „Les communistes dans l’apres-comunisme.Trajectoires de conversion politique de la nomenklatura roumaine apres 1989”, fără a preciza cine este autorul acestei lucrări si de ce este necesară achiziții unor astfel de servicii. În fapt, autorul acestei lucrări este directorul inițiator, Grosescu Raluca.

Astfel, manuscrisul care a făcut obiectul serviciilor de corectare este publicat pe website-ul IICCMER și pe website-ul de teze de doctorat din Franța ( http://www.theses.fr/2010PA100073> http://www.theses.fr/2010PA100073) și reprezintă lucrarea de doctorat susținută la Paris în data de 02.06.2010, de către Grosescu Raluca, ceea ce demonstrează faptul că la data întocmirii referatului, această lucrare era deja publică.

Autor

Citește și