Crețu îi răspunde lui Dăncilă: Nu am putut să scriu în locul Guvernului proiectele care nu există
„Pe întreg parcursul mandatului meu, eu una nu am putut uita țara din care provin – iar Doamna Prim-Ministru știe foarte bine eforturile pe care le-am depus pentru România, dar continuă în mod absolut gratuit campania de denigrare a mea începută de luni de zile. Așa cum sunt convinsă că știți, am preluat mandatul cu o rată de absorbție în cazul României, pentru perioada 2007-2014, de doar 58%, de aceea am creat Grupul de lucru pentru o mai bună implementare în care am inclus tarile cu o rata de absorbtie de sub 60% , în favoarea cărora am aprobat masuri exceptionale. In cazul concret al Romaniei, acestea se refera inclusiv la fazarea a 40 de proiecte (care ar nu au fost realizate la timp si pentru care Romania ar fi trebuit sa dea banii inapoi), plus finanțarea a 16 proiecte retrospective (proiecte care erau realizate, dar pentru care statul român încă plătea credite), în valoare de aproximativ 1,3 miliarde EUR.
Iar prin aprobarea cofinanțării acestor proiecte cu bani europeni, bugetul României a fost degrevat de plata împrumuturilor către instituțiile financiare internaționale. Așadar, datorita acestor masuri, rata de absorbție pentru perioada 2007-2014 a depasit 91%”, scrie Corina Crețu, pe Facebook.
Corina Crețu face și un bilanț al proiectelor semnate în mandatul său de comisar european, printre care: autostrada Câmpia Turzii -Târgu Mureș – cu o cofinanțare europeană de 246 de milioane EUR; reabilitarea căii ferate Radna-Gurasada-Simeria – cu 1,3 miliarde EUR sprijin financiar european; linia de metrou M6, de 609 milioane de euro; – proiecte de modernizare a infrastructurii de apă în județele Hunedoara, Alba, Vrancea și Galați,
„Singurul lucru pe care l-aș mai fi putut face este, eventual (ca o ironie, desigur), să scriu de una singură, în locul Guvernului, proiectele care nu există, să mă ocup de implementarea efectivă a lor și să produc din neant facturile pentru lucrările care nu sunt efectuate, astfel încât să putem face și plățile pentru ceva ce nu există de fapt. Probabil doar atunci Doamna Premier nu ar mai avea ce să critice în legătură cu activitatea mea de Comisar pentru Politică Regională”, a mai spus Crețu.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre portofoliul de comisar european, susținând că persoana desemnată trebuie aleasă cu atenție pentru că în trecut au fost comisari români care nu prea au ajutat țara.