Cotroceni, raport de activitate și cheltuieli 2023. Cât ne-au costat „zborurile” lui Iohannis în acest an

Cotroceni, raport de activitate și cheltuieli 2023. Cât ne-au costat „zborurile” lui Iohannis în acest an
Publicat: 31/12/2023, 13:47
Actualizat: 31/12/2023, 14:51

Klaus Iohannis face oficial raportul de activitate și cheltuieli prezidențiale pentru anul 2023. Media din România a încercat pe tot parcursul anului să obțină informații oficiale de la Cotroceni referitoare la costurile deplasărilor președintelui și performanțele diplomatice. În legătură cu cheltuielile turneelor sud-american și african, peste 40 de mii de români au semnat inutil o solicitare on-line pentru a risipi misterul decontului cuplului prezidențial. În niciuna din deplasări, mai scurte sau mai lungi, Iohannis nu a folosit o cursă de linie, toate fiind efectuate cu avioane private.

În sfârșit, de la Cotroceni a venit o jumătate de răspuns. Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea AGERPRES, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, însumează 41.104.103 lei. Suma vine la grămadă, cletuielile nu sunt defalcate pe obiective diplomatice.

Deplasările cele mai lungi, și probabil cele mai cotisitoare, din America Latină (Brazilia, Chile şi Argentina – 18-25 aprilie) şi Africa (Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal – 14-23 noiembrie), apar la și altele.

În ce priveşte cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu nişte cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii, a promis presei Klaus Iohannis, în timpul turneului african

Raportul sec, oficial

Klaus Iohannis a efectuat în acest an o serie de deplasări externe, respectiv în Azerbaidjan (2-3 februarie – vizită oficială şi participare la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze), Luxemburg (vizită oficială – 27 februarie), Polonia (22 februarie – reuniunea B9), Belgia (reuniuni ale Consiliului European – 9 februarie, 23-24 martie, 29-30 iunie, 26-27 octombrie, 14-15 decembrie, CELAC – 17-18 iulie, vizită oficială – 8 noiembrie, 13 decembrie – Summitul UE-Balcanii de Vest), Emiratele Arabe Unite (18-21 martie – vizită oficială şi 2-4 decembrie – COP28), Bulgaria (15 martie – vizită oficială), Japonia (6-8 martie – vizită oficială), Singapore (10 martie – vizită de stat).

Încoronarea Regelui Charles, la „printre altele”

La încoronarea Regelui Charles, Iohannis a folosit de asemenea un avion privat cu dormitor, deși cursa durează puțin mai mult de trei ore.

Marea Britanie (5-6 mai – participare la ceremoniile dedicate încoronării Regelui Charles al III-a şi a Reginei Camilla), Islanda (16-17 mai – Summitul Consiliului Europei), Regatul Ţărilor de Jos (reuniune în format restrâns în pregătirea Summitului NATO), Slovacia (6 iunie – Summitul B9), Republica Moldova (Summitul Comunităţii Politice Europene), Lituania (11-12 iulie – Summitul NATO), Statele Unite (19-21 decembrie – Adunarea Generală a ONU), Ungaria (11 octombrie – vizită oficială), Portugalia (7-9 octombrie – vizită de stat), Spania (5 octombrie – Summitul Comunităţii Politice Europene şi reuniunea informală a Consiliului European).

Celebrele turnee și misterioasele realizări diplomatice

Şeful statului a efectuat şi două turnee, unul în America Latină (Brazilia, Chile şi Argentina – 18-25 aprilie) şi unul în Africa (Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal – 14-23 noiembrie).

Decorații, activitate politică internă și grațieri

De asemenea, în 2023, şeful statului a primit două premii – ‘Franz Werfel’ pentru Drepturile Omului şi Premiul Civic German, în Germania (3-4 iunie).

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, de la începutul anului până pe 13 decembrie, preşedintele Iohannis a transmis spre reexaminare Parlamentului 11 legi şi a înaintat Curţii Constituţionale 14 sesizări de neconstituţionalitate.

De asemenea, până la data de 13 decembrie au fost înregistrate 34 de cereri de graţiere. Şeful statului nu a aprobat cereri de graţiere nici în acest an.

Până la data de 14 decembrie au fost acordate 740 de decoraţii naţionale şi pe domenii de activitate, civile şi militare de pace (inclusiv cele care intră sub incidenţa Legii nr. 182/2002), dintre care 34 au fost acordate unor instituţii din domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii, educaţiei sociale şi sportului. Au mai fost acordate 31 de decoraţii Drapelelor de luptă ale unităţilor militare.

Citiți și: Cât „l-a costat pe Iohannis” să pună România pe radarul Africii. Președintele promite desecretizarea notei de plată „conform legii”

Administraţia Prezidenţială, despre detaliile legate de costurile deplasării lui Klaus Iohannis în Africa: Sunt informații clasificate

Vizita istorică a președintelui Klaus Iohannis în Senegal. Ziua de joi aduce întâlniri culturale și de înalt nivel cu omologul său african

Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la încoronarea Regelui Charles

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Cel puțin patru turiști străini au murit după o otrăvire în masă, în Asia. Ultimul...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
CTP, devăluiri incendiare: Să nu cumva să te iei de Elena
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Cele mai noi
NUMERELE extrase la tragerile de joi, 21 noiembrie 2024
NUMERELE extrase la tragerile de joi, 21 noiembrie 2024
Tricolorii se LUPTĂ cu asiaticii la Campionatul Mondial de tenis de masă
Tricolorii se LUPTĂ cu asiaticii la Campionatul Mondial de tenis de masă