Cotroceni, raport de activitate și cheltuieli 2023. Cât ne-au costat „zborurile” lui Iohannis în acest an

Cotroceni, raport de activitate și cheltuieli 2023. Cât ne-au costat „zborurile” lui Iohannis în acest an
Publicat: 31/12/2023, 13:47
Actualizat: 31/12/2023, 14:51

Klaus Iohannis face oficial raportul de activitate și cheltuieli prezidențiale pentru anul 2023. Media din România a încercat pe tot parcursul anului să obțină informații oficiale de la Cotroceni referitoare la costurile deplasărilor președintelui și performanțele diplomatice. În legătură cu cheltuielile turneelor sud-american și african, peste 40 de mii de români au semnat inutil o solicitare on-line pentru a risipi misterul decontului cuplului prezidențial. În niciuna din deplasări, mai scurte sau mai lungi, Iohannis nu a folosit o cursă de linie, toate fiind efectuate cu avioane private.

În sfârșit, de la Cotroceni a venit o jumătate de răspuns. Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea AGERPRES, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, însumează 41.104.103 lei. Suma vine la grămadă, cletuielile nu sunt defalcate pe obiective diplomatice.

Deplasările cele mai lungi, și probabil cele mai cotisitoare, din America Latină (Brazilia, Chile şi Argentina – 18-25 aprilie) şi Africa (Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal – 14-23 noiembrie), apar la și altele.

În ce priveşte cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu nişte cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii, a promis presei Klaus Iohannis, în timpul turneului african

Raportul sec, oficial

Klaus Iohannis a efectuat în acest an o serie de deplasări externe, respectiv în Azerbaidjan (2-3 februarie – vizită oficială şi participare la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze), Luxemburg (vizită oficială – 27 februarie), Polonia (22 februarie – reuniunea B9), Belgia (reuniuni ale Consiliului European – 9 februarie, 23-24 martie, 29-30 iunie, 26-27 octombrie, 14-15 decembrie, CELAC – 17-18 iulie, vizită oficială – 8 noiembrie, 13 decembrie – Summitul UE-Balcanii de Vest), Emiratele Arabe Unite (18-21 martie – vizită oficială şi 2-4 decembrie – COP28), Bulgaria (15 martie – vizită oficială), Japonia (6-8 martie – vizită oficială), Singapore (10 martie – vizită de stat).

Încoronarea Regelui Charles, la „printre altele”

La încoronarea Regelui Charles, Iohannis a folosit de asemenea un avion privat cu dormitor, deși cursa durează puțin mai mult de trei ore.

Marea Britanie (5-6 mai – participare la ceremoniile dedicate încoronării Regelui Charles al III-a şi a Reginei Camilla), Islanda (16-17 mai – Summitul Consiliului Europei), Regatul Ţărilor de Jos (reuniune în format restrâns în pregătirea Summitului NATO), Slovacia (6 iunie – Summitul B9), Republica Moldova (Summitul Comunităţii Politice Europene), Lituania (11-12 iulie – Summitul NATO), Statele Unite (19-21 decembrie – Adunarea Generală a ONU), Ungaria (11 octombrie – vizită oficială), Portugalia (7-9 octombrie – vizită de stat), Spania (5 octombrie – Summitul Comunităţii Politice Europene şi reuniunea informală a Consiliului European).

Celebrele turnee și misterioasele realizări diplomatice

Şeful statului a efectuat şi două turnee, unul în America Latină (Brazilia, Chile şi Argentina – 18-25 aprilie) şi unul în Africa (Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal – 14-23 noiembrie).

Decorații, activitate politică internă și grațieri

De asemenea, în 2023, şeful statului a primit două premii – ‘Franz Werfel’ pentru Drepturile Omului şi Premiul Civic German, în Germania (3-4 iunie).

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, de la începutul anului până pe 13 decembrie, preşedintele Iohannis a transmis spre reexaminare Parlamentului 11 legi şi a înaintat Curţii Constituţionale 14 sesizări de neconstituţionalitate.

De asemenea, până la data de 13 decembrie au fost înregistrate 34 de cereri de graţiere. Şeful statului nu a aprobat cereri de graţiere nici în acest an.

Până la data de 14 decembrie au fost acordate 740 de decoraţii naţionale şi pe domenii de activitate, civile şi militare de pace (inclusiv cele care intră sub incidenţa Legii nr. 182/2002), dintre care 34 au fost acordate unor instituţii din domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii, educaţiei sociale şi sportului. Au mai fost acordate 31 de decoraţii Drapelelor de luptă ale unităţilor militare.

Citiți și: Cât „l-a costat pe Iohannis” să pună România pe radarul Africii. Președintele promite desecretizarea notei de plată „conform legii”

Administraţia Prezidenţială, despre detaliile legate de costurile deplasării lui Klaus Iohannis în Africa: Sunt informații clasificate

Vizita istorică a președintelui Klaus Iohannis în Senegal. Ziua de joi aduce întâlniri culturale și de înalt nivel cu omologul său african

Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la încoronarea Regelui Charles

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu