Cosmin Corendea, profesor de drept internațional, despre portofoliul României și donarea sistemului Patriot. „Nu suntem în poziția să putem negocia”

Publicat: 07 09. 2024, 08:00

Într-un interviu exclusiv pentru Gândul, Cosmin Corendea, expert în drept internațional și drepturile omului, ne-a împărtășit perspectivele sale asupra celor mai relevante evenimente de politcă externă din țara noastră: portofoliul de comisar european și donarea sistemului Patriot către Ucraina.

Profesorul de drept internațional la Jindal Global Law University a criticat în termeni duri poziția României în fața Comisiei Europene și a influenței externe, în contextul discuțiilor despre portofoliul de comisar european și al deciziei de a dona sistemul de apărare Patriot către Ucraina.

Acesta a atras atenția cu privire la faptul că România își pierde verticalitatea și capacitatea de a influența politicile internaționale. Cosmin Corendea a punctat că România nu poate pretinde un anumit portofoliu, deoarece nu a reușit nici măcar să-și impună propriul candidat.

Noi nu suntem în poziția să putem negocia sau să putem argumenta pentru o anumită poziție sau alta. Nu putem cere Comisiei Europene un portofoliu specific, când nici măcar nu am fost în stare să ne impunem propria propunere. Doamna von der Leyen ne dictează să zicem așa, ne impune un comisar femeie. Această dictare este menită ca dânsa să-și realizeze propriul echilibru de gen. Balanța aceasta de gen este o politică internă a tuturor instituțiilor internaționale, deși, astăzi, propunerile dânsei de comisari sunt 80% bărbați, a declarat profesorul.

„Comisia Europeană ne dictează de foarte mulți ani”

Impunerea unei femei comisar de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este parte a unei strategii de echilibru de gen, susține Corendea, într-un context în care majoritatea comisarilor propuși sunt bărbați.

Comisia Europeană ne dictează de foarte mulți ani, toată politica externă a României este dictată de la Bruxelles. Am pierdut verticalitatea de cel puțin opt ani de zile. România, de foarte mulți ani, prin politica externă, nu a mai reușit să își mențină un rol de negociator sau un rol care să primeze interesele României în fața instituțiilor europene, a adăugat Corendea, explicând că, odată ce o țară acceptă acest tip de presiune, își pierde capacitatea de a negocia în mod eficient pe viitor.

Critici privind donarea sistemului Patriot către Ucraina

Un alt subiect abordat de profesorul Corendea a fost decizia României de a dona sistemul de apărare Patriot Ucrainei, o acțiune despre care el consideră că a fost forțată de Washington, fără o consultare adecvată cu instituțiile românești.

România nu trebuia să doneze acel sistem Patriot, o afacere impusă de președintele Iohannis, care ne-a reprezentat la Washington. Graba cu care se execută această hotărâre reflectă presiunea primită de România de la Washington. Asta pentru că probabil s-a primit un telefon că acest sistem trebuie să ajungă cât mai repede acolo (n.r – în Ucraina), pentru că dânșii au probleme pe frontul respectiv, a conchis profesorul, adăugând că Parlamentul și Guvernul României nu au avut niciun cuvânt de spus în această decizie.

CITIȚI ȘI:

Atenție, ne dispar țările sub ape! / „E pentru prima oară în istorie, în care o țară ar dispărea de pe fața pământului, fără război”

Legea care vizează transferul sistemului PATRIOT către Ucraina, votată în plenul Camerei Deputaților / AUR a votat împotrivă